Gusta juha od koprive

  • Šime Sušić
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Kopriva, naizgled običan korov, glavni je sastojak brojnih variva i savijača. Šime pak od koprive spravlja ukusnu i kremastu juhu. Provjerite recept, nećete se opeći!

PRIČA

Pomalo je čudno da se iza običnog, dosadnog korova krije jedna od najljekovitijih biljaka našeg podneblja. Neki govore da bi kopriva zbog svojih ljekovitih svojstava već odavno nestala sa zemlje da nema svoje žarnice koje je čuvaju od gladnih kukaca i životinja, ali i ljudi!

Doslovno svi dijelovi koprive imaju ljekovita svojstva. Sušeni cvjetovi pročišćavaju krv, oblozi od kuhanih listova pomažu kod oteklina i opeklina, a čaj od korijena se koristi protiv ispadanja kose. Kopriva je i odličan prirodni insekticid, posebno u borbi protiv biljnih ušiju.

Mlado lišće koprive priprema se (i ima okus) kao špinat, dodaje se raznim varivima, štrudlama i savijačama ili se od njih spravljaju izvrsne guste juhe. Obiluje mineralima, posebice željezom te vitaminima A, C i K.

Kopriva je savršena biljka za revitalizaciju i proljetno čišćenje tijela.

Sastojci za 4 osobe:

ZA JUHU

  • 300 g koprive
  • 1 l temeljca (pileći ili povrtni)
  • 2 luka
  • korijen celera
  • maslac
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 veći krumpir
  • 1 mrkva (po izboru)
  • sol, papar
  • vrhnje za kuhanje
  • list peršina

Za zapečeni kruh

  • raženi kruh
  • parmezan
  • sol, papar

NAČIN PRIPREME

  1. Operite koprivu i odvojite listove od stabljike.

    Ako želite jesti juhu vlastitim rukama, bilo bi zgodno da prilikom čišćenja koristite rukavice.

  2. Zakuhajte temeljac. Listove koprive uronite u temeljac i ostavite ih da se moče, tj. da se temeljac "infuzira" aromom koprive.

  3. Dok se temeljac oplemenjuje aromom koprive, na maslacu zažutite luk i celer. Nakon pet minuta dodajte i sitno sjeckani češnjak.

    Izvadite koprivu, a temeljcem zalijte luk i celer i ubacite kockice krumpira.

  4. Pustite da se sve kuha na laganoj vatri. Kad krumpir u potpunosti omekša ugasite vatru, dodajte koprivu i sve razradite štapnim mikserom kako biste dobili svilenkastu gustu juhu.

    Po potrebi korigirajte začine

  5. U juhu možete dodati i koju kap vrhnja za kuhanje, a kao prilog možete zapeći kruh sa sirom ili servirati krutone aromatizirane češnjakom.

AUTOR RECEPTA
Šime Sušić
Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela!

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba