Britanski fish&chips za guštanje

  • Ana Rako
  • do 30 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Užurbani život Britanaca možda ne dopušta puno sjedenja i guštanja, ali to ne znači da ne uživaju u brzim i finim jelima. Isprobajte njihove legendarne ribe i krumpiriće.

PRIČA

Provodeći par mjeseci godišnje u Dalmaciji, naučila sam svoje zahtjevno nepce na najfinije morske specijalitete. Riblje juhe u gusto, dagnje s gradela, iz mora netom izvađene frigane girice, frišku ribu sa žara zalivenu didovim maslinovim uljem, limunom i peršinom iz vrta...

Kako to usporediti s britanskom kuhinjom, pomalo bljedunjavom i usputnom? Teško! Njihov način prehrane vezan je uz način života. U užurbanom, kaotičnom, zauzetom britanskom rasporedu nema dovoljno vremena za sist na verandu i guštat, stoga namirnice koje im se nude pripremaju brzo i spretno.

Jedan od tih spretnih, jednostavnih, jeftinih recepata za pripremu ribe je fish&chips. Probala sam ga u glasnom, živopisnom pubu u Londonu i zalila s jedno tri Guinnessa. Bilo je ukusno, koliko se sjećam...

Sastojci za 2 osobe:

ZA RIBU I KRUMPIRIĆE

  • suncokretovo ulje za pohanje
  • 250 g očišćenog fileta bijele ribe
  • sol, papar
  • 250 g brašna
  • 3 dcl piva
  • 3 žličice praška za pecivo
  • 4 veća krumpira
  • 1 l vode
  • ½ limuna

ZA TARTAR

  • 2 žlice majoneze
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žlica peršina
  • režanj češnjaka
  • sol, papar

ZA UMAK OD GRAŠKA

  • 2 pune šake graška
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica kopra
  • ½ limuna
  • sol, papar
  • 3 žlice vrhnja za kuhanje

NAČIN PRIPREME

  1. Najprije napravite tartar i umak od graška kako bi peršin i češnjak, odnosno kopar, pustili aromu na ostale sastojke.

    Za tartar umak narežite peršin i češnjak na što sitnije komadiće, iscijedite limun te pomiješajte s ostalim sastojcima. 

  2. Za umak od graška na tavi otopite maslac, dodajte grašak, posolite i popaprite te pokriveno pustite na srednje jakoj vatri 10 minuta. Pospite koprom, maknite s vatre te zgnječite kao da radite pire krumpir - ručno ili štapnim mikserom, dodajući nekoliko žlica vrhnja za kuhanje kako bi se smjesa bolje povezala.

  3. Na obje strane ribljih fileta utrljajte sol i papar. U zdjeli miješajte brašno, pivo i prašak za pecivo dok niste dobili glatku smjesu.

  4. Ugrijte pećnicu na 180°C. Ogulite krumpir i narežite ga kao za pomfrit. Ubacite ga u lonac uzavrele vode te kuhajte 5 minuta, pazeći da ostane čvrst. Izvadite te dobro posušite papirnatim salvetama.

  5. Rasporedite na papir za pečenje, zalijte smjesom maslinovog ulja, soli i papra i pomiješajte rukama jednoliko raspoređujući smjesu. Pecite u pećnici na 180° 15-ak minuta, odnosno dok ne pozlate. Tijekom pečenja jednom okrenite krumpire da se zapeku i s druge strane.

    Ako vam je draže, krumpir možete i popržiti, no meni je draži ovaj manje masni, pripremljen u pećnici.

  6. U tavi ugrijte ulje za prženje ribe. Filete prvo uvaljajte u malo brašna, zatim u smjesu brašna, piva i praška za pecivo te ih oprezno položite na tavu, pazeći da se ne poprskate vrelim uljem.

  7. Nekoliko minuta pržite s obje strane, odnosno dok ne poprime smeđu boju. Ubacite još na minutu u pećnicu zajedno s krumpirima, to će im dati dodatnu hrskavost.

  8. Ako se želite osjećati kao pravi posh Britanci, poslužite fish&chips na papiru za pečenje i u zdjelicama servirajte tartar i umak od graška za umakanje te kriške limuna za ribu.

AUTOR RECEPTA
Ana Rako
Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa.

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane