Hladetina: Čarobni okusi u želatini

  • Šime Sušić
  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Hladetina, ta čarobna esencija okusa zarobljenih u želatini sastavni je dio mnogih obiteljskih podruma, hladnjaka ili balkona tijekom zimskih mjeseci.

PRIČA

Cijela filozofija oko hladetina može se sročiti u jednoj rečenici. Hladetinu je moguće napraviti od bilo kojeg mesa i povrća koristeći bilo koje začine.

Najčešće se radi dugotrajnim iskuhavanjem određenih dijelova svinjskog mesa. Svinjski papci, glava, kožice, uši, jezik, rep, ali i komadi suhoga mesa temelj su dobre hladetine. Čovjek se uistinu iznenadi koliko je zapravo hladetina popularna i rado se jede što se više udaljavate od gradskih središta.

U Podravini sam se uvjerio da i dosta mladih uživa u ovoj deliciji. S druge pak strane imate i dobar udio onih koji hladetinu ne vole. Možda uzrok tomu leži u činjenici da hladetinu uvijek povezujemo s nepopularnim dijelovima mesa.

Međutim, hladetinu je moguće napraviti i od govedine, piletine, od povrća pa čak i od ribe. Dodavanjem začina i povrća može se stvoriti vrlo ukusno i kompletno jelo.

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg mesa (svinjske nogice, uši, jezik, kožice, hrskavica, dimljeno meso, svinjska glava, njuška)
  • korjenasto povrće
  • lovor
  • papar u zrnu
  • sol
  • voda (3 - 4 l vode na 1 kg mesa)
  • 2 - 3 žlice octa
  • tvrdo kuhano jaje (po želji)
  • mljevena paprika (po želji)

NAČIN PRIPREME

  1. Meso operite i stavite u hladnu vodu na laganu vatru da se kuha s korjenastim povrćem.

    Ono povrće koje želite sačuvati i jesti kasnije u hladetini (kao npr. žutu i narančastu mrkvu) stavite kuhati zadnjih 45 minuta.

  2. Meso kuhajte ovisno o količini, tri sata i više, sve dok se meso ne počne odvajati od kosti.

    Osim lovora, papra u zrnu i malo octa, hladetinu možete slobodno jače posoliti jer svinjsko meso trpi sol.

  3. Kada voda zakuha, korisno je obrati pjenu s vrha kako bi vam hladetina bila lijepa i čista.

    Kada se meso skuha, izvadite ga da se ohladi, a dobivenu tekućinu procijedite kroz gazu.

  4. Meso očistite od kostiju i s komadima povrća rasporedite na dno posuda.

    Prema želji možete dodati tvrdo kuhano jaje ili mljevenu papriku. 

  5. Za kraj vam ostaje samo da to sve prelijete s procijeđenom tekućinom, ostavite na hladnom mjestu i nadate se da će se do jutra hladetina stisnuti.

AUTOR RECEPTA
Šime Sušić
Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela!

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba