Tajlandska piletina s indijskim oraščićima
Izvadite wok i pripremite se za kuhanje tajlandskih specijaliteta s Nikolinom! Ovaj put razveselite nepce piletinom s gljivama i indijskim oračićima.
PRIČA
Još uvijek sam u potpunosti pod dojmom Tajlanda. Nisu prošla niti dva mjeseca od mog povratka iz te divne zemlje, a velika me želja vuče natrag. Realno gledajući, to se neće dogoditi tako skoro pa sam se odlučila počastiti vas receptom za svoje omiljeno tajlandsko jelo! Za inspiraciju mi je i ovaj put poslužila knjižica tajlandskih recepata iz školice Asia Scenic Cooking School, na čijem sam tečaju prisustvovala za vrijeme svog posjeta Chiang Maiju.
Prošli put sam vam pisala o Pad Thaiju, poznatom tajlandskom jelu za turiste, a ovog puta donosim recept za piletinu s indijskim oraščićima. Radi se poznatom stir-fry (brzo prženom) jelu iz woka, koje se, jednom kad pripremite sve namirnice, dosta kratko termički obrađuje.
Piletina, luk, češnjak, mladi luk, baby kukuruz, gljive i čili u ovoj kombinaciji jednostavno se stope s klasičnim tajlandskim začinima - ribljim umakom i umakom od kamenica. Cashew nuts ili indijski oraščići su tu kako bi svojom hrskavošću i odličnim okusom dali kontrast ovom jelu.
Replicirati tajlandska jela nije uvijek jednostavno, budući da Tajlanđani posjeduju cijelo bogatstvo začina i namirnica koji nam još uvijek nisu u potpunosti dostupne. No, upravo bih piletinu s cashew oraščićma okarakterizirala kao jedno od tajlandskih jela koje je možda najlakše replicirati jer se za njegovu pripremu koriste namirnice koje (gotovo sve) možemo naći u našim supermarketima.
Iznimka od pravila, koja postoji i u ovom slučaju, su gljive koje se koriste za ovo jelo. Tajlanđani tu vrstu gljiva zovu "ear mushrooms", zato što pomalo nalikuju na uho. Ovu vrstu gljive ne možete naći u našim supermarketima, no moći ćete ih naći u specijaliziranim azijskim dućanima.
Zanimljivost ovih gljiva je u tome što nisu toliko mesnate kao naše sorte gljiva (osobito sušene), nego su malo žilavije i hrskavije, no vrlo su ukusne. Ako vam je problem tražiti ove gljive po azijskim dućanima, umjesto njih možete uzeti i bukovače ili jednostavno možete napraviti ovo jelo bez gljiva.
Možda ćete pomisliti da se ovo jelo jede štapićima, no to je zapravo pogrešno. Tajlanđani za vrijeme jela uglavnom koriste žlicu i vilicu. Žlicu drže u desnoj ruci, a vilicu u lijevoj i ona se koristi samo za guranje hrane na žlicu jer se jedenje izravno s vilice smatra nepristojnim. Štapićima jedu uglavnom jela s tjesteninom i rezancima.
Sastojci za 4 osobe:
ZA TAJLANDSKU PILETINU
- 6 češanja češnjaka
- 2 do 3 veća sušena čilija
- 500 g pilećih prsa
- 1 veći luk
- 1 staklenka baby kukuruza
- 1 šaka sušenih "ear mushrooms" gljiva (ili bukovača, u zamjenu)
- 3 mlada luka
- 50 g indijskih oraščića
- 2 žlice ulja
- 2 žličice šećera
- 2-3 žlice ribljeg umaka
- 4 žlice umaka od kamenica
NAČIN PRIPREME
-
Pripremite sve sastojke. Sušene gljive namočite u većoj količini kipuće vode kako bi je upile. Češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte, a sušene čilije narežite ukoso na veće komade.
Piletinu operite, posušite i narežite na komade veličine zalogaja.
-
Luk prvo prerežite na pola, a zatim svaku polovicu prerežite uzdužno na tri komada. Sve prerežite poprijeko, tako da od svake polovice luka dobijete šest komada.
Te komade luka rukama malo razdvojite, tako da dobijete listiće luka.
-
Baby kukuruz ocijedite i malo isperite te narežite na ploškice, a mladi luk operite i ukuso narežite na komade veličine 3-4 centimetra. Gljive koje ste namočili sada ocijedite od ostatka tekućine koju nisu upile te ih narežite ugrubo na komade veličine zalogaja. Za umak, u zdjelici pomiješajte riblji umak, umak od kamenica, šećer i žlicu vode.
-
Zagrijte wok na najjačoj vatri. Ja u ovom slučaju nisam imala pravi wok nego teflonski, no svakako je poželjno koristiti pravi ako ga imate.
Kad se ulje jako zagrijalo, prvo ubacite češnjak te ga brzo miješajući popržite 10-ak sekundi. Pazite da ne izgori budući da je vatra jaka.
-
Odmah ubacite i komadiće piletine te ih uz miješanje pržite dok ne posmeđe.
Dodajte čili te sve promiješajte i pržite par minuta.
-
Dodajte luk, sjeckane gljive i baby kukuruz. Pržite ih na jakoj vatri i cijelo vrijeme miješajte.
Nakon otprilike 2 minute dodajte mješavinu začina te sve dobro pomiješajte. Ubacite mladi luk i indijske oraščiće te sve pržite još minutu. Povrće treba ostati hrskavo pa ga nemojte predugo termički obrađivati.
-
Sve poslužite posuto s još indijskih oraščića (po želji ih možete prethodno popržiti na suho u tavici), a za prilog preporučam rižu.