Zimska salata

  • Mateja Krvarić
  • do 60 min.
  • Salata
  • Jednostavno

Ukusna zimska salata od bundeve puna je vitamina i savršen je obrok za hladne zimske dane!

PRIČA

Salate kao cjelovit obrok odličan su izbor za nošenje na posao ili pripremu unaprijed. Ako unaprijed ispečete povrće, salata je spremna za nekoliko minuta. Puna je vitamina i odlična za hladne zimske dane kada trebamo nešto jednostavno i zdravo.

 

SASTOJCI

Komponente za pećnicu

  • 1/4 veće bundeve
  • 4 manje cikle
  • dimljena paprika
  • đumbir
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Preljev za salatu

  • sok 1 limuna
  • 1 žličica dižonskog senfa
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • 1 žlica meda

Komponente za serviranje

  • 100 g mladog špinata
  • pečena bundeva i cikla
  • 1 šaka oraha
  • 1/4 šipka
  • malo bučinih sjemenki
  • preljev za salatu

NAČIN PRIPREME

PRIPREMA ZIMSKE SALATE

  1. Narežite povrće. Začinite bundevu dimljenom paprikom i đumbirom pa prelijte maslinovim uljem. Začinite ciklu solju i paprom pa prelijte maslinovim uljem. Pecite 30 minuta na 180 °C.

  2. Za to vrijeme sastojke za preljev ubacite u teglicu i promućkajte. Ostavite u teglici u hladnjaku do posluživanja.

  3. Kad je sve spremno, na pladanj ili u zdjelu stavite špinat, bundevu i ciklu. Prelijte preljevom za salatu. Dodajte orahe, šipak i sjemenke.