Nizozemski hrskavi kruh s popucanom koricom

  • Ana Rako
  • preko 1h
  • Međujelo
  • Srednje zahtjevno

Ova topla peciva izvorno su iz Nizozemske, a imaju ukusnu hrskavu koricu zlatno-smeđe boje. Poslužite ih uz bilo kakav sir, ribu ili nešto treće po želji!

PRIČA

Godine 2010. zabilježena je jedna od najhladnijih zima u Nizozemskoj. Stariji su nam pričali kako je prošlo više od 30 godina otkad su se zadnji puta amsterdamski kanali zaledili dovoljno da grad dobije najljepše gradsko klizalište na svijetu.

Nakon cijelog dana u uredu, nismo ni primijetili kako je vani pao prvi, ali ne i zadnji, snijeg te godine. Kud (ne)sreće da je to bio baš taj dan kada smo kupili svoje "nove" bicikle - prastare, jadne i zahrđale. Jedva znajući upravljati njima i po suhome, put do doma bio je jedan od najzabavnijih ikada. Kližući se niz mostove, naučili smo kako ne treba kočiti po ledu!

Također, padajući pred pješacima, zaključili smo kako je bolje vikati "Excuseeee meee!" nego polomiti trticu. Malo polomljeni, privučeni finim mirisima, svratili smo i taj dan u obližnju pekaru po najhrskavija nizozemska peciva. Pardon, brodjees.

SASTOJCI za 6 osoba

ZA PECIVA

  • 2 ½ žličice suhog kvasca
  • 1 dcl tople vode
  • 1 dcl toplog mlijeka
  • 1 ½ žličice šećera
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 1 ½ žličice soli
  • 450 g brašna

ZA KORU

  • 1 svježi kvasac
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 2 dcl tople vode (oko 40°C)
  • 2 žličice šećera
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • ½ žličice soli
  • 200 g rižinog brašna

NAČIN PRIPREME

  1. U zdjelu istresite razmrvljeni kvasac, vodu, mlijeko i šećer. Miješajte 5 minuta električnom mješalicom dok se smjesa ne počne lagano pjeniti od kvasca.

    Ubacite ulje, sol i 250 g brašna. Koristeći nastavak za miješanje tijesta (ili kuhaču), mijesite do ravnomjerne smjese. Ostatak brašna dodajte postepeno sve dok se tijesto ne prestane lijepiti za stijenke zdjele. Po potrebi dodajte još brašna.

  2. Lagano pobrašnite radnu plohu i mijesite tijesto oko 4 minute, da postane glatko i elastično. Prebacite ga u lagano nauljenu zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se diže oko sat vremena.

    Kad je tijesto udvostručilo volumen, podijelite ga na 6 jednakih dijelova. Oblikujte kuglice, postavite na papir za pečenje te prekrijte prozirnom folijom dok ne napravite smjesu za hrskavu koru.

  3. Pripremite smjesu za koru. Sve sastojke ubacite u zdjelu i snažno miješajte pjenjačom, kao da radite smjesu za palačinke. Ostavite smjesu da odleži 15 minuta.

    Prstima ili žlicom nanesite smjesu preko kuglica tijesta. Pretankim slojem nećete postići željeni efekt popucale hrskave kore stoga rasporedite svu smjesu po kruščićima.

  4. Zagrijte pećnicu na 180°C pa pecite kruščiće 25 do 30 minuta, dok korica ne popuca i poprimi zlatnu boju.

    Nizozemci bi hrskavi kruh poslužili s Gaudom, a možda i haringama. Vi ga poslužite uz okuse koje volite. Paški sir, sir i vrhnje, masline, pršut, šunka, francuska salata, kulen? Odluka je na vama!

AUTOR RECEPTA
Ana Rako
Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa.

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane