Marokanska torta od datulja

  • Šime Sušić
  • do 60 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Netipična torta s netipičnim sastojcima u koju se Šime zaljubio na prvi griz. Zasitna je, nema bijelog šećera, a slatka! Isprobajte tortu od datulja.

PRIČA

U životu nisam upoznao puno muškaraca koji uživaju u spravljanju kolača i slastica, ali sam se nagledao onih koji uživaju u njihovoj konzumaciji!

Ne mogu se pohvaliti ni da sam ja posebno vičan u njihovoj izradi, niti mogu reći da posebno uživam praveći ih. Tu postoje striktna pravila i potrebno je držati se recepta. U tom/mom slučaju kreativnost je svedena na minimum, a pravila su tu ipak s razlogom. Ako ih se držiš, kolač uglavnom ispadne dobar.

Prednost dajem onim kolačima ili tortama čiji recept ne uključuje puno šećera. Ako i pratim recept koji traži 250 g ili pola kile šećera, traženu količinu namjerno svedem na minimum. Također, prednost dajem i što jednostavnijim receptima jer je ponekad jednostavnost ključ izvrsnog kolača. Recept koji donosim sjedinjuje te dvije stvari - izostanak velike količine bijelog šećera i jednostavnost.

Recept u koji sam se zaljubio prije nekoliko godina je zanimljiva i jednostavna zamjena za kolače s bijelim, rafiniranim šećerom, a zove se Marokanska torta od datulja. Netipična torta s netipičnim sastojcima koju sam spletom okolnosti probao na proslavi jedne Nove godine. Bila je to ljubav na prvi griz i jedan jako slatki ulazak u novu godinu.

Ono što ovaj desert čini neodoljivim je glazura koja se radi od tamnog Muscovado šećera. Pritom ne mislim na tamni šećer u kristalima. Posebno dobrim pokazao se onaj iz Perua ili Mauricijusa, a budući da sam nedavno otkrio ogromne izraelske datulje na Dolcu, odmah sam njima zamijenio puno manje sestre iz Tunisa. Okus i kvaliteta su neusporedivi.

Kolač bismo mogli usporediti s rahat lokumom. Zasitan je i jede se u malim porcijama, obavezno uz kavu. Izrada same torte je poprilično jednostavna. Budući da je kalorična i zasitna, jedna torta može bez problema zadovoljiti desetak gladnih usta.

Sastojci za 10 osoba:

ZA BISKVIT

  • 200 g datulja
  • 185 g pšeničnog integralnog brašna
  • prstohvat sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g maslaca
  • 1 mahuna vanilije
  • 3 dcl vode

ZA PRELJEV

  • Muscovado smeđi šećer
  • 1,25 dcl slatkog vrhnja
  • 100 g maslaca
  • muškatni oraščić

NAČIN PRIPREME

  1. Iz datulja izvadite koštice i narežite ih na komadiće. Stavite komadiće datulje u lonac, prelijte ih s 3 dcl vode te stavite na plamen.

    Kada zakuhaju, skinite ih s vatre i ostavite u toj vodi da se ohlade.

  2. U međuvremenu mikserom izmiješajte maslac i šećer u prahu u finu kremu. U kremu dodajte jedno po jedno jaje te vaniliju.

    Nastavite miksati, u sve to ubacite datulje (s vodom!) i žlicom lagano povežite u homogenu smjesu. Ubacite u smjesu brašno i lagano žlicom povežite.

  3. Izlijte smjesu u kalup za torte premazan maslacem i pecite na 180°C otprilike 30 minuta. Možete koristiti okrugli kalup koji ima promjer 26 ili 28 cm.

    Biskvit mora dobiti koricu, a u sredini mora biti vlažan.

  4. U lončiću na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte Muscovado šećer i slatko vrhnje. Kada zakipi i dobije se jednolična smjesa, kuhajte na laganoj vatri pet minuta da se preljev zgusne.

    Dobivenu smjesu izlijte po biskvitu i stavite u hladnjak da se stisne.

  5. Prije serviranja naribajte po torti muškatni oraščić. Uz tortu odlično pristaje žele od mente ili coulis (oblik gustog umaka načinjen od kašastog i ocijeđenog povrća ili voća) od svježih smokava kuhanih u portu.

    Ova torta odlično pristaje uz kavu.

AUTOR RECEPTA
Šime Sušić
Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela!

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba