Predivni Porto i portugalske pite
Uljepšajte si dan i šalicu kave ili čaja uz portugalsku pitu s karamelom, narančom i cimetom.
PRIČA
Sletjevši u Porto, turistički nas je vodič upozorio kako ćemo zbog kašnjenja aviona propustiti prvu točku dnevnoga rasporeda - degustaciju porta. Nismo to mogli dopustiti već smo odlučili preskočiti doručak i jutarnju kavu te odjurili u hladni, mračni i mirisni podrum gdje dozrijevaju najpoznatija portugalska slatka, ali i poprilično jaka, desertna vina. Nakon par čašica na prazne želuce, entuzijazam je porastao, sunce je izašlo, a Porto je sjao u svom punome sjaju.
Porto, kako mu i samo ime govori, lučki je gradić, razdvojen rijekom Douro, a spojen mnogobrojnim mostovima; starim, novim, čeličnim, drvenim, onima za pješake, aute ili vlakove. Jedna iznad druge, terasasto se nižu uske, izdužene, šarene kuće s brojnim balkonima na kojima se suši još šarenije rublje. Sve smo to promatrali vozeći se brodićem po rijeci kroz gradsku jezgru.
Blago opijeni vinima i sve gladniji, zamolili smo konobare da nam donesu bilo što dok plovimo kroz ovaj slikoviti gradić. Kava s mlijekom savršeno je pristajala uz tople portugalske pite.
Sastojci
ZA TIJESTO
- 250 g lisnatog tijesta (polovica pakiranja)
- cimet u prahu
- brašno za posipanje
ZA NADJEV
- 125 g slatkog vrhnja
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta od vanilije ili 1 štapić vanilije
- 1 žličica smeđeg šećera
- korica naranče
ZA KARAMELU
- 1 nešpricana naranča
- 4 žličice smeđeg šećera
NAČIN PRIPREME
-
Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte polovicu paketa lisnatoga tijesta, a ostatak vratite u zamrzivač ili iskoristite kroz par dana.
Pokušajte ga razvaljati u kvadratni oblik dimenzija oko 25x25 cm.
-
Tijesto obilno pospite cimetom u prahu. Nemojte se bojati, istresite cimeta kao da nema sutra!
Lisnato smotajte u roladu i narežite na 8 jednakih komada.
-
Rasporedite rolice u kalup za muffine te palcem u njima utisnite rupu koju ćete kasnije puniti nadjevom. Rastegnite tijesto tako da rubom dopire do vrha kalupa, a na dnu je dovoljno debelo da se ne raspukne.
Pecite tijesto na gornjoj rešetci, oko 8 do 10 minuta, u pećnici zagrijanoj na 200°C.
-
Dok se tijesto peče, napravite nadjev. Slatko vrhnje ulijte u zdjelu te dobro pomiješajte s jajem, vanilijom, žličicom smeđeg šećera te naribanom koricom naranče.
-
Kalup izvadite iz pećnice te još jednom prstom napravite mjesta za nadjev u napuhnutom lisnatom tijestu.
U svaku košaricu ulijte po žlicu nadjeva pa ih vratite na još 8 minuta na gornju rešetku pećnice.
-
Vrijeme je da napravite karamelu! Iscijedite sok naranče, u njega stavite preostale 4 žličice smeđega šećera te na vatri miješajte dok ne poprimi tamnosmeđu boju.
Izvadite pite iz pećnice, prelijte svaku s malo karamele te pustite da se ohlade. Poslužite kao desert ili još bolje - kao međuobrok uz kavu ili čaj.