Torta od sira sa sokom od bazge

  • Barbara Črgar
  • do 30 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Torta od sira omiljeni je ljetni desert, a osobito su popularne verzije koje se ne peku. Barbara je otišla korak dalje i ovu slasticu obogatila domaćim sokom od bazge.

PRIČA

Ako ste od onih koji ne vole paliti pećnicu, onda je ova torta od sira pravo rješenje za vas. S tortom od sira gotovo da ne možete pogriješiti, čak vam često niti ne treba točan omjer sastojaka, već sami možete procijeniti da li vam je potrebno više šećera, maslaca ili keksa. Upravo zbog toga često pripremam upravo ovu tortu u raznim varijantama.

Kako sam prošli tjedan od mame dobila domaći sok od bazge, kojeg ona tradicionalno priprema svake godine, odlučila sam se tortu od sira obogatiti sokom od bazge.

Ako želite sami pripremiti sok od bazge, donosim vam nekoliko savjeta:

  1. Bazgini cvjetovi se beru krajem svibnja po suhom i sunčanom vremenu.
  2. Beru se samo potpuno rascvjetani cvjetovi sa žutim sladonosnim prahom.
  3. Cvjetove bazge posušite na suncu.
  4. Pazite gdje berete bazgu. Izbjegavajte zagađena mjesta uz prometnice i kanale.
  5. Za pripremu soka od bazge bit će vam potreban limun koji nije šprican.
  6. Sok od bazge možete dodavati u gotovo sve smjese za biskvite (mramorni kolač, kolač s voćem, biskvitne torte) i u jednostavne kreme (krema od sira).
  7. Sok od bazge možete razrijediti vodom i koristiti kao preljev za gotove biskvite (kako biste dobili sočan i aromatičan biskvit) ili kao preljev za sladoled.

 

Sastojci za 6 osoba:

Za podlogu ø18 cm

  • 100 g pšeničnih keksa (npr. McVitie's Digestive Original)
  • 35 g maslaca

Za kremu

  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 300 g krem sira
  • 2 žlice soka od bazge
  • 3-5 žlica šećera u prahu

NAČIN PRIPREME

  1. Kekse usitnite u blenderu ili ručno. Otopite maslac, dodajte ga u smrvljene kekse i miješajte dok ne dobijete vlažnu smjesu.

  2. Kalup za torte obložite papirom za pečenje ili prozirnom folijom kako se krema ne bi zalijepila.

    U kalup utisnite smjesu za podlogu. Stavite je hladiti najmanje 45 minuta kako bi se stisnula.

  3. Pripremite kremu. Izmiksate vrhnje za šlag sa šećerom u prahu pa postepeno dodavajte krem sir.

    Kada dobijete glatku kremu, dodajte 2 žlice domaćeg soka od bazge i još jednom sve promiješajte.

  4. U kalup s podlogom od keksa dodajte kremu i ostavite u hladnjaku minimalno 3 sata.

  5. Nakon hlađenja maknite kalup i pažljivo skinite papir za pečenje ili foliju te poslužite hladnu tortu.

AUTOR RECEPTA
Barbara Črgar
Rado primjenjuje ideje i savjete iz raznih izvora. Zato kuha, jede i putuje!

Dinamičnost i stalno kretanje prema naprijed je ono što ju pokreće, a dinamike ne nedostaje u blogging svijetu