Martabak: Proljetne rolice na indonezijski način

  • Ana Rako
  • preko 1h
  • Međujelo
  • Srednje zahtjevno

Martabak je indonezijska verzija proljetnih rolica. Nadjev se mota u jednostavno tijesto i prži u woku. Martabak je idealan međuobrok ili ručak za posao.

PRIČA

Šećući indonezijskim uličicama, sa svih vas strana mame mirisi. Banane se grilaju, egzotično se voće cijedi u sok, peku se ribe, kokoši, poneki šišmiš. Prži se riža, povrće, jaja, melje se čili u golemim količinama. Ništa tu nije složeno, niti skupo, a nerijetko ćete pojesti i nešto ispečeno na podu. Često će vas iznenaditi kada kikiriki skuhaju, umjesto prepeku ili voćnu salatu začine feferonima. No sve je to dio avanture.

Predrasude smo zato ostavili u Zagrebu i potpuno se prepustili uživanju u uličnoj hrani. Martabak smo morali probati nakon što smo baš na tom kiosku, među njih pedesetak, primjetili dugi red lokalaca na čelu s jednim malim buckom koji je pojeo svaki martabak gladnim očima.

Martabak je indonezijska verzija nama sad već poznatih proljetnih rolica. U woku obrađeno, dobro začinjeno mljeveno meso, uz dodatak sirovog povrća, mota se u jednostavno tijesto te na naglo prži. Praktičan je snack za piknik, ručak u uredu, večeru pred televizijom.

Sastojci za 2 osobe:

ZA TIJESTO

  • 150 g brašna
  • 2 žličice ulja
  • 1 dcl vode
  • prstohvat soli

ZA NADJEV

  • ½ l ulja za prženje
  • 2 ljubičasta luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 čili papričica
  • ½ kg mljevenog mesa
  • 1 dcl temeljca
  • 1 žličica curryja ili kurkume
  • 1 žličica šečera
  • sol, papar
  • 2 jaja
  • 5 stabiljki mladoga luka (ili svježi vlasac)
  • 3 naribane mrkve
  • ¼ naribanog kupusa

NAČIN PRIPREME

  1. Svaki kuhar zaslužuje dobro društvo pa si prije početka kuhanja natočite čašu vina.

    U brašno umiješajte sol i ulje pa postupno dodajte vodu, kako ne bi nastale grudice. Mijesite tijesto dok ne dobijete jednoličnu smjesu, a zatim ga još dvadesetak puta "muški" stisnite. Izbacite sve svoje frustracije u tijesto pa ga prekrijte vlažnom krpom i pustite da odmara sat vremena.

  2. Stavite sunčane naočale. Nasjeckajte luk i češnjak pa ih prepržite na malo maslinovog ulja.

    Dodajte mljeveno meso, začinite curryjem, žličicom šećera te dodajte soli i papra po ukusu. Kada meso poprimi smeđu boju, podlijte temeljcem kako bi meso bilo sočnije i pustite još minutu-dvije na slabijoj vatri.

  3. Dok se mesni nadjev hladi, naribajte mrkvu i kupus.

    U meso potom umiješajte umućena jaja i nasjeckani mladi luk. Kad nije sezona mladog luka, u zamjenu možete koristiti nasjeckani svježi vlasac.

  4. Vrijeme je da provjerite tijesto. Trebalo bi biti dovoljno žilavo da se lako rasteže. Masnim rukama ga podijelite na četiri kugle i razvaljajte na listove 1-2 mm debljine, četvrtastog oblika.

    U sredinu svakog lista stavite mesni nadjev pa na njega malo naribane svježe mrkve i kupusa. Martabak se slaže poput pisma, tako da preklopite nesuprotne vrhove jedan preko drugoga.

  5. Pržite martabak u vrućem ulju, s jedne i druge strane tek toliko dugo da poprimi zlatnu boju i hrskavu teksturu.

    Poslužite ih uz soja sos, slatko-ljuti, slatko-kiseli ili neki drugi umak po izboru.

  6. Nama je gospodin u Indoneziji kao prilog dao plastičnu vrećicu sa svježim krastavcima koji su plivali u octu.

    Nismo baš bili oduševljeni, ali salata od svježih krastavaca svakako će unijeti osvježenje u jelo.

AUTOR RECEPTA
Ana Rako
Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa.

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane