Martabak: Proljetne rolice na indonezijski način
Martabak je indonezijska verzija proljetnih rolica. Nadjev se mota u jednostavno tijesto i prži u woku. Martabak je idealan međuobrok ili ručak za posao.
PRIČA
Šećući indonezijskim uličicama, sa svih vas strana mame mirisi. Banane se grilaju, egzotično se voće cijedi u sok, peku se ribe, kokoši, poneki šišmiš. Prži se riža, povrće, jaja, melje se čili u golemim količinama. Ništa tu nije složeno, niti skupo, a nerijetko ćete pojesti i nešto ispečeno na podu. Često će vas iznenaditi kada kikiriki skuhaju, umjesto prepeku ili voćnu salatu začine feferonima. No sve je to dio avanture.
Predrasude smo zato ostavili u Zagrebu i potpuno se prepustili uživanju u uličnoj hrani. Martabak smo morali probati nakon što smo baš na tom kiosku, među njih pedesetak, primjetili dugi red lokalaca na čelu s jednim malim buckom koji je pojeo svaki martabak gladnim očima.
Martabak je indonezijska verzija nama sad već poznatih proljetnih rolica. U woku obrađeno, dobro začinjeno mljeveno meso, uz dodatak sirovog povrća, mota se u jednostavno tijesto te na naglo prži. Praktičan je snack za piknik, ručak u uredu, večeru pred televizijom.
Sastojci za 2 osobe:
ZA TIJESTO
- 150 g brašna
- 2 žličice ulja
- 1 dcl vode
- prstohvat soli
ZA NADJEV
- ½ l ulja za prženje
- 2 ljubičasta luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 čili papričica
- ½ kg mljevenog mesa
- 1 dcl temeljca
- 1 žličica curryja ili kurkume
- 1 žličica šečera
- sol, papar
- 2 jaja
- 5 stabiljki mladoga luka (ili svježi vlasac)
- 3 naribane mrkve
- ¼ naribanog kupusa
NAČIN PRIPREME
-
Svaki kuhar zaslužuje dobro društvo pa si prije početka kuhanja natočite čašu vina.
U brašno umiješajte sol i ulje pa postupno dodajte vodu, kako ne bi nastale grudice. Mijesite tijesto dok ne dobijete jednoličnu smjesu, a zatim ga još dvadesetak puta "muški" stisnite. Izbacite sve svoje frustracije u tijesto pa ga prekrijte vlažnom krpom i pustite da odmara sat vremena.
-
Stavite sunčane naočale. Nasjeckajte luk i češnjak pa ih prepržite na malo maslinovog ulja.
Dodajte mljeveno meso, začinite curryjem, žličicom šećera te dodajte soli i papra po ukusu. Kada meso poprimi smeđu boju, podlijte temeljcem kako bi meso bilo sočnije i pustite još minutu-dvije na slabijoj vatri.
-
Dok se mesni nadjev hladi, naribajte mrkvu i kupus.
U meso potom umiješajte umućena jaja i nasjeckani mladi luk. Kad nije sezona mladog luka, u zamjenu možete koristiti nasjeckani svježi vlasac.
-
Vrijeme je da provjerite tijesto. Trebalo bi biti dovoljno žilavo da se lako rasteže. Masnim rukama ga podijelite na četiri kugle i razvaljajte na listove 1-2 mm debljine, četvrtastog oblika.
U sredinu svakog lista stavite mesni nadjev pa na njega malo naribane svježe mrkve i kupusa. Martabak se slaže poput pisma, tako da preklopite nesuprotne vrhove jedan preko drugoga.
-
Pržite martabak u vrućem ulju, s jedne i druge strane tek toliko dugo da poprimi zlatnu boju i hrskavu teksturu.
Poslužite ih uz soja sos, slatko-ljuti, slatko-kiseli ili neki drugi umak po izboru.
-
Nama je gospodin u Indoneziji kao prilog dao plastičnu vrećicu sa svježim krastavcima koji su plivali u octu.
Nismo baš bili oduševljeni, ali salata od svježih krastavaca svakako će unijeti osvježenje u jelo.