Bakalar na portugalski u bešamel umaku

  • Ana Rako
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

Portugalska kuhinja poznata je po bacalhau, odnosno, bakalaru. Otkrijte drugačiji način pripreme ove posebne ribe u ukusnom bešamel umaku.

PRIČA

Ljeto smo te godine odlučili provesti drugačije. Po prvi put društvo se nije razdvojilo na tri tjedna, već zajedno sjelo u avion put Portugala da vidimo i te njihove plaže. Bili smo skeptični, i dalje vjerujući u onu svima poznatu tvrdnju kako su jadranske plaže ipak najljepše. Pijesak u kosi nam je vrlo brzo prestao ići na živce, crvenilo se pretvorilo u ten, a ljeto postalo jedno od onih koje ćemo zauvijek pamtiti.

Iznajmljenim smo autom prešli većinu južne strane Portugala, svaki dan otkrivajući po nekoliko manje ili više napučenih plaža i ugodnih gradića na brijegovima u unutrašnjosti, uživajući u portugalskim vinima i morskim plodovima. Tuna, škampi, srdele, girice, sabljarke, školjke - probali smo sve, ali ono po čemu je portugalska kuhinja ipak najpoznatija je - bacalhau iliti bakalar.

Probali smo ga u Silvesu, gradiću poznatom po srednjovjekovnom festivalu na kojem se vrijeme na nekoliko dana vrati unatrag, gdje piješ vino iz glinenog bokala, plaćaš neposredno iskovanim novčićima sjedeći na balama sijena te uživaš u nastupima muzičara i njihovih luda.

U originalnom se receptu, Bacalhau con natas priprema sa sušenim, dan namakanim, zatim skuhanim i očišćenim bakalarom te prženim krumpirićima. No, ovaj recept smo prilagodili užurbanom životu i praznjikavim džepovima, a ovoga puta za mene ga je pripremio moj dečko, kojem sam odlučila prepustiti kuhaču.

Sastojci za 4 osobe:

ZA BAKALAR

  • ½ kg svježeg bakalara
  • ½ kg krumpira
  • sol, papar
  • 1 veliki luk
  • 3 češnja češnjaka
  • ½ dl maslinovog ulja
  • 3 prstohvata nasjeckanog peršina
  • lovorov list

ZA BEŠAMEL

  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 30 g oštrog brašna
  • 500 ml mlijeka
  • bijeli papar
  • muškatni oraščić

NAČIN PRIPREME

PRIPREMA BAKALARA

  1. Krumpir narezan na ploške kuhajte 2-3 minute u posoljenoj vreloj vodi, sa žlicom maslinovog ulja. Za to vrijeme narežite luk na ploškice pa ga zažutite na ostatku maslinovog ulja.

    U tavu dodajte krumpir i kratko zapecite s obje strane.

  2. Dodajte svježi bakalar narezan na kockice, peršin, lovorov list te sol i papar po želji. Pržite par minuta na umjerenoj vatri, nježno miješajući kako bi sastojci ostali u komadu.

    Tavu maknite s vatre, umiješajte vrhnje za kuhanje, preselite u vatrostalnu posudu te pospite sitno narezanim češnjakom.

  3. Napravite bešamel. Na otopljenom maslacu kratko popržite brašno, konstantno miješajući kako se ne bi stvorile grudice.

    Dodajte hladno mlijeko te, dalje miješajući, kuhajte oko 2 minute. Začinite paprom i naribanim muškatnim oraščićem.

  4. Krumpir i bakalar u vatrostalnoj posudi zalijte bešamelom pa pecite 20-25 minuta na 200 stupnjeva.

    Pošto je ovo jelo poprilično zasitno, poslužite uz njega veliku zdjelu salate.

AUTOR RECEPTA
Ana Rako
Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa.

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane