14.12.2017.
Najslađi adventski sraz: Jesu li hit slastice nadmašile tradicionalne delicije?
Jamnica je u sklopu "Jamnica te vodi na Advent" natječaja povela drugu turu entuzijasta iz cijele Hrvatske po Adventu u Zagrebu, a ovaj put na meti su bile adventske slastice. U nastavku čitajte dojmove naših gastro istraživača.
Na spomen Adventa u misli ćete prvo dozvati miris kuhanog vina i pečenih kobasica. Barem je tako bilo dok je Advent u Zagrebu bio tek usputna atrakcija. No, zadnje dvije, odnosno tri godine, Advent u Zagrebu je nezaobilazno mjesto za sve ljubitelje ne samo kuhanih vina, kobasica, burgera i mesnih delicija, nego i onih u potrazi za vrhunskim slasticama.
Jamnica je organizirala tri obilaska za ljude iz cijele Hrvatske, a nakon slanog obilaska, s kojeg dojmove i preporuke možete čitati u članku o hit veprovoj kobasici, na red je došlo slatko. Ana, Blaženka, Maja, Mihaela i Stela dobitnice su drugog kruga natječaja i sa sobom su povele pratnje te se u srijedu uvečer okupile na Strossmayerovom trgu. Vodič je i ovaj put bio odlični Frano Ridjan bez čijih dosjetki obilazak ne bi bio toliko zabavan.
Kobasice i burek Pod Zidom za najslađi početak obilaska (Fuliranje, Strossmayerov trg)
Jasno je - slatki obilazak ne može krenuti na prazan želudac. Zato se Jamnica ekipa okuplja ispred kućice Pod Zidom gdje će prvo pojesti nešto "konkretno". Uz pjesmu klape Cesarice, kreće isprobavanje ponude. Na stol stižu Buncek burger, Naša kobaja, Leteći kebap te Smotani burek.
- Kobasica je ljutkasta, a senf koji ju je "obgrlio" u sebi ima meda. Dakle, kombinacija slatkastog i ljutkastog i ja sam apsolutno oduševljena, komentira Blaženka.
Maja kuša burek i kaže da je tijesto "senzacionalno", a sporo pečena svinjetina (potrbušina) osvaja mušku pratnju naših dobitnica. Pohvale stižu i na buncek, gdje iskusna kuharica Blaženka detektira da je neminovno riječ o domaćem zelju. - Hren i zelje su fantastična kombinacija, zaključuje. Dvoje od troje Jamnica istraživača, možda malo neočekivano, skrušeno priznaje da je pileći kebap kojeg ovdje jedu, citiramo, "najbolji kebap koji smo probali u životu".
Time i Apple pie fritula: Opravdava li titulu ovogodišnjeg hita? (Fuliranje, Strossmayerov trg)
Prva slatka postaja u obilasku je kućica restorana Time. Tamo Jamnica recenzenti kušaju famoznu fritulu za kojom su poludjeli mediji. Riječ je o povećoj frituli (140 grama) punjenoj začinjenim pečenim jabukama i vrućom kremom od vanilije.
- Tijesto je meko i ima ga malo, vanilija dominira okusom i trebat će vam maramica za ovu slasticu, ali nije preslatka i apsolutno sam zadovoljna, kaže Stela. S njezinim se komentarom slažu i Mihaela i Ana, te dodaju da nikako ne očekujete klasičnu fritulu, nego slasticu punu iznenađenja.
- Jabuke su odlično začinjene, tijesto ima blagi miris cimeta, a da je imalo slađa, ne bi valjalo, ovako je baš taman pogođena mjera, dodaje Blaženka. Nakon obilaska ostalih lokacija i kušanja drugih slastica, svi će se naši polaznici složiti da je Apple pie fritula na Time kućici bila najneočekivanije, najneobičnije i definitivno najbolje slatko iskustvo.
- Ponesite vilicu sa sobom, ali apsolutno probajte, kroz smijeh će Maja. Upitani da nam komentiraju je li "fama" oko ovih fritula opravdana, Jamnica polaznici slatke ture, punih ustiju potvrđuju kimanjem glava.
Na kućicu Bar 45 po mirise i okuse klasičnih fritula (Zrinjevac)
Suprotno od ponude Timea, na kućici Bar 45 u ponudi su klasične fritule. Njih možete dobiti s više različitih preljeva: šećer u prahu, cimet, čokolada, karamela te šumsko voće. Možete odabrati i kombinacije, a upravo s jednom takvom, čokolada i šumsko voće, Mihaela kreće u degustaciju.
- Obožavam šumsko voće, pa sam možda malo subjektivna, no ovaj spoj mi je odličan i fritule su izvanredne. Hrskave su, sočne i mekane, dodaje. S njom se slažu i Maja i Stela, komentirajući kako su ove fritule "siguran odabir" za sve one koji žele uživati u tradicionalnom okusu dalmatinskih fritula.
- Klasične sa štaub šećerom, s njima baš nikako ne možete pogriješiti - kaže Blaženka. Grupa je kušala i ušećereni badem koji je praktičan za ponijeti i jesti ga u hodu.
Palačinka s velikim P čeka vas na Bonita kućici (Zrinjevac)
Svi ljubitelji palačinki reći će za sebe da ih upravo oni pripremaju najbolje - i svi će biti u pravu. Baš po takve "domaće su najbolje" palačinke, uputili smo se po preporuci na Bonita kućicu i nismo požalili.
Tamo ćete, uz nešto kobasica i kreativnih varijanti kuhanih vina, pronaći palačinke kao osnovu ponude. Možete ih dobiti s Nutellom, tamnom čokoladom, bijelom čokoladom, orahom, bademom, marmeladom i keksima s kokosom.
- Palačinka je odlična. Bogato punjena pravom Nutellom, a ne onom "fake" kako često bude, velika je i zasitna, baš kako palačinka treba biti - s oduševljenjem komentira Stela. Maja i njezina pratnja dodaju kako nije riječ o "fensi" palačinkama, nego onim pravim, "old school", tradicionalnim, što ih je posebno razveselilo.
- Palačinka s marmeladom je izuzetno sočna i za one koji nisu fanovi čokolade, najbolji odabir, dodaje Ana. Blaženka je pak kušala palačinku s keksom (kokos) i poručila svima koji je naruče da poslušaju njezin mali "trik" i zatraže malo dodatne čokolade.
- Kombinacija je božanstvena i baš se odlično slaže taj keks s čokoladom, a sama palačinka je onakva kakve ih i ja kod kuće pripremam, velika, sočna i bogato punjena, kaže Blaženka.
Čakija i Wafletina - dva čuda iz Čudne šume (Varšavska ulica)
Na "hranilištu" u Bogovićevoj – kućici Čudna šuma Bolesne braće - naći ćete raznolike mesne i alkoholne ponude, a tražite li slatko dobit ćete samo dvije opcije i, kako kažu naši recenzenti, nećete pogriješiti ni s jednom od njih.
Prva kušana više bi odgovarala sljedećoj, "tekućoj" Jamnica turi, a riječ je o Čakiji. Ukratko, dobit ćete voćnu rakiju u crnoj čašici, a onda na čuđenje neupućenih prolaznika zagristi u tu čašicu i dovršiti i nju - jer je od čokolade. Praktično i ekološki osviješteno, kroz smijeh su komentirali naši Jamnica dobitnici.
No, ono na što smo se u obilasku namjerili je Wafletina. Riječ je o vaflu na štapiću u obliku bora s preljevom po izboru - medina čokolada, čarobna karamela ili šumska jagoda. Wafletina je izrazito atraktivna i posve neobična slastica, komentirali su dobitnici, a kad se povukla crta, proglasili su je, uz Apple pie fritulu, najboljom slasticom.
- Ovaj "slatki grijeh" nikako ne smijete propustiti, komentirala je Ana. Stela dodaje da su čokolada i šumsko voće najbolja kombinacija i kako svjedočimo "vafl-revoluciji"! - Tijesto vafla je izrazito fino, mekano, okus je fantastičan, a konzumacija praktičnija nego što se čini na prvu, kaže Mihaela.
"Šećer dolazi na kraju" - Germknedla u Spizzi (Europski trg)
Slatki obilazak ciljano završavamo na Spizza kućici na Europskom trgu. Tamo Jamnica polaznike čeka apsolutni prošlogodišnji hit - germknedla s umakom od vanilije, makom i šećerom. Igrom slučaja, samo je Stela iz Jamnica ekipe ranije probala germknedlu.
- Kad pripremate češki kruh (knedlíky), ključ je u tome da tijesto bude dovoljno vlažno. A kod germknedle je bitno i da umak (vanilija) bude malo gušći, znalački komentira Stela i zaključuje kako ova germknedla na Spizza kućici savršeno odgovara svim kriterijima.
- Nema tu puno mudrolije, ovo je vrhunska germknedla, kaže Stela. Germknedla kao takva nije po svačijem ukusu, no Jamnica istraživači kažu da sad konačno razumiju zašto već drugu godinu zaredom ljudi pričaju o germknedlama i zašto ih svaki ljubitelj slastica mora probati.
- Vanilija je fantastična, tijesto izrazito fino i mak, iako mi nije najdraži, odlično pristaje - kaže Blaženka kojoj je ovo bila prva germknedla u životu. Mihaela, Maja i Ana, ostatak Jamnica tima, slaže se s Blaženkom. - Na ovu kućicu svakako treba navratiti i kušati germknedlu, nećete požaliti, zaključuju.
Na Spizza kućici završen je slatki obilazak, a uz ranije obavljeni slani, preostaje nam još - tekući. On će se održati sljedeću srijedu (20.12.), a detaljan izvještaj o tome što popiti na Adventu stiže dan kasnije. Do onda krenite u istraživanje Adventa i poslušajte savjete naših recenzenata.
povratak na Vijesti