Špageti s tunom, rajčicom i mozzarellom

  • Nikolina Dianežević
  • do 30 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Tjestenina je uvijek odlična stvar kad ste u žurbi, a želite pripremiti i pojesti hranjiv i kvalitetan obrok.

PRIČA

Još prije par godina isprobala sam odličan recept prijateljice Tihane za špagete s tunom i rajčicom, jer mi je zvučao kao odlična ideja. Naime, svi smo navikli jesti špagete gotovo samo na jedan način – kao špagete bolonjez. Zato mi se ova kombinacija pokazala kao zanimljiva, drugačija i jako fina.

Recept sam u potpunosti prilagodila sebi dodajući bosiljak i mini mozzarellu. Rezultat je umak odličnog okusa, aromatičan od bosiljka i vina, a osobito fantastičan kad "naletite" na komadić rastopljene mozzarelle.

Kao u mnogim receptima s tjesteninom, ovdje je bitno da se špageti ne raskuhaju već da ostanu fino al dente. Kako se ne bi slijepili, savjetujem da ih ocijedite i poškropite s malo ulja.

Ovaj recept možete pripremiti i na malo drugačiji način. Ako imate 15-ak minuta više i svježe, zrele rajčice, možete ih blanširati u kipućoj vodi, oguliti im kožicu i ukloniti sjemenke, pa nasjeckati i dodati u umak umjesto sjeckane rajčice iz konzerve. U tom slučaju ćete morati dodati malo vode ili pasirane rajčice.

SASTOJCI

Za 2 osobe:

  • 180 g špageta
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 konzerva sjeckane rajčice (oko 400 g)
  • 50 ml bijelog vina
  • malo vode (po potrebi)
  • 240 g tune u ulju
  • svežnjić bosiljka
  • 125 g mini mozzarelle
  • sol, papar

NAČIN PRIPREME

  1. Zakuhajte vodu za špagete pa je posolite. Špagete kuhajte prema uputama na pakiranju. 

  2. Pripremite namirnice potrebne za umak. Ocijedite tunu od ulja. Češnjak sitno nasjeckajte.

    Zagrijte ulje u dubljoj tavi, ali ne prejako. Ubacite češnjak i kratko ga pržite miješajući, da ne izgori. Nakon desetak sekundi ulijte rajčicu. Pirjajte 5 minuta na umjerenoj vatri.

  3. Dodajte vino i par žlice vode po potrebi pa kuhajte minutu kako bi alkohol ispario.

    Dodajte 2/3 ocijeđene tune i promiješajte. Dodajte i natrgane listiće svježeg bosiljka (može i suhi). Posolite i popaprite prema ukusu. 

  4. U umak dodajte 100 g mini mozzarelle koje ste ocijedili i natrgali na manje komade. Promiješajte umak i postite da se mozzarella malo rastopi.

    Ugasite vatru pa u umak dodajte ocijeđene špagete i sve dobro promiješajte.

  5. Špagete servirajte na tanjur. Na vrh raspodijelite preostalu trećinu tune i mozzarelle, kao i par listića svježeg bosiljka. Poslužite uz čašu bijelog vina i uživajte!

AUTOR RECEPTA
Nikolina Dianežević
Osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke!

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10