Hladetina: Čarobni okusi u želatini
Hladetina, ta čarobna esencija okusa zarobljenih u želatini sastavni je dio mnogih obiteljskih podruma, hladnjaka ili balkona tijekom zimskih mjeseci.
PRIČA
Cijela filozofija oko hladetina može se sročiti u jednoj rečenici. Hladetinu je moguće napraviti od bilo kojeg mesa i povrća koristeći bilo koje začine.
Najčešće se radi dugotrajnim iskuhavanjem određenih dijelova svinjskog mesa. Svinjski papci, glava, kožice, uši, jezik, rep, ali i komadi suhoga mesa temelj su dobre hladetine. Čovjek se uistinu iznenadi koliko je zapravo hladetina popularna i rado se jede što se više udaljavate od gradskih središta.
U Podravini sam se uvjerio da i dosta mladih uživa u ovoj deliciji. S druge pak strane imate i dobar udio onih koji hladetinu ne vole. Možda uzrok tomu leži u činjenici da hladetinu uvijek povezujemo s nepopularnim dijelovima mesa.
Međutim, hladetinu je moguće napraviti i od govedine, piletine, od povrća pa čak i od ribe. Dodavanjem začina i povrća može se stvoriti vrlo ukusno i kompletno jelo.
Sastojci za 4 osobe:
- 1 kg mesa (svinjske nogice, uši, jezik, kožice, hrskavica, dimljeno meso, svinjska glava, njuška)
- korjenasto povrće
- lovor
- papar u zrnu
- sol
- voda (3 - 4 l vode na 1 kg mesa)
- 2 - 3 žlice octa
- tvrdo kuhano jaje (po želji)
- mljevena paprika (po želji)
NAČIN PRIPREME
-
Meso operite i stavite u hladnu vodu na laganu vatru da se kuha s korjenastim povrćem.
Ono povrće koje želite sačuvati i jesti kasnije u hladetini (kao npr. žutu i narančastu mrkvu) stavite kuhati zadnjih 45 minuta.
-
Meso kuhajte ovisno o količini, tri sata i više, sve dok se meso ne počne odvajati od kosti.
Osim lovora, papra u zrnu i malo octa, hladetinu možete slobodno jače posoliti jer svinjsko meso trpi sol.
-
Kada voda zakuha, korisno je obrati pjenu s vrha kako bi vam hladetina bila lijepa i čista.
Kada se meso skuha, izvadite ga da se ohladi, a dobivenu tekućinu procijedite kroz gazu.
-
Meso očistite od kostiju i s komadima povrća rasporedite na dno posuda.
Prema želji možete dodati tvrdo kuhano jaje ili mljevenu papriku.
-
Za kraj vam ostaje samo da to sve prelijete s procijeđenom tekućinom, ostavite na hladnom mjestu i nadate se da će se do jutra hladetina stisnuti.