Indonezijska salata od avokada i kozica

  • Ana Rako
  • do 30 min.
  • Salata
  • Jednostavno

Avokado se u Indoneziji najčešće pije, ali može poslužiti i kao kreativna zdjelica za salatu od kozica s ukusnim dresingom. Brzo i fino, priprema se u manje od pola sata.

PRIČA

Avokado se u Indoneziji najčešće – pije. U shakeru se miješa s ledom, vodom, kokosovim mlijekom i šećerom te preljeva čokoladnim sirupom. Ovaj napitak možda nije najbolje osvježenje na opakoj tropskoj klimi, ali je toliko zasitan da slobodno može zamijeniti večeru.

Ipak, tu smo noć, nakon sedam sati hodanja, odlučili sjesti u ugodni restorančić u blizini hostela gdje su lokalci, inače rođeni zabavljači, lupetali po svojim gitarama svirajući “Sun is shaaani, da water is sweat, yeah...“. Uzeli smo dva soka, marakuju i limetu, a meni se jelo nešto lagano - salatica.

Sastojci za 2 osobe

ZA SALATU

  • 1 avokado
  • malo maslinovog ulja
  • ¼ naribanog kupusa
  • 250 g kozica
  • ½ limuna
  • 3 žličice majoneze
  • 5 žličica jogurta
  • sol, papar
  • par grančica metvice
  • čili (po želji)

NAČIN PRIPREME

  1. Za ovaj recept, potreban vam je veći i zreliji, odnosno mekši avokado pa obratite pažnju prilikom kupovine. Prepolovite ga po dužini i izvadite veliku okruglu sjemenku. Ako ste vrtlar u duši, sjemenku sutradan posadite!

    Avokado će nam poslužiti kao zdjelica za salatu, pa mu lagano odrežite zaobljeno dno kako bi uravnoteženo stajao. Ako vidite da u avokado neće stati puno salate, dodatno ga izdubite.

  2. Ako vam je, poput meni, žao bacati hranu u bilo kojem obliku, iskoristite glave kozica tako da ih prokuhate u malo vode. Dobit ćete temeljac za neke buduće kulinarske pobjede.

    Repiće kozica prepržite na maslinovom ulju uz dodatak malo soli.

  3. U zdjeli napravite jednostavan dresing za salatu - pomiješajte limun, malo maslinovog ulja, majonezu, vrhnje te soli i papra po želji.

    Ubacite naribani kupus te promiješajte kako bi se u potpunosti obložio dresingom.

  4. Rupu gdje je bila sjemenka avokada napunite začinjenim kupusom, a na vrh stavite prepečene kozice. Pospite s malo čilija ako volite ljuto te s listićima metvice.

    Uz ovu salatu servirajte žličicu. Naime, poanta svakog zalogaja je zagrabiti koju kozicu, malo kupusa i zagrebati sloj avokada.

AUTOR RECEPTA
Ana Rako
Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa.

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane