Bakina preokrenuta torta s jabukama

  • Andrea Cukrov
  • do 60 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Sva moja sjećanja vezana su uz hranu. Kada osjetim neki poznati miris ili okus kao da se na trenutak vratim u djetinjstvo. Gotovo mi je nemoguće osjetiti aromu kiselih jabuka i slatkog karamela i ne sjetiti se slavne bakine torte s jabukama.

PRIČA

Prije nego nastavim priču o ovoj torti moram vam reći nešto o mojoj baki. Nije ona bila tipična baka, nisu nju zanimale stvari kojima se bake obično bave. Ona je voljela modu, uvijek je bila dotjerana i besprijekorno našminkana. Nije se ona zamarala kolačima i tortama niti je provodila vrijeme šopajući unučad. Ona je kuhala konkretno, minimalistički i prateći gastronomske trendove.

Kolače je radila zbilja rijetko, samo za velike blagdane, ali zato su njezini imali posebnu čar. Još uvijek, kada uđem u njezin stan, mogu vidjeti blagdanske sirnice (op. a. sirnica je splitski, regionalni naziv za pincu) koje se dižu pokrivene dekama. Bolje od njenih još nisam probala.

Tada nije bilo interneta i 'viralnih' recepata, tada su stvari postajale trend usmenom predajom. Tako je, pretpostavljam, i ovaj recept došao do moje bake. Pripremila ga je jednom i postao je hit. Od tada ga je spremala na zahtjev za svaku posebnu priliku. Sjećam se da sam jednom poželjela upravo ovu tortu umjesto klasične rođendanske… Nešto me posebno očaralo u ovom kolaču koji na iznimno lijep način zaokružuje slatkoću karamela i kisele note jabuka.

Kako i svi trendovi, tako je i ovaj nakon nekog vremena pao u zaborav. Vjerujem da smo ga se i zasitili. Prošlo je sigurno preko dvadeset godina od kad sam ga zadnji put probala u bakinoj kuhinji. Nje više nema, a uz mnoge stvari koje je nisam stigla pitati, nisam je nikad pitala ni za ovaj recept.

Pouzdala sam se u svoju snalažljivost i dosta dugo se trudila replicirati upravo onaj okus kojeg se sjećam. Mislim da mi je sada to pošlo za rukom.

Riječ je o vrlo jednostavnom kolaču od svega nekoliko namirnica. Možda će se vama on činiti kao svakodnevan i običan, ali za mene će uvijek biti poseban. Probajte ga, zahtjeva vrlo malo truda, a možda i se i vi zaljubite poput mene.

Sastojci za 4 osobe:

ZA KARAMELIZIRANE JABUKE

  • 4-5 većih kiselkastih jabuka
  • 200 g šećera
  • 2 žličice maslaca
  • 50 g oraha (grubo narezanih)

ZA BISKVIT

  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 125 g brašna
  • prstohvat sol
  • 25 g otopljenog maslaca

NAČIN PRIPREME

  1. Jabuke ogulite, odstranite im koštice i narežite na četvrtine. Jednoj oguljenoj jabuci odrežite vrh s peteljkom i sačuvajte ga za središnji dio torte.

    Stavite šećer u kalup za tortu i zagrijavajte ga nad umjerenom vatrom dok ne se karamelizira. Nemojte miješati šećer već samo povremeno malo protresite posudu. Kada dobijete lijepi jantarni karamel maknite s vatre.

  2. Na sredinu otopljenog karamela stavite komad jabuke s peteljkom koju ste sačuvali. Ostale narezane komade jabuka posložite u krug oko njega. U prostor između jabuka nagurajte manje komadiće jabuka i sve posipajte orasima. Premažite jabuke s dvije žličice maslaca i ubacite u pećnicu.

    Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C desetak minuta ili dok jabuke malo ne omekšaju.

  3. Dok se jabuke peku pripremite biskvit. Pomiješajte jaja i šećer te ih dugo tucite mikserom dok im se volumen ne udvostruči, a smjesa ne postane jako pjenasta i svijetla.

    Prosijte brašno i prstohvat soli pa ih nježno umiješajte u smjesu jaja u dva-tri dodavanja. Miješajte nježno rukom kako ne biste izgubili mjehuriće zraka u tučenim jajima. Na kraju, lagano umiješajte otopljeni maslac.

  4. Izvadite pečene jabuke i karamel iz pećnice pa ih prelijte pripremljenom smjesom za biskvit. Vratite sve u pećnicu i pecite narednih 30–35 minuta.

    Pečeni kolač izvadite iz pećnice i ostavite ga da se malo ohladi. Nakon 5 minuta poklopite ga velikim tanjurom za posluživanje i brzo preokrenite. Pažljivo podignite kalup.

  5. Kolač dobro ohladite prije posluživanja. Poslužite ga uz tučeno slatko vrhnje.

AUTOR RECEPTA
Andrea Cukrov
Iako voli slatko, Andrea istražuje razne kuhinje, od orijentalnih do talijanskih i uvijek se rado vraća poznatim okusima starih hrvatskih jela.

Andrea Cukrov kuha, fotografira i piše više od sedam godina