Biskvitna rolada s pekmezom od marelica
Kolač koje su pekle sve mame i bake. Držao se zamotan u kuhinjsku krpu, namazan domaćim pekmezom ili čokoladom, za one sretnije. Osim recepta, Andrea vam nudi i par savjeta za pripremu biskvitne rolade.
PRIČA
Evo još jednog recepta koji me vraća u djetinjstvo. Jako se dobro sjećam rolade zamotane u kuhinjsku krpu, a sjećam se i svoje nestrpljivosti da je čim prije narežemo. Često je bila na našem stolu, gotovo svaki tjedan, kroz cijelu godinu, jedino su punjenja varirala.
Bilo je tu čokoladnih rolada, bilo je i onih sa sezonskim voćem, ali meni je ipak ostala najdraža ova najjednostavnija, premazana samo pekmezom od marelica.
Iako jako volim isprobavati nove stvari i eksperimentirati sa zahtjevnijim receptima, rolada je jedan od onih kolača kojem se uvijek vratim kad mi treba nešto slatko, a ujedno jednostavno i brzo. Sastojke za nju gotovo uvijek imam kod kuće, a vrijeme potrebno za njenu izradu je minimalno. Ipak, kao i kod mnogih tradicionalnih kolača, u pripremi rolade treba voditi računa o nekoliko tehničkih stvari kako bi svaki put dobili dobar kolač.
Tradicionalna biskvitna rolada izrađuje se od jaja, brašna i šećera. U njoj nema praška za pecivo ili nekog drugog dodatka koji bi osigurao prozračnost i rahlost tijesta. Zbog toga je kod njene izrade ključan način na koji dodajemo bjelanjke žumanjcima. Moramo ih umiješati relativno nježno, kružnim pokretima kako bi sačuvali zračne mjehuriće te tako osigurali prozračnost.
Kod rolade moramo voditi računa i o dužini pečenja. Ona se kratko peče, 7 do 10 minuta. Ako je prepečemo, osušit će se i nećemo je moći lijepo zarolati.
Na kraju je važno da je toplu odmah prebacimo na papir za pečenje ili kuhinjsku krpu posipanu šećerom u prahu, premažemo pekmezom i zarolamo. Uz ovih nekoliko laganih koraka svaki put ćete dobiti lijepu, mekanu i sočnu roladu. Kolač koji je tako jednostavan, a opet neodoljiv. Kolač koji su pekle sve naše mame i bake.
Sastojci za 4 osobe:
Za roladu
- 6 jaja
- korica jednog limuna
- 120 g šećera
- 120 g brašna
- prstohvat soli
- 200 g pekmeza od marelica
NAČIN PRIPREME
-
Odvojite bjelanjke od žumanjaka te tucite bjelanjke i prstohvat soli dok se ne zapjene. Sada dodajte 60 g šećera i nastavite miješati električnim mikserom dok ne dobijete čvrsti snijeg.
-
Žumanjke pomiješajte s drugih 60 g šećera te im dodajte naribanu koricu jednog limuna. Miješajte ih električnim mikserom dok ne postanu pjenasti i svijetlo žute boje. Dodajte prosijano brašno te ga dobro umiješajte.
-
Na kraju umiješajte tučene bjelanjke u smjesu od žumanjaka. Učinite to iz tri puta.
Prvu količinu bjelanjaka energično umiješajte kako bi razrijedili smjesu, a ostatak bjelanjaka umiješajte nježno kružnim pokretima kako bi sačuvali mjehuriće zraka.
-
Lim za pečenje (približno dimenzija 20x40 cm) obložite papirom za pečenje te u njega izlijte pripremljenu biskvitnu smjesu. Poravnajte smjesu te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 190°C, 7-10 minuta.
Dok se biskvit peče u lončiću rastopite pekmez s malo vode, soka ili nekog alkohola po izboru.
-
Pečeni biskvit odmah izvadite iz pećnice i pažljivo ga preokrenite na čisti list papira za pečenje ili kuhinjsku krpu.
Pažljivo odstranite papir s poleđine biskvita te ga obilato premažite s 200 g pekmeza od marelica.
-
Zarolajte biskvit po dužoj strani uz pomoć papira za pečenje, oprezno, ali čvrsto. Neka vam spoj rolade bude na donjoj strani. Omotajte je papirom za pečenje i ostavite da se tako ohladi na sobnu temperaturu.
Ohlađenu roladu narežite i poslužite uz mlijeko, kavu ili čaj.