Osvježavajuća krostata od limuna
Ova moderna verzija recepta za pitu Ivanine mame dovoljno je lagana i osvježavajuća da si možete priuštiti krišku više.
PRIČA
Mama uvijek peče najbolje pite i miris me uvijek vraća u djetinjstvo kada sam s nestrpljenjem očekivala neku od njezinih delicija.
Krostata s limunom je moderna verzija jednog od maminih recepata. Kuća će zamirisati mirisima prhkog tijesta i kreme od limuna.
Najviše od svega volim peći pite s prhkim tijestom. Sastojci za tijesto se samo umijese, tijesto odstoji u hladnjaku sat vremena, a za to vrijeme se mogu posvetiti pripremi nadjeva.
U svojim receptima za kolače uvijek nastojim smanjiti količinu šećera tako da kolač nije presladak ni težak pa možemo pojesti i koju krišku više. Takva je i ova krostata, osvježavajuća i lagana.
Sastojci za 4 osobe:
ZA TIJESTO
- 200 g brašna
- 100 g maslaca
- 2 žlice šećera
- prstohvat soli
- 1 žumanjak
- 0,5 dcl hladne vode
- grahorice (za uteg)
ZA KREMU
- 3 kisela vrhnja
- 3 jaja
- 3 žlice glatkog brašna
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- korica jednog limuna
- sok od jednog limuna
NAČIN PRIPREME
-
Pomiješajte sastojke za prhko tijesto dok ne dobijete glatku smjesu.
Omotajte tijesto prozirnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.
-
Nakon što je tijesto odstajalo u hladnjaku stavite grijati pećnicu na 180 stupnjeva.
-
Za pripremu kreme, miksajte jaja, vrhnje, šećer, limunov sok, koricu limuna i brašno dok ne dobijete glatku kremu.
-
Razvaljajte tijesto i njime obložite kalup promjera 26 ili 24 cm.
Na tijesto stavite papir za pečenje i pospite grahom. Grah služi kao uteg i sprečavaju dizanje tijesta tijekom pečenja. Tijesto pecite 15 minuta.
-
Uklonite grah i polupečeno tijesto nadjenite kremom pa vratite u pećnicu još 25 minuta.
Ohlađeni kolač dekorirajte po želji.