Osvježavajuća krostata od limuna

  • Ivana Božac
  • preko 1h
  • Desert
  • Jednostavno

Ova moderna verzija recepta za pitu Ivanine mame dovoljno je lagana i osvježavajuća da si možete priuštiti krišku više.

PRIČA

Mama uvijek peče najbolje pite i miris me uvijek vraća u djetinjstvo kada sam s nestrpljenjem očekivala neku od njezinih delicija.

Krostata s limunom je moderna verzija jednog od maminih recepata. Kuća će zamirisati mirisima prhkog tijesta i kreme od limuna.

Najviše od svega volim peći pite s prhkim tijestom. Sastojci za tijesto se samo umijese, tijesto odstoji u hladnjaku sat vremena, a za to vrijeme se mogu posvetiti pripremi nadjeva.

U svojim receptima za kolače uvijek nastojim smanjiti količinu šećera tako da kolač nije presladak ni težak pa možemo pojesti i koju krišku više. Takva je i ova krostata, osvježavajuća i lagana.

Sastojci za 4 osobe:

ZA TIJESTO

  • 200 g brašna
  • 100 g maslaca
  • 2 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 1 žumanjak
  • 0,5 dcl hladne vode
  • grahorice (za uteg)

ZA KREMU

  • 3 kisela vrhnja
  • 3 jaja
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • korica jednog limuna
  • sok od jednog limuna

NAČIN PRIPREME

  1. Pomiješajte sastojke za prhko tijesto dok ne dobijete glatku smjesu.

    Omotajte tijesto prozirnom folijom i stavite u hladnjak na sat vremena.

  2. Nakon što je tijesto odstajalo u hladnjaku stavite grijati pećnicu na 180 stupnjeva.

  3. Za pripremu kreme, miksajte jaja, vrhnje, šećer, limunov sok, koricu limuna i brašno dok ne dobijete glatku kremu.

  4. Razvaljajte tijesto i njime obložite kalup promjera 26 ili 24 cm.

    Na tijesto stavite papir za pečenje i pospite grahom. Grah služi kao uteg i sprečavaju dizanje tijesta tijekom pečenja. Tijesto pecite 15 minuta.

  5. Uklonite grah i polupečeno tijesto nadjenite kremom pa vratite u pećnicu još 25 minuta.

    Ohlađeni kolač dekorirajte po želji.

AUTOR RECEPTA
Ivana Božac
Najveće zadovoljstvo joj je kada može neki fini recept podijeliti s drugima.

27-godišnja Ivana, informatičarka po struci, koja voli u slobodno vrijeme kuhati odlučila je spojiti svoje dvije ljubavi i tako je otvorila svoj gastro blog Mljac