Brownies s krem sirom i sladoledom od vanilije
Topli brownie kolač i hladni sladoled od vanilije - idealna ljetna slastica! Prema Šiminim riječima, ovaj kolač je toliko jednostavan za pripremu da ga mogu izraditi i djeca.
PRIČA
Spadam u skupinu ljudi koji će se "navući" na neku novu slasticu (čitaj: pokušat će je sami pripremiti) tek kada je probaju i nisam baš od onih koji će sami isprobavati nove vrste kolača. Izrada slastica je dosta striktna i određena receptom, što je odlično za one koji ga se slijepo drže, no ja se kod kuhanja ipak volim prepustiti osjećaju i vlastitom raspoloženju te raditi s onim što pronađem u kuhinji. Volim jednostavne i ne pretjerano kremaste kolače i držim se "manje je više" pravila!
Ovaj je desert jedna od onih odličnih toplo-hladnih kombinacija za ljeto. Uvijek me dočeka kada posjetim svoje roditelje, a onaj osjećaj kada uđem u kuhinju i osjetim njegov miris odmah me vrati u ranu mladost. Rekao bih da je ovaj kolač obilježio moju obitelj, dida ga je volio, tata ga voli, volim ga ja, a voli ga i mala nećakinja kojoj se uvijek smijemo jer bi sve napravila samo za još jednu porciju.
Ako ste već pripremali klasičan brownie kolač, ovaj ćete desert napraviti bez ikakvih problema. Jedina je razlika što se ovom brownieju, osim standardne smjese od čokolade, dodaje i smjesa od sira, a sam se kolač na kraju ukrasi čokoladnom kremom. Ovaj je recept toliko jednostavan da ga ogu izraditi i djeca, naravno, uz pomoć i instrukcije odrasle osobe.
Ukratko, ovo je desert koji se brzo sprema, a još je brže gotov (pojede se u trenu). Ja ga serviram s kuglicom omiljenog sladoleda od vanilije, no ne morate se zaustaviti na sladoledu. Možete složiti umak od ukuhanih borovnica ili malina, a možete ići i na malo egzotičniju verziju te napraviti žele od mente ili crumble mrvice od pistacija. Pregršt je mogućnosti i što god dodali kolaču, nećete pogriješiti.
Sastojci za 6 osoba:
Za smjesu od čokolade
- 125 g maslaca
- 125 g čokolade (60% kakaa i više)
- 100 g šećera
- 70 g brašna (mješavina oštrog i glatkog)
- 2 jaja
- prstohvat soli
Za smjesu od sira
- 250 g krem sira
- 50 g šećera
- 1 paketić vanilije bourbon
- 1 jaje
NAČIN PRIPREME
-
Na pari rastopite čokoladu i maslac. Maknite s vatre te u smjesu dobro umiješajte šećer.
-
Konstantno miješajući dodajte jaje po jaje. Na kraju dodajte brašno i sol i miješajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna, tj. dok se smjesa ne počne odvajati od posude (otprilike dvije minute).
-
Mikserom izmiksajte sir dok ne postane gladak. Dodajte šećer, vaniliju i jaje te nastavite miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
-
Okrugli kalup obložite papirom za pečenje. U kalup prvo ulijte većinu čokoladne smjese, a na nju pažljivo žlicom stavite kremu od sira.
-
Nakon što ste kremu od sira ravnomjerno rasporedili u kalup, ostatkom čokoladne kreme prošarajte kolač da dobijete fora crno-bijeli efekt.
-
Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva 30 minuta.
Uz ovaj kolač odlično odgovara sladoled od vanilije.