Špageti s tunom, rajčicom i mozzarellom
Tjestenina je uvijek odlična stvar kad ste u žurbi, a želite pripremiti i pojesti hranjiv i kvalitetan obrok.
PRIČA
Još prije par godina isprobala sam odličan recept prijateljice Tihane za špagete s tunom i rajčicom, jer mi je zvučao kao odlična ideja. Naime, svi smo navikli jesti špagete gotovo samo na jedan način – kao špagete bolonjez. Zato mi se ova kombinacija pokazala kao zanimljiva, drugačija i jako fina.
Recept sam u potpunosti prilagodila sebi dodajući bosiljak i mini mozzarellu. Rezultat je umak odličnog okusa, aromatičan od bosiljka i vina, a osobito fantastičan kad "naletite" na komadić rastopljene mozzarelle.
Kao u mnogim receptima s tjesteninom, ovdje je bitno da se špageti ne raskuhaju već da ostanu fino al dente. Kako se ne bi slijepili, savjetujem da ih ocijedite i poškropite s malo ulja.
Ovaj recept možete pripremiti i na malo drugačiji način. Ako imate 15-ak minuta više i svježe, zrele rajčice, možete ih blanširati u kipućoj vodi, oguliti im kožicu i ukloniti sjemenke, pa nasjeckati i dodati u umak umjesto sjeckane rajčice iz konzerve. U tom slučaju ćete morati dodati malo vode ili pasirane rajčice.
SASTOJCI
Za 2 osobe:
- 180 g špageta
- 2 žlice maslinovog ulja
- 3 češnja češnjaka
- 1 konzerva sjeckane rajčice (oko 400 g)
- 50 ml bijelog vina
- malo vode (po potrebi)
- 240 g tune u ulju
- svežnjić bosiljka
- 125 g mini mozzarelle
- sol, papar
NAČIN PRIPREME
-
Zakuhajte vodu za špagete pa je posolite. Špagete kuhajte prema uputama na pakiranju.
-
Pripremite namirnice potrebne za umak. Ocijedite tunu od ulja. Češnjak sitno nasjeckajte.
Zagrijte ulje u dubljoj tavi, ali ne prejako. Ubacite češnjak i kratko ga pržite miješajući, da ne izgori. Nakon desetak sekundi ulijte rajčicu. Pirjajte 5 minuta na umjerenoj vatri.
-
Dodajte vino i par žlice vode po potrebi pa kuhajte minutu kako bi alkohol ispario.
Dodajte 2/3 ocijeđene tune i promiješajte. Dodajte i natrgane listiće svježeg bosiljka (može i suhi). Posolite i popaprite prema ukusu.
-
U umak dodajte 100 g mini mozzarelle koje ste ocijedili i natrgali na manje komade. Promiješajte umak i postite da se mozzarella malo rastopi.
Ugasite vatru pa u umak dodajte ocijeđene špagete i sve dobro promiješajte.
-
Špagete servirajte na tanjur. Na vrh raspodijelite preostalu trećinu tune i mozzarelle, kao i par listića svježeg bosiljka. Poslužite uz čašu bijelog vina i uživajte!