Bezglutenska pizza
Ako želite uživati u pizzi, a iz prehrane nastojite izbaciti gluten, margherita od bezglutenskog tijesta prema receptu Barbare Črgar upravo je ono što vam treba!
PRIČA
Svima omiljeno jelo, pizza, najstariji je fast food obrok na svijetu. Najpoznatija pizza na svijetu, pizza margherita prvi je put ispečena u Napulju 1889. godine. Mnogi je Talijani smatraju jedinom pravom pizzom, a nastala je povodom posjeta kralja Umberta i kraljice Margherite.
Kao najpopularnije jelo na svijetu, pizza ima svoj dan pa se tako 9. veljače slavi međunarodni dan pizze.
Pizzu je prilično jednostavno pripremiti kod kuće, a i sami možete birati što ćete staviti na pizzu od sastojaka. Moja najdraža kombinacija je upravo ova - domaći umak od rajčice, mozzarella, pršut, bosiljak i cherry rajčice.
Pripremiti bezglutensko tijesto za pizzu ipak je malo veći izazov, barem je meni bio, dok nisam pronašla ovaj savršen recept i malo ga prilagodila. Problem s bezglutenskim brašnom je što se ne može povezati u kompaktnu masu, zbog čega u ovo tijesto dodajem jaje i svježi sir. Upravo jaje i svježi sir daju ovom tijestu okus klasičnog tijesta za pizzu.
Ako će vam se tijesto trgati, ne brinite, samo rukama utisnite tijesto i pređite valjkom preko njega. Kako bi vam se tijesto dobro ispeklo, pecite ga direktno na rešetki na 180°C. Pizzu je najbolje konzumirati vruću, naravno!
Sastojci za 2 osobe:
Za tijesto
- 100 g bezglutenskog brašna
- 30 g heljdinog brašna
- 1 jaje
- 75 g svježeg sira
- 4 žlice maslinovog ulja
- 4 žlice mlijeka
- 1 žličica praška za pecivo
- sol
Za nadjev
- domaći umak od rajčice
- 250 g mozzarelle
- 100 g pršuta
- nekoliko listića bosiljka
- 5 cherry rajčica
NAČIN PRIPREME
-
Sve sastojke za tijesto stavite u zdjelu i zamijesite mekano tijesto. Ako vam je tijesto jako ljepljivo, za početak koristite mikser i metlice za izradu tijesta.
Kad se formira homogena masa, rukama premažite tijesto maslinovim uljem.
-
Na radnu površnu stavite papir za pečenje i pomoću valjka tanko razvaljajte tijesto. Ako će vam se tijesto ljepiti za valjak, premažite ga maslinovim uljem.
-
Kada dobijete oblik i debljinu koju želite, nadjenite pizzu. Tijesto premažite umakom od rajčice, dodajte mozzarellu i stavite u pećnicu na 180°C na 15-tak minuta.
Kako bi vam se tijesto ravnomjerno ispeklo, sa papirom za pečenje stavite ga u pećnicu na rešetku (ne trebate koristiti protvan).
-
Kada je pizza pečena dodajte pršut, cherry rajčice i listiće bosiljka.