Zelene bruschette kao lagano ljetno predjelo
Preprženi kruh s maslinovim uljem i češnjakom Nikolina je nadjenula pomalo neobičnom, ali osvježavajućom zelenom kombinacijom boba, metvice, čilija i parmezana.
PRIČA
Ljeto je. Vruće je i ne jede nam se gotovo ništa, samo biste ležali i ne micali se, čuvajući energiju za neke malo hladnije dane ili plažu!
No, nešto svakako moramo unijeti u organizam kako bismo ipak imali energije za poneki "kupanac". Ako želite nešto aromatično, mediteransko i jako fino, puno hranjivih namirnica i pomalo neobično, ne tražite dalje. Ovo je ideja za jedno brzinsko predjelo, zakusku, lagani obrok ili večeru.
Kombinacija pomalo zapostavljenih namirnica kao što su bob, metvica, češnjak, ljute papričice i parmezan, vrlo je ukusna i neobična, a šnite ciabatte prepržene na maslinovom ulju i natrljane češnjakom osvježavaju ovu deliciju.
Bruschette su talijansko predjelo poznato u cijelom svijetu. Radi se o zalogajima preprženog kruha, tradicionalno natrljanog češnjakom, s različitim nadjevima kao što su rajčica, sir, začinsko bilje, grahorice, sušene kobasice, pršut i slično.
Najpoznatija vrsta bruschette je bruschetta s rajčicom, maslinama, bosiljkom i mozzarella sirom, no ja sam se odlučila pripremiti nešto malo "egzotičniju" i svježiju varijantu.
U jednoj talijanskoj emisiji vidjela sam ideju za pripremu tjestenine s bobom i metvicom, no meni se ta kombinacija sastojaka činila puno primamljivija kao nadjev za bruschettu, te se tako rodila ideja za ovaj recept.
Posebnost ove zelene kombinacije namirnica je u tome što zajedno doslovno i razigraju i osvježe. Sočan bob u kombinaciji s osvježavajućom metvicom, ljutkastim čilijem (peperoncinima), sve zaokruženo ribanim aromatičnim sirom i posuto maslinovim uljem je igra okusa koju jednostavno morate probati.
Bob je namirnica kojoj je sezona u travnju, svibnju ili lipnju, ovisno o tome kakva je godina. Upravo zbog njegove kratke sezone, brojne ga domaćice zamrzavaju kako bi u njegovom blagom okusu mogle uživati cijele godine. Tako sam se i ja "ogrebla" za vrećicu ovih divnih bobića kod svoje tete koja ih uzgaja u vrtu i odlučila pripremiti ovaj talijanski specijalitet.
Sastojci za 4 osobe:
ZA BRUSCHETTE
- 5 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- prstohvat mrvica peperoncina
- šaka listića metvice
- 250 g boba
- 40 g Grana Padano sira
- 2 ciabatte
- sol, papar
NAČIN PRIPREME
-
Nasjeckajte češnjak, naribajte parmezan, narežite ciabbatu na dugačke kose šnite, a metvicu dobro operite.
-
Ako koristite zamrznuti bob, ostavite ga da se odmrzne te ga dalje pripremajte kao svježeg. Prvo mu ogulite kožu.
Bob potom blanširajte u kipućoj vodi oko 4 do 5 minuta, a nakon toga ga brzo ocijedite i prelijte hladnom vodom kako bi se zaustavio proces kuhanja i kako bi bob ostao zelen.
-
Krupno sjeckani češnjak zdrobite u mužaru, zajedno s peperoncinima i metvicom. Peperoncini se mogu kupiti u supermarketima kao gotov začin, odnosno mini ljute papričice.
Sve sastojke prebacite u posudu srednje veličine pa prelijte s pet žlica maslinovog ulja i ostavite da se prožmu (oko 10 minuta).
-
Vilicom lagano zdrobite bob. Začinite ga solju i paprom te dodajte u mješavinu ulja, zajedno s naribanim parmezanom.
-
Jako ugrijte grill tavu. Poprskajte je s malo maslinovog ulja i s obje strane popržite šnite ciabatte.
Pečene šnite dobro natrljajte prepolovljenim režnjem češnjaka.
-
Na šnite stavite nadjev od boba, metvice i parmezana te prelijte s još malo maslinovog ulja.
Dodajte pokoji komadić metvice i listiće parmezana.