Pileći ražnjići sa šarenim kus-kusom

  • Nikolina Dianežević
  • do 30 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Ako ste ljubitelj piletine i vječno tražite nove ideje za pripremu ove namirnice, Nikolina će vam ponuditi zanimljivu orijentalnu verziju pilećih ražnjića sa šarenim i osvježavajućim prilogom.

PRIČA

Kus-kus je prilog koji se vrlo jednostavno priprema, no unatoč tome se u našim krajevima još uvijek rijetko nađe na tanjuru. Radi se o namirnici od pšenične krupice, koja je u zemljama sjeverne Afrike (kao što su Maroko, Alžir, Tunis i Libija) jedna od glavnih namirnica. Tamo se tradicionalno servira s mesom ili povrćem.

U većini supermarketa u zapadnim zemljama, kus-kus se prodaje prethodno kuhan i osušen. Uglavnom je potrebno dodati oko šalicu i pol kipuće vode na jednu mjeru kus-kusa, te poklopiti kako bi se kus-kus upario. Kada kus-kus nabuja (svega 10-ak minuta), spreman je za posluživanje.

Probala sam više varijacija na temu priloga za kus-kus. Ono što mi je osobito pasalo je upravo ova slatkasta kombinacija, koja odlično podigne inače neutralni kus-kus. Dodatak suhih marelica, datulja i badema te nara čini ovu kombinaciju izrazito zanimljivom, a okus brojnih začina korištenih u jelu - kumin, cimet, đumbir i paprika, totalno odvedu u neku orijentalnu zemlju.

Mali odmak od klasičnog pripremanja ražnjića je taj što se pileća prsa ne režu na kockice pa nabadaju na ražnjić, nego na duge trakice koje se vijugavo nabadaju na drveni štapić.

Sastojci za 3 osobe:

Za ražnjiće

  • 650 g pilećih prsa
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka
  • po ½ žličice mljevenog kumina, paprike i kurkume
  • 3 žlice limunovog soka
  • 10-ak drvenih štapića za ražnjiće

ZA KUS-KUS

  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 manji luk
  • 1 češanj češnjaka
  • po 1 žličica mljevenog kumina, cimeta, papra i đumbira
  • 50 g suhih datulja
  • 50 g suhih marelica
  • 50 g badema
  • 600 ml povrtnog temeljca
  • 170 g kus-kusa
  • 1 žlica limunovog soka
  • malo lišća korijandera
  • 70 g očišćenog nara

NAČIN PRIPREME

  1. Pileća prsa operite i posušite kuhinjskim papirom. Narežite ih na duge trake, stavite u plitku posudu.

    Dodajte 3 žlice maslinovog ulja, češnjak kojeg ste malo zdrobili nožem i narezali na četvrtine, a potom i sve začine te sol, papar i limunov sok.

  2. Sve dobro promiješajte rukama, pokrijte prozirnom folijom pa stavite u hladnjak da se marinira 2 sata.

  3. Zagrijte 2 žlice ulja u tavi. Pržite sitno sjeckani luk, češnjak i sve začine oko 5 minuta pazeći da ne izgori.

    Zatim dodajte sjeckane marelice, datulje i bademe, dobro promiješajte i maknite s vatre.

  4. Kus-kus stavite u vatrostalnu posudu, zalijte kipućim temeljcem i pokrijte tanjurom da se sve upari. Neka tako stoji 8-10 minuta da kus-kus upije temeljac.

  5. Marinirane trakice piletine nabodite na drvene ražnjiće.

    Zagrijte tavu na kojoj ćete pržiti ražnjiće te joj dodajte žlicu-dvije ulja. Pržite ražnjiće sa svake strane oko 4-5 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđi.

  6. Dovršite kus-kus tako što ćete mu dodati preostale 2 žlice maslinovog ulja, voćnu smjesu, limunov sok, sol i papar po ukusu, polovicu nara i listiće korijandera.

    Sve dobro promiješajte.

  7. Poslužite tako da kus-kus stavite na sredinu tanjura, obilno ga pospete ostatkom nara, te na kus-kus položite pileće ražnjiće.

    Na sve još natrgajte koji listić korijandera.

AUTOR RECEPTA
Nikolina Dianežević
Osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke!

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10