Enchilado de Camarones: Kubanski gulaš od kozica
Arome kubanskih jela pričaju priču o višestoljetnom utjecaju španjolske, afričke i kineske kuhinje. Ana će vas okusima ovog gulaša povesti na putovanje do Kube i natrag.
PRIČA
Kubanska je hrana nastala pod utjecajem španjolske i afričke, s manjim utjecajem kineske kuhinje. Kako bismo shvatili kako je to uopće moguće, moramo malo zaviriti u prošlost otoka.
Kada je Kristofor Kolumbo 1492. godine stigao do Kube, opisao ga je kao naljepše mjesto koje je ljudsko oko ikada vidjelo. Međutim, razočaran u činjenicu koliko je otok siromašan rudom, otplovio je dalje u svojoj potrazi za zlatom.
Tek je dvadesetak godina kasnije Velázques, u pratnji četristotinjak mornara, nastanio otok. Nakon kolonizacije je uslijedilo robovlasništvo, Afrikanci su dovedeni kako bi brali šećernu trsku. Početkom 19. stoljeća, kad su robovi napokon izborili ravnopravnost, u državu je uvezeno 100.000 kineskih građana, kao jeftina radna snaga. Davno je ta priča zaboravljena, ali hrana kao da ju je zapisala negdje duboko u svojim aromama.
Nakon godina izoliranosti i zatvorenosti, Kuba danas sve više uviđa potencijale turizma. Centar Havane popunjen je restoranima i barovima pa, iako većina Kubanaca preferira jesti jeftine sendviče i pizze po ulicama, nije teško pronaći kvalitetnu hranu posluženu na pomalo preturističkim mjestima.
Uz sve što naručite, dobit ćete mješavinu hladne riže i graha kao prilog, komad kuhanog krumpira te poneku krišku rajčice i salate, ili bolje rečeno, zelenila koje raste u to doba godine. Kao glavno jelo uglavnom se jede piletina, a ponekad govedina i kozice.
Hrana je blagih okusa, ni približno ljuta kao u susjednom Meksiku, a nakon ispijene boce ruma noć ranije, krepkost raskuhanih rajčica i paprika liječi svaki mamurluk!
Sastojci za 2 osobe:
Za gulaš
- 500 g kozica
- 2 šalice riže
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice maslaca
- 1 manji luk
- 1 manja crvena paprika
- 2 roma rajčice (ili šaka mini rajčica)
- 2-3 pelata
- 3 režnja češnjaka
- 1 žličica slatke paprike
- 2-3 prstohvata čilija
- 1 žličica kumina
- 1 list lovora
- sol, papar
- 2 dcl bijelog vina
- malo peršina ili korijandera
NAČIN PRIPREME
-
Kozice očistite od njihova oklopa. Ako ste u žurbi, poslužite se škaricama kako biste brže i jednostavnije očistili repiće.
Glave i ljuske iskoristite za malo brzinski napravljenog temeljca.
-
Ostatke prepržite na maslinovom ulju, zalijte s malo vode i pustite da se poklopljeno kuha desetak minuta.
Za to vrijeme stavite kuhati rižu.
-
Luk, papriku i rajčice narežite na kockice. Dobro zagrijanu tavu zalijte maslinovim uljem i na njemu otopite maslac.
Prepržite luk, a zatim i papriku te ih pustite par minuta dok ne omekšaju. Dodajte rajčice, pelate, slatku papriku, čili, kumin, lovor, sol i papar.
-
Potom na vrh zgnječite češnjak i sve zalijte s jednim decilitrom vina. Poklopite i pustite da se desetak minuta krčka na laganoj vatri.
-
U lonac ubacite kozice i zalijte ih procijeđenim temeljcem te ostatkom vina. Pustite da se kuha 4-5 minuta, no pazite da se kozice ne prekuhaju.
Kada kuhate kozice, nikad ih ne miješajte kuhačom, već tu i tamo protresite lonac, tako nećete polomiti njihova kliješta ili glave.
-
Na tanjur stavite malo riže, zalijte kozicama te preko svega posipajte malo svježe nasjeckanog peršina ili korijandera.