Britanski fish&chips za guštanje
Užurbani život Britanaca možda ne dopušta puno sjedenja i guštanja, ali to ne znači da ne uživaju u brzim i finim jelima. Isprobajte njihove legendarne ribe i krumpiriće.
PRIČA
Provodeći par mjeseci godišnje u Dalmaciji, naučila sam svoje zahtjevno nepce na najfinije morske specijalitete. Riblje juhe u gusto, dagnje s gradela, iz mora netom izvađene frigane girice, frišku ribu sa žara zalivenu didovim maslinovim uljem, limunom i peršinom iz vrta...
Kako to usporediti s britanskom kuhinjom, pomalo bljedunjavom i usputnom? Teško! Njihov način prehrane vezan je uz način života. U užurbanom, kaotičnom, zauzetom britanskom rasporedu nema dovoljno vremena za sist na verandu i guštat, stoga namirnice koje im se nude pripremaju brzo i spretno.
Jedan od tih spretnih, jednostavnih, jeftinih recepata za pripremu ribe je fish&chips. Probala sam ga u glasnom, živopisnom pubu u Londonu i zalila s jedno tri Guinnessa. Bilo je ukusno, koliko se sjećam...
Sastojci za 2 osobe:
ZA RIBU I KRUMPIRIĆE
- suncokretovo ulje za pohanje
- 250 g očišćenog fileta bijele ribe
- sol, papar
- 250 g brašna
- 3 dcl piva
- 3 žličice praška za pecivo
- 4 veća krumpira
- 1 l vode
- ½ limuna
ZA TARTAR
- 2 žlice majoneze
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica peršina
- režanj češnjaka
- sol, papar
ZA UMAK OD GRAŠKA
- 2 pune šake graška
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica kopra
- ½ limuna
- sol, papar
- 3 žlice vrhnja za kuhanje
NAČIN PRIPREME
-
Najprije napravite tartar i umak od graška kako bi peršin i češnjak, odnosno kopar, pustili aromu na ostale sastojke.
Za tartar umak narežite peršin i češnjak na što sitnije komadiće, iscijedite limun te pomiješajte s ostalim sastojcima.
-
Za umak od graška na tavi otopite maslac, dodajte grašak, posolite i popaprite te pokriveno pustite na srednje jakoj vatri 10 minuta. Pospite koprom, maknite s vatre te zgnječite kao da radite pire krumpir - ručno ili štapnim mikserom, dodajući nekoliko žlica vrhnja za kuhanje kako bi se smjesa bolje povezala.
-
Na obje strane ribljih fileta utrljajte sol i papar. U zdjeli miješajte brašno, pivo i prašak za pecivo dok niste dobili glatku smjesu.
-
Ugrijte pećnicu na 180°C. Ogulite krumpir i narežite ga kao za pomfrit. Ubacite ga u lonac uzavrele vode te kuhajte 5 minuta, pazeći da ostane čvrst. Izvadite te dobro posušite papirnatim salvetama.
-
Rasporedite na papir za pečenje, zalijte smjesom maslinovog ulja, soli i papra i pomiješajte rukama jednoliko raspoređujući smjesu. Pecite u pećnici na 180° 15-ak minuta, odnosno dok ne pozlate. Tijekom pečenja jednom okrenite krumpire da se zapeku i s druge strane.
Ako vam je draže, krumpir možete i popržiti, no meni je draži ovaj manje masni, pripremljen u pećnici.
-
U tavi ugrijte ulje za prženje ribe. Filete prvo uvaljajte u malo brašna, zatim u smjesu brašna, piva i praška za pecivo te ih oprezno položite na tavu, pazeći da se ne poprskate vrelim uljem.
-
Nekoliko minuta pržite s obje strane, odnosno dok ne poprime smeđu boju. Ubacite još na minutu u pećnicu zajedno s krumpirima, to će im dati dodatnu hrskavost.
-
Ako se želite osjećati kao pravi posh Britanci, poslužite fish&chips na papiru za pečenje i u zdjelicama servirajte tartar i umak od graška za umakanje te kriške limuna za ribu.