Predivni Porto i portugalske pite

  • Ana Rako
  • do 30 min.
  • Desert
  • Srednje zahtjevno

Uljepšajte si dan i šalicu kave ili čaja uz portugalsku pitu s karamelom, narančom i cimetom.

PRIČA

Sletjevši u Porto, turistički nas je vodič upozorio kako ćemo zbog kašnjenja aviona propustiti prvu točku dnevnoga rasporeda - degustaciju porta. Nismo to mogli dopustiti već smo odlučili preskočiti doručak i jutarnju kavu te odjurili u hladni, mračni i mirisni podrum gdje dozrijevaju najpoznatija portugalska slatka, ali i poprilično jaka, desertna vina. Nakon par čašica na prazne želuce, entuzijazam je porastao, sunce je izašlo, a Porto je sjao u svom punome sjaju.

Porto, kako mu i samo ime govori, lučki je gradić, razdvojen rijekom Douro, a spojen mnogobrojnim mostovima; starim, novim, čeličnim, drvenim, onima za pješake, aute ili vlakove. Jedna iznad druge, terasasto se nižu uske, izdužene, šarene kuće s brojnim balkonima na kojima se suši još šarenije rublje. Sve smo to promatrali vozeći se brodićem po rijeci kroz gradsku jezgru.

Blago opijeni vinima i sve gladniji, zamolili smo konobare da nam donesu bilo što dok plovimo kroz ovaj slikoviti gradić. Kava s mlijekom savršeno je pristajala uz tople portugalske pite.

Sastojci

ZA TIJESTO

  • 250 g lisnatog tijesta (polovica pakiranja)
  • cimet u prahu
  • brašno za posipanje

ZA NADJEV

  • 125 g slatkog vrhnja
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije ili 1 štapić vanilije
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • korica naranče

ZA KARAMELU

  • 1 nešpricana naranča
  • 4 žličice smeđeg šećera

NAČIN PRIPREME

  1. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte polovicu paketa lisnatoga tijesta, a ostatak vratite u zamrzivač ili iskoristite kroz par dana.

    Pokušajte ga razvaljati u kvadratni oblik dimenzija oko 25x25 cm.

  2. Tijesto obilno pospite cimetom u prahu. Nemojte se bojati, istresite cimeta kao da nema sutra!

    Lisnato smotajte u roladu i narežite na 8 jednakih komada.

  3. Rasporedite rolice u kalup za muffine te palcem u njima utisnite rupu koju ćete kasnije puniti nadjevom. Rastegnite tijesto tako da rubom dopire do vrha kalupa, a na dnu je dovoljno debelo da se ne raspukne.

    Pecite tijesto na gornjoj rešetci, oko 8 do 10 minuta, u pećnici zagrijanoj na 200°C.

  4. Dok se tijesto peče, napravite nadjev. Slatko vrhnje ulijte u zdjelu te dobro pomiješajte s jajem, vanilijom, žličicom smeđeg šećera te naribanom koricom naranče.

  5. Kalup izvadite iz pećnice te još jednom prstom napravite mjesta za nadjev u napuhnutom lisnatom tijestu.

    U svaku košaricu ulijte po žlicu nadjeva pa ih vratite na još 8 minuta na gornju rešetku pećnice.

  6. Vrijeme je da napravite karamelu! Iscijedite sok naranče, u njega stavite preostale 4 žličice smeđega šećera te na vatri miješajte dok ne poprimi tamnosmeđu boju.

    Izvadite pite iz pećnice, prelijte svaku s malo karamele te pustite da se ohlade. Poslužite kao desert ili još bolje - kao međuobrok uz kavu ili čaj.

AUTOR RECEPTA
Ana Rako
Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa.

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane