Marokanska torta od datulja
Netipična torta s netipičnim sastojcima u koju se Šime zaljubio na prvi griz. Zasitna je, nema bijelog šećera, a slatka! Isprobajte tortu od datulja.
PRIČA
U životu nisam upoznao puno muškaraca koji uživaju u spravljanju kolača i slastica, ali sam se nagledao onih koji uživaju u njihovoj konzumaciji!
Ne mogu se pohvaliti ni da sam ja posebno vičan u njihovoj izradi, niti mogu reći da posebno uživam praveći ih. Tu postoje striktna pravila i potrebno je držati se recepta. U tom/mom slučaju kreativnost je svedena na minimum, a pravila su tu ipak s razlogom. Ako ih se držiš, kolač uglavnom ispadne dobar.
Prednost dajem onim kolačima ili tortama čiji recept ne uključuje puno šećera. Ako i pratim recept koji traži 250 g ili pola kile šećera, traženu količinu namjerno svedem na minimum. Također, prednost dajem i što jednostavnijim receptima jer je ponekad jednostavnost ključ izvrsnog kolača. Recept koji donosim sjedinjuje te dvije stvari - izostanak velike količine bijelog šećera i jednostavnost.
Recept u koji sam se zaljubio prije nekoliko godina je zanimljiva i jednostavna zamjena za kolače s bijelim, rafiniranim šećerom, a zove se Marokanska torta od datulja. Netipična torta s netipičnim sastojcima koju sam spletom okolnosti probao na proslavi jedne Nove godine. Bila je to ljubav na prvi griz i jedan jako slatki ulazak u novu godinu.
Ono što ovaj desert čini neodoljivim je glazura koja se radi od tamnog Muscovado šećera. Pritom ne mislim na tamni šećer u kristalima. Posebno dobrim pokazao se onaj iz Perua ili Mauricijusa, a budući da sam nedavno otkrio ogromne izraelske datulje na Dolcu, odmah sam njima zamijenio puno manje sestre iz Tunisa. Okus i kvaliteta su neusporedivi.
Kolač bismo mogli usporediti s rahat lokumom. Zasitan je i jede se u malim porcijama, obavezno uz kavu. Izrada same torte je poprilično jednostavna. Budući da je kalorična i zasitna, jedna torta može bez problema zadovoljiti desetak gladnih usta.
Sastojci za 10 osoba:
ZA BISKVIT
- 200 g datulja
- 185 g pšeničnog integralnog brašna
- prstohvat sode bikarbone
- 2 jaja
- 100 g šećera u prahu
- 100 g maslaca
- 1 mahuna vanilije
- 3 dcl vode
ZA PRELJEV
- Muscovado smeđi šećer
- 1,25 dcl slatkog vrhnja
- 100 g maslaca
- muškatni oraščić
NAČIN PRIPREME
-
Iz datulja izvadite koštice i narežite ih na komadiće. Stavite komadiće datulje u lonac, prelijte ih s 3 dcl vode te stavite na plamen.
Kada zakuhaju, skinite ih s vatre i ostavite u toj vodi da se ohlade.
-
U međuvremenu mikserom izmiješajte maslac i šećer u prahu u finu kremu. U kremu dodajte jedno po jedno jaje te vaniliju.
Nastavite miksati, u sve to ubacite datulje (s vodom!) i žlicom lagano povežite u homogenu smjesu. Ubacite u smjesu brašno i lagano žlicom povežite.
-
Izlijte smjesu u kalup za torte premazan maslacem i pecite na 180°C otprilike 30 minuta. Možete koristiti okrugli kalup koji ima promjer 26 ili 28 cm.
Biskvit mora dobiti koricu, a u sredini mora biti vlažan.
-
U lončiću na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte Muscovado šećer i slatko vrhnje. Kada zakipi i dobije se jednolična smjesa, kuhajte na laganoj vatri pet minuta da se preljev zgusne.
Dobivenu smjesu izlijte po biskvitu i stavite u hladnjak da se stisne.
-
Prije serviranja naribajte po torti muškatni oraščić. Uz tortu odlično pristaje žele od mente ili coulis (oblik gustog umaka načinjen od kašastog i ocijeđenog povrća ili voća) od svježih smokava kuhanih u portu.
Ova torta odlično pristaje uz kavu.