Bakalar na portugalski u bešamel umaku
Portugalska kuhinja poznata je po bacalhau, odnosno, bakalaru. Otkrijte drugačiji način pripreme ove posebne ribe u ukusnom bešamel umaku.
PRIČA
Ljeto smo te godine odlučili provesti drugačije. Po prvi put društvo se nije razdvojilo na tri tjedna, već zajedno sjelo u avion put Portugala da vidimo i te njihove plaže. Bili smo skeptični, i dalje vjerujući u onu svima poznatu tvrdnju kako su jadranske plaže ipak najljepše. Pijesak u kosi nam je vrlo brzo prestao ići na živce, crvenilo se pretvorilo u ten, a ljeto postalo jedno od onih koje ćemo zauvijek pamtiti.
Iznajmljenim smo autom prešli većinu južne strane Portugala, svaki dan otkrivajući po nekoliko manje ili više napučenih plaža i ugodnih gradića na brijegovima u unutrašnjosti, uživajući u portugalskim vinima i morskim plodovima. Tuna, škampi, srdele, girice, sabljarke, školjke - probali smo sve, ali ono po čemu je portugalska kuhinja ipak najpoznatija je - bacalhau iliti bakalar.
Probali smo ga u Silvesu, gradiću poznatom po srednjovjekovnom festivalu na kojem se vrijeme na nekoliko dana vrati unatrag, gdje piješ vino iz glinenog bokala, plaćaš neposredno iskovanim novčićima sjedeći na balama sijena te uživaš u nastupima muzičara i njihovih luda.
U originalnom se receptu, Bacalhau con natas priprema sa sušenim, dan namakanim, zatim skuhanim i očišćenim bakalarom te prženim krumpirićima. No, ovaj recept smo prilagodili užurbanom životu i praznjikavim džepovima, a ovoga puta za mene ga je pripremio moj dečko, kojem sam odlučila prepustiti kuhaču.
Sastojci za 4 osobe:
ZA BAKALAR
- ½ kg svježeg bakalara
- ½ kg krumpira
- sol, papar
- 1 veliki luk
- 3 češnja češnjaka
- ½ dl maslinovog ulja
- 3 prstohvata nasjeckanog peršina
- lovorov list
ZA BEŠAMEL
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 50 g maslaca
- 30 g oštrog brašna
- 500 ml mlijeka
- bijeli papar
- muškatni oraščić
NAČIN PRIPREME
PRIPREMA BAKALARA
-
Krumpir narezan na ploške kuhajte 2-3 minute u posoljenoj vreloj vodi, sa žlicom maslinovog ulja. Za to vrijeme narežite luk na ploškice pa ga zažutite na ostatku maslinovog ulja.
U tavu dodajte krumpir i kratko zapecite s obje strane.
-
Dodajte svježi bakalar narezan na kockice, peršin, lovorov list te sol i papar po želji. Pržite par minuta na umjerenoj vatri, nježno miješajući kako bi sastojci ostali u komadu.
Tavu maknite s vatre, umiješajte vrhnje za kuhanje, preselite u vatrostalnu posudu te pospite sitno narezanim češnjakom.
-
Napravite bešamel. Na otopljenom maslacu kratko popržite brašno, konstantno miješajući kako se ne bi stvorile grudice.
Dodajte hladno mlijeko te, dalje miješajući, kuhajte oko 2 minute. Začinite paprom i naribanim muškatnim oraščićem.
-
Krumpir i bakalar u vatrostalnoj posudi zalijte bešamelom pa pecite 20-25 minuta na 200 stupnjeva.
Pošto je ovo jelo poprilično zasitno, poslužite uz njega veliku zdjelu salate.