Domaće krpice sa zeljem

  • Šime Sušić
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Krpice sa zeljem imaju okus mamine kuhinje i podsjećaju Šimu na bezbrižna vremena osnovne škole. Ovo skromno jelo paše ljeti i zimi, kao prilog ili glavno jelo.

PRIČA

Krpice sa zeljem sinonim su za djetinjstvo, ona bezbrižna vremena, maminu kuhinju i osnovnu školu. Uz tjesteninu s makom, Linoladu i možda gris s kakaom, bile su i ostale najčešće jelo osnovnoškolskih kuhinja.

Uvijek su me fascinirala ta jednostavna jela koja okusom i osjećajima koja izazivaju, uvelike nadmašuju siromašne, obične i naizgled bezvezne namirnice od kojih se rade.

Krpice sa zeljem spadaju u onu skupinu jela koja će odlično pasati tijekom hladnih i toplih mjeseci. U prilog snazi jela govori i to da ga mnogi jedu bez ikakvih priloga ili mesa.

Kupus kao glavna zvijezda ovog jela oduvijek je prisutan u našim krajevima. Dok ga neki, zaluđeni hrskavošću, jedu sirovog na salatu, mnogi se predaju čarima dinstanog ili kiselog kupusa. Svaki put kada pokušam pronaći podrijetlo nekog jela/namirnice ostanem iznenađen povijesno-geografskim okolnostima koja su dovela do njihovog širenja. Čudni su putevi hrane.

Tako recima Kinezima, točnije Tatarima, dugujemo tradiciju kiseljenja kupusa, dok krpice sa zeljem dugujemo austrougarskoj kuhinji. Motanje mljevenog mesa bilo u kisele ili svježe listove kupusa tzv. sarma te njezine inačice možemo pronaći od jugoistočne Europe, Turske i Zakavkazja pa sve do Bliskog Istoka.

Kupus je uistinu čarobna hrana bez obzira na koji je način pripremite.

Sastojci za 4 osobe:

ZA TIJESTO (KRPICE)

  • 300 g glatkog brašna
  • 3 jaja
  • sol
  • malo ulja

ZA KRPICE SA ZELJEM

  • 400 g krpica (kupovne ili ručno rađene)
  • 1 glavica svježeg kupusa
  • 1 luk
  • 2 žličice šećera
  • 1 žlica svinjske masti
  • sol, papar
  • po želji neki komad pečenog mesa ili kobasice

NAČIN PRIPREME

  1. Od brašna i jaja umijesite malo tvrđe tijesto. Ostavite da se malo odmori. 

  2. Podijelite ga u četiri do šest loptica.

    Oblikujte slojeve debljine tijesta dva-tri milimetra ručno valjkom ili koristeći stroj. 

  3. Posložite ih jedan na drugi, posipajući ih obilato brašnom da se ne zalijepe pa ih nožem narežite na kvadrate veličine oko 3x3 cm

    Kupus narežite na trakice. 

  4. Postoje brojni načini pripreme. Neki podrazumijevaju da se prvo šećer u suho zagrije u loncu. Kad se pretvori u karamel dodaje se kupus, potom neko ulje ili mast.

    Drugi način je da se na svinjskoj masti otopi šećer te se dodaje kupus. Treći pak prakticiraju da se šećer dodaje na kraju ili za vrijeme dinstanja.

  5. Koju god metodu odaberete, upravo je šećer taj koji podiže okus i aromu ovom jelu.

    Nakon što ste riješili dilemu oko šećera nastavite dinstati kupus desetak minuta

  6. U međuvremenu u dobro zasoljenoj vodi kratko prokuhajte krpice. Kada su krpice gotove, ocijedite ih dodajte dinstanom zelju. Sve promiješajte i obilato začinite paprom.

AUTOR RECEPTA
Šime Sušić
Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela!

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba