Gazpacho ili hladna juha s povrćem

  • Ana Rako
  • do 15 min.
  • Predjelo
  • Jednostavno

U vrijeme visokih temperatura osvježenje potražite u hladnoj juhi za čiju pripremu nije potrebno kuhanje. Ovo lagano jelo puno je okusa i idealno za piknik ili plažu.

PRIČA

Na kamenoj plaži nacionalnog parka Massis de l'Albera na granici Španjolske i Francuske, sunce je taj ljetni dan zagrijalo na (ne)ugodnih 40°. Dehidrirana i pocrvenjela, napokon sam pronašla komadić hlada u koji sam se zadovoljno povukla. “This good, try this!“, rekao je na pomalo nespretnom engleskom, naš novi meksički prijatelj pružajući mi bocu crvenoga soka.

Nimalo ne očekujući slano-ljuti okus krastavca, pohlepno sam popila nekoliko velikih gutljaja ovog... Soka? Juhe? Smoothie napitka? Izvrsno. Nekoliko gutljaja i bila sam kao nova. Sretna, okrijepljena i sita.

Gazpacho je juha spremljena od sirovog povrća, a poslužuje se hladna. Njena je baza usitnjena rajčica, a povrće koje se zatim dodaje varira ovisno o dijelu svijeta gdje se priprema. Uglavnom se u nju dodaju luk i češnjak, razne vrste paprika, ljutih ili slatkih, krastavci i razne vrste začina poput peršina, korijandera, bosiljka, maslinovo ulje i ocat.

Izvorno iz Andaluzije, jede se i diljem Portugala, no ja sam je naučila raditi na meksički način. Prije 1492. godine juha nije sadržavala rajčice koje su donesene s američkog kontinenta, već je izvorni recept sadržavao stari kruh, češnjak, maslinovo ulje, sol i ocat.

Prijatelj mi je otkrio recept svoje mame koji je naučila od svoje bake. Ja sam ga doduše prilagodila vlastitom ukusu te izbacila luk i češnjak te stari namočeni kruh, a dodala bosiljak.

Sastojci za 2 osobe:

ZA GAZPACHO

  • 2 srednje velike rajčice
  • 1 krastavac
  • 1 crvena paprika
  • 1 jalapeño papričica
  • 2 žlice aceto balsamica
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar
  • žličica šećera
  • 5-6 listova bosiljka

NAČIN PRIPREME

  1. Crvenu i jalapeño papričicu potrebno je narezati i očistiti od sjemenki jer im se na taj način smanjuje ljutina.

    Ostale sastojke operite i narežite na krupne komade.

  2. Povrće ubacite u mikser i usitnite. Nakon što dobijete homogenu smjesu, začinite soli i paprom po ukusu. Dodajte i malo šećera ukoliko je juha prekisela od rajčica.

    Ulijte maslinovo ulje i aceto balsamico te dodajte bosiljak. Uključite mikser na još pola minute kako bi se svi okusi proželi.

  3. Juhu stavite u frižider na oko sat vremena da se dodatno ohladi. Ova osvježavajuća juha idealna je za ljetne dane. Lagana je, puna okusa, idealna za piknik ili plažu.

    Za hranjiviju i zasitniju juhu, dodajte krišku kruha koja se desetak minuta močila u vodi.

AUTOR RECEPTA
Ana Rako
Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa.

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane