Zagrebačke kremšnite s Petit keksima
Zagrebačke kremšnite varijacija su poznatih samoborskih kremšnita. U receptu Barbarine mame, podlogu od lisnatog tijesta zamijenili su Petit keksi.
PRIČA
Zagrebačke kremšnite desert su koji me vraća u djetinjstvo. Svaki blagdan ili rođendan bio je obilježen ovim svima omiljenim desertom.
Zagrebačke kremšnite sa šlagom i čokoladom su varijacija samoborskih kremšnita. Kremšnite moje mame drugačije su po tome što su podloga Petit keksi umjesto lisnatog tijesta, koji se savršeno uklapaju u kombinaciju kreme od jaja, šlaga i čokolade.
Imala sam priliku probati samoborske kremšnite, čija priča započinje između dva svjetska rata kada ih je u naše krajeve donio poznati slastičar Đuro Lukačić, koji je radio u Beču i Budimpešti. Slastičar je odabrao jedan od brojnih recepata, malo ga izmijenio i predstavio Samoborcima.
Samoborci su bili oduševljeni ovom pjenastom slasticom koja se danas priprema i daleko izvan Samobora. Za ovaj desert, 50-ih i 60-ih godina mnogi su bili spremni čekati koliko god je potrebno, što su dokazivali redovi koji su se protezali preko cijelog gradskog trga. Zbog velike potražnje, ove kremšnite jele su se tople jer se nisu stizale ohladiti.
Ako idete u Samobor nemojte propustiti pojesti pravu samoborsku kremšnitu.
SASTOJCI ZA DESET OSOBA
ZA KREMŠNITE
- 1 l mlijeka
- 200 g škrobnog brašna
- 170 g šećera
- 170 g šećera u prahu
- 7 jaja
- 150 g čokolade za kuhanje
- 400 ml vrhnja za šlag
- 100 g petit keksa
- 2 žlice oštrog brašna
- Vanilin šećer
- 50 g maslaca
NAČIN PRIPREME
-
U lonac ulijte 700 ml mlijeka i stavite na vatru.
-
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. U žumanjke dodajte šećer i miksajte dok se šećer ne otopi.
Zatim u tu smjesu dodajte 300 ml mlijeka, 200 g škrobnog brašna, vanilin šećer i oštro brašno. Sve sastojke miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
-
Bjelanjke izmiksajte u snijeg i u nekoliko navrata dodajte šećer u prahu.
Nastavite miksati dok ne dobijete sjajnu i glatku smjesu.
-
Kada mlijeko zavrije, ostavite ga na laganoj vatri i ulijte smjesu sa žumanjcima te nastavite miksati. Krema će se početi zgušnjavati, a miksanje nastavite još barem 5 minuta. Pazite da vam krema pri dnu posude ne zagori.
U vruću kuhanu kremu dodajte smjesu s bjelanjcima i dobro izradite mikserom.
-
U visoki kalup za kolače posložite Petit kekse tako da je dno u potpunosti prekriveno.
Na njih izlijte vruću kremu i poravnajte žlicom. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku na sat vremena.
-
Vrhnje za šlag izmiksajte u čvrsti šlag i premažite preko ohlađene kreme. Čokoladu za kuhanje i maslac otopite na pari i prelijte preko kolača.
Kremšnite ostavite u hladnjaku dva do tri sata i poslužite hladne.