Enchilado de Camarones: Kubanski gulaš od kozica

  • Ana Rako
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Arome kubanskih jela pričaju priču o višestoljetnom utjecaju španjolske, afričke i kineske kuhinje. Ana će vas okusima ovog gulaša povesti na putovanje do Kube i natrag.

PRIČA

Kubanska je hrana nastala pod utjecajem španjolske i afričke, s manjim utjecajem kineske kuhinje. Kako bismo shvatili kako je to uopće moguće, moramo malo zaviriti u prošlost otoka.

Kada je Kristofor Kolumbo 1492. godine stigao do Kube, opisao ga je kao naljepše mjesto koje je ljudsko oko ikada vidjelo. Međutim, razočaran u činjenicu koliko je otok siromašan rudom, otplovio je dalje u svojoj potrazi za zlatom.

Tek je dvadesetak godina kasnije Velázques, u pratnji četristotinjak mornara, nastanio otok. Nakon kolonizacije je uslijedilo robovlasništvo, Afrikanci su dovedeni kako bi brali šećernu trsku. Početkom 19. stoljeća, kad su robovi napokon izborili ravnopravnost, u državu je uvezeno 100.000 kineskih građana, kao jeftina radna snaga. Davno je ta priča zaboravljena, ali hrana kao da ju je zapisala negdje duboko u svojim aromama.

Nakon godina izoliranosti i zatvorenosti, Kuba danas sve više uviđa potencijale turizma. Centar Havane popunjen je restoranima i barovima pa, iako većina Kubanaca preferira jesti jeftine sendviče i pizze po ulicama, nije teško pronaći kvalitetnu hranu posluženu na pomalo preturističkim mjestima.

Uz sve što naručite, dobit ćete mješavinu hladne riže i graha kao prilog, komad kuhanog krumpira te poneku krišku rajčice i salate, ili bolje rečeno, zelenila koje raste u to doba godine. Kao glavno jelo uglavnom se jede piletina, a ponekad govedina i kozice.

Hrana je blagih okusa, ni približno ljuta kao u susjednom Meksiku, a nakon ispijene boce ruma noć ranije, krepkost raskuhanih rajčica i paprika liječi svaki mamurluk!

Sastojci za 2 osobe:

Za gulaš

  • 500 g kozica
  • 2 šalice riže
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice maslaca
  • 1 manji luk
  • 1 manja crvena paprika
  • 2 roma rajčice (ili šaka mini rajčica)
  • 2-3 pelata
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žličica slatke paprike
  • 2-3 prstohvata čilija
  • 1 žličica kumina
  • 1 list lovora
  • sol, papar
  • 2 dcl bijelog vina
  • malo peršina ili korijandera

NAČIN PRIPREME

  1. Kozice očistite od njihova oklopa. Ako ste u žurbi, poslužite se škaricama kako biste brže i jednostavnije očistili repiće.

    Glave i ljuske iskoristite za malo brzinski napravljenog temeljca. 

  2. Ostatke prepržite na maslinovom ulju, zalijte s malo vode i pustite da se poklopljeno kuha desetak minuta.

    Za to vrijeme stavite kuhati rižu.

  3. Luk, papriku i rajčice narežite na kockice. Dobro zagrijanu tavu zalijte maslinovim uljem i na njemu otopite maslac.

    Prepržite luk, a zatim i papriku te ih pustite par minuta dok ne omekšaju. Dodajte rajčice, pelate, slatku papriku, čili, kumin, lovor, sol i papar.

  4. Potom na vrh zgnječite češnjak i sve zalijte s jednim decilitrom vina. Poklopite i pustite da se desetak minuta krčka na laganoj vatri.

  5. U lonac ubacite kozice i zalijte ih procijeđenim temeljcem te ostatkom vina. Pustite da se kuha 4-5 minuta, no pazite da se kozice ne prekuhaju.

    Kada kuhate kozice, nikad ih ne miješajte kuhačom, već tu i tamo protresite lonac, tako nećete polomiti njihova kliješta ili glave.

  6. Na tanjur stavite malo riže, zalijte kozicama te preko svega posipajte malo svježe nasjeckanog peršina ili korijandera. 

AUTOR RECEPTA
Ana Rako
Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa.

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane