Varivo sa slanutkom i mesnim okruglicama
Postoje variva za koja se traži tanjur više, a ovo je jedno od njih. Povrtne baze, obogaćeno slanutkom i mesnim okruglicama, ostavit će vas sretnima i sitima.
PRIČA
Iako mesne okruglice najčešće viđamo u kojekakvim umacima, stisnute uz pire krumpir, ovaj put su "zaplivale" u finom i jednostavnom jelu na žlicu.
Ljepota ovog variva je i u njegovoj fleksibilnosti – mesne okruglice mogu biti od piletine. Voliš kiselkaste okuse? Dodaj mu malo kisele repe. Voliš pikantne okuse? Dodaj mu čili papričice, kukuruz i komadiće crvene paprike. Jedno jelo, bezbroj kombinacija. Pronađi svoju omiljenu.
Sastojci za 4 osobe
- 250 g miješanog mljevenog mesa
- 1 jaje
- 2 velike mrkve
- 1 srednje velik krumpir
- 200 g slanutka
- 1 luk
- 2-3 režnja češnjaka
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 1.5 litra temeljca
- sol, papar
- malo mljevene paprike
- biljno ulje po želji
- peršin
NAČIN PRIPREME
-
Ako za ovo jelo koristiš suhi slanutak, namoči ga preko noći pa skuhaj al dente. Ako ti se žuri, koristi konzervirani slanutak.
-
Mljeveno meso pomiješaj s jajetom pa začini solju i paprom. Miješaj dok ne dobiješ jednoličnu smjesu pa oblikuj kuglice veličine manjeg oraha. Zagrij malo ulja u tavi pa preprži mesne okruglice sa svih strana. Odloži sa strane.
-
U dubokom loncu na malo ulja pirjaj usitnjeni luk do ne postane staklast. Potom dodaj mrkvu narezanu na kolutiće i pirjaj dodatnih 5 minuta. Dodaj koncentrat rajčice, malo mljevene paprike, protisnuti češnjak i temeljac te sol i papar.
-
Pusti da zakuha pa dodaj mesne okruglice i krumpir narezan na kockice. Ostavi da se kuha 20-ak minuta pa ubaci slanutak i kuhaj još 6-7 minuta. Po potrebi doradi okus soli i paprom te dodaj sitno sjeckani svježi peršin.