Šarene mini quiche pite

  • Ana Rako
  • preko 1h
  • Međujelo
  • Srednje zahtjevno

Putujući Europom, Ana Rako uživala je u pravom francuskom quicheu koji ju je inspirirao da kod kuće pripremi mini verzije ove slane pite.

PRIČA

"E... A što ćemo nas dvije s lovom od pologa za stan i posljednjom plaćom? Što stvarno idemo doma?" Pitala me moja polugodišnja amsterdamska cimerica i dugogodišnja prijateljica.

"Nekako imam osjećaj da imaš bolji prijedlog." odgovorila sam.

"A da kupimo mjesečnu kartu vlakom po Europi i spiskamo je?"

Tako se nekako počeo kovati plan o našem studentskom, bezbrižnom putovanju Europom. Plan je bio ne imati plan, već s jednim ruksakom i jednim šatorom slijediti sunce. Doduše, sunca taj svibanj baš i nije bilo pa nas je put odveo do raznih prijatelja kroz Nizozemsku, preko Belgije do Italije, natrag preko Švicarske do Francuske.

Pariz. Prljave od vlaka, umorne od puta, zaustavile smo se u gradu u kojem i kuće i muzeji, dućani i kafići, ulice i parkovi odišu beskrajnom profinjenošću.

Taj smo dan išle u Villu Savoye arhitekta Le Corbusiera, kuću o kojoj smo toliko učile na fakultetu. Prethodno smo navratile do tržnice gdje smo od jedne bakice kupile quiche, rikulu i par jabuka. Bio je to piknik s najboljim pogledom ikad.

Sastojci za 4 osobe:

ZA TIJESTO

  • 175 g brašna
  • žličica soli
  • 75 g hladnog maslaca
  • 100 ml hladne vode pomiješane s vodkom u omjeru 2:1

ZA NADJEV

  • 4 jaja
  • 100 ml mlijeka
  • 200 g vrhnja za kuhanje
  • sol
  • papar

ZA DODATAK NADJEVU

  • 1. pola tikvice + 2 fete pršuta + žličica kopra
  • 2. šaka graška + 2 fete šunke + 2 žličice dehidriranih gljiva
  • 3. šaka narezanog mladog luka + 2 fete špeka + ljuta papričica
  • 4. šaka cherry rajčica + šaka rikule + 5-6 listova bosiljka

NAČIN PRIPREME

  1. U zdjeli pomiješajte brašno i sol pa dodajte hladan maslac narezan na listiće ili komadiće.

    Vilicom ili rukama zamiješajte maslac i brašno, oko tri minute. U ovoj fazi, smjesa bi trebala biti puna grudica

  2. U smjesu pomalo ulijevajte kombinaciju hladne vode i vodke koja će tijesto učiniti sočnim i podatnim. Nježno rukama izmješajte sve sastojke u zdjeli pa tijesto prenesite na radnu plohu.

    Zamijesite tijesto pritiskajući ga rukama, kao da ga odgurujete od sebe. Oblikujte tijesto u kuglu pa zamotajte u prozirnu foliju. Ostavite da odstoji 30 min. u hladnjaku.

  3. Za to vrijeme zamutite jaja, mlijeko i vrhnje te dodajte prstohvat soli i svježe mljevenog papra. Ovo je smjesa kojom ćete zaliti sve quiche pite.

    O ostalim sastojcima odlučujete vi. Budite kreativni! Klasični i najpoznatiji quiche Lorraine radi se s kombinacijom špeka, sira i luka. Meni definitivno najdraži sadrži dimljeni losos i šparoge.

  4. Ovaj sam se put odlučila napraviti pite od sastojaka koje sam pronašla u frižideru. Sve sastojke narežite na komadiće, a špek nakratko prepecite na tavi kako bi bio hrskav.

  5. Izvadite tijesto iz frižidera. Razvaljajte ga u pravokutni oblik debljine otprilike pola centimetra. Ako osjetite da tijesto postaje preljepljivo, stavite ga u zamrzivač na koju minutu te nastavite s postupkom.

    Velikom čašom ili okruglom modlom oblikujte 12 jednakih komada tijesta. Kalup za muffine dobro zamastite ili prekrijte papirom za pečenje. Meni je draže koristiti papir za pečenje kako bih pite kasnije lakše jela ili ponijela prijateljima na degustaciju.

  6. U kalup rasporedite okrugle komade tijesta te ih prstima oblikujte kako bi poprimili oblik zdjelice. U svaki ubacite narezane sastojke, a zatim zalijte kombinacijom jaja, mlijeka i vrhnja.

    Ako želite, možete sve posuti i s malo parmezana. Pecite na 180°C 20-ak minuta, odnosno dok tijesto ne pozlati. Pričekajte dok se malo ohladi i uživajte!

  7. Savjet: Priprema tijesta jedini je složeniji dio pripreme quicha. Ako nemate vremena ili volje raditi ga, u supermarketima potražite prhko tijesto za pitu. Ako se ipak odlučite za ovu domaću verziju tijesta, znajte da se može koristiti i za voćne pite.

AUTOR RECEPTA
Ana Rako
Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa.

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane