Zelene bruschette kao lagano ljetno predjelo

  • Nikolina Dianežević
  • do 60 min.
  • Predjelo
  • Jednostavno

Preprženi kruh s maslinovim uljem i češnjakom Nikolina je nadjenula pomalo neobičnom, ali osvježavajućom zelenom kombinacijom boba, metvice, čilija i parmezana.

PRIČA

Ljeto je. Vruće je i ne jede nam se gotovo ništa, samo biste ležali i ne micali se, čuvajući energiju za neke malo hladnije dane ili plažu!

No, nešto svakako moramo unijeti u organizam kako bismo ipak imali energije za poneki "kupanac". Ako želite nešto aromatično, mediteransko i jako fino, puno hranjivih namirnica i pomalo neobično, ne tražite dalje. Ovo je ideja za jedno brzinsko predjelo, zakusku, lagani obrok ili večeru.

Kombinacija pomalo zapostavljenih namirnica kao što su bob, metvica, češnjak, ljute papričice i parmezan, vrlo je ukusna i neobična, a šnite ciabatte prepržene na maslinovom ulju i natrljane češnjakom osvježavaju ovu deliciju.

Bruschette su talijansko predjelo poznato u cijelom svijetu. Radi se o zalogajima preprženog kruha, tradicionalno natrljanog češnjakom, s različitim nadjevima kao što su rajčica, sir, začinsko bilje, grahorice, sušene kobasice, pršut i slično.

Najpoznatija vrsta bruschette je bruschetta s rajčicom, maslinama, bosiljkom i mozzarella sirom, no ja sam se odlučila pripremiti nešto malo "egzotičniju" i svježiju varijantu.

U jednoj talijanskoj emisiji vidjela sam ideju za pripremu tjestenine s bobom i metvicom, no meni se ta kombinacija sastojaka činila puno primamljivija kao nadjev za bruschettu, te se tako rodila ideja za ovaj recept.

Posebnost ove zelene kombinacije namirnica je u tome što zajedno doslovno i razigraju i osvježe. Sočan bob u kombinaciji s osvježavajućom metvicom, ljutkastim čilijem (peperoncinima), sve zaokruženo ribanim aromatičnim sirom i posuto maslinovim uljem je igra okusa koju jednostavno morate probati.

Bob je namirnica kojoj je sezona u travnju, svibnju ili lipnju, ovisno o tome kakva je godina. Upravo zbog njegove kratke sezone, brojne ga domaćice zamrzavaju kako bi u njegovom blagom okusu mogle uživati cijele godine. Tako sam se i ja "ogrebla" za vrećicu ovih divnih bobića kod svoje tete koja ih uzgaja u vrtu i odlučila pripremiti ovaj talijanski specijalitet.

Sastojci za 4 osobe:

ZA BRUSCHETTE

  • 5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • prstohvat mrvica peperoncina
  • šaka listića metvice
  • 250 g boba
  • 40 g Grana Padano sira
  • 2 ciabatte
  • sol, papar

NAČIN PRIPREME

  1. Nasjeckajte češnjak, naribajte parmezan, narežite ciabbatu na dugačke kose šnite, a metvicu dobro operite.

  2. Ako koristite zamrznuti bob, ostavite ga da se odmrzne te ga dalje pripremajte kao svježeg. Prvo mu ogulite kožu.

    Bob potom blanširajte u kipućoj vodi oko 4 do 5 minuta, a nakon toga ga brzo ocijedite i prelijte hladnom vodom kako bi se zaustavio proces kuhanja i kako bi bob ostao zelen.

  3. Krupno sjeckani češnjak zdrobite u mužaru, zajedno s peperoncinima i metvicom. Peperoncini se mogu kupiti u supermarketima kao gotov začin, odnosno mini ljute papričice.

    Sve sastojke prebacite u posudu srednje veličine pa prelijte s pet žlica maslinovog ulja i ostavite da se prožmu (oko 10 minuta).

  4. Vilicom lagano zdrobite bob. Začinite ga solju i paprom te dodajte u mješavinu ulja, zajedno s naribanim parmezanom.

  5. Jako ugrijte grill tavu. Poprskajte je s malo maslinovog ulja i s obje strane popržite šnite ciabatte.

    Pečene šnite dobro natrljajte prepolovljenim režnjem češnjaka.

  6. Na šnite stavite nadjev od boba, metvice i parmezana te prelijte s još malo maslinovog ulja.

    Dodajte pokoji komadić metvice i listiće parmezana.

AUTOR RECEPTA
Nikolina Dianežević
Osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke!

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10