Lički šnicli

  • Šime Sušić
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

Iako nije potvrđeno da ovo jelo ima ikakve veze s Likom, lični šnicli godinama se pripremaju u Šiminoj obitelji. Isprobajte ovo pravo domaće obiteljsko jelo Šimine mame.

PRIČA

Lički šnicli jedan su od rijetkih recepata koji se godinama koristi u mojoj obitelji i mogu ga okarakterizirati kao pravo domaće, obiteljsko jelo. Međutim, nisam uspio pronaći podatak odakle ime za ovo jelo i ima li ono uistinu veze s Likom. Ipak, činjenica je da je moja mama recept dobila od – Ličanke.

Ovakvom ćete pripremom zasigurno dobiti najmekše i najfinije šnicle. Pritom, vino vodi glavnu riječ u omekšavanju mesa. Tipično obiteljsko jelo za široke mase!

Iako se u pripremi šnicli pohaju, ovaj recept je i izvrstan način kako spasiti višak već pohanih (telećih/junećih/svinjskih) šnicli. Naime, pohani šnicli se poslože u lonac, ubaci se peršin i češnjak, sve se podlije bijelim vinom i vodom te se pusti da se sve ukuha. Stvori se fin, gust i aromatičan umak.

Uz ovo jelo obično ide kuhani krumpir ili riža.

Sastojci za 4 osobe:

ZA LIČKE ŠNICLE

  • 600 g junećeg buta (ruža)
  • 1 vezica peršina
  • 6 režnjeva češnjaka
  • 2 dcl bijelog vina
  • 400 g riže
  • 2-3 jaja
  • krušne mrvice
  • biljno ulje
  • sol, papar

NAČIN PRIPREME

  1. But razrežite na 8 šnicli. Očistite ih od masnoće i opni pa ih začinite. Batom istucite šnicle.

    Slobodno možete pobacati malo mrvica po šniclima prije nego što ih istučete, tako da se mrvice zajedno sa začinima utisnu u meso.

  2. Panirajte šnicle tako da ih umočite u jaja, a potom u mrvice (brašno vam nije potrebno za ovaj recept). Šnicle stavite pohati u duboko ulje dok ne dobiju zlatnožutu boju.

    Dok se šnicli pohaju, narežite peršinov list i češnjak.

  3. Pohane šnicle ostavite na papiru da se ocijedi višak masnoće te ih posložite u duboki lonac.

    Kada pokrijete dno lonca sa šniclima, pospite ih peršinom i češnjakom. Između svakog reda šnicli ponovite postupak s peršinom i češnjakom.

  4. U lonac ulijte vodu i 2 dcl vina (taman da pokriju šnicle) i pustite da se kuhaju oko 45 minuta.

    Nakon 20 minuta probajte umak te regulirajte začine. Ako mislite da vam je umak prerijedak, možete ubaciti i koju žlicu krušnih mrvica.

AUTOR RECEPTA
Šime Sušić
Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela!

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba