Zapečene palačinke sa sirom
Sočne palačinke punjene svježim sirom su hit na svakom obiteljskom ručku ili druženju.
PRIČA
Sočne palačinke punjene svježim sirom su hit na svakom obiteljskom ručku ili druženju. Imamo i jedan trik: Nama palačinke ispadnu najmekše ako na kraju u smjesu dodamo Jamnicu, a punjenje obavezno radimo sa sirom i grožđicama. Radi li se kod vas punjenje na isti način ili preskačete grožđice?
Sastojci
Palačinke
- 2 jaja
- 1 žlica šećera
- prstohvat soli
- 120 g glatkog brašna
- 200 ml mlijeka
- 100 ml Jamnice
- maslac ili ulje, za pečenje
Nadjev
- 350 g svježeg sira
- 1 jaje
- 50 g šećera
- korica 1 limuna
- 40 g grožđica
- maslac, za lim
Preljev
- 200 ml vrhnja za šlag
- 100 g kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 1 žlica šećera
- šećer u prahu, za posluživanje
NAČIN PRIPREME
Priprema
-
U zdjelu srednje veličine dodajte jaja, šećer, sol, brašno i 100 ml mlijeka te sjedinite pjenjačom. Ulijte ostatak mlijeka i Jamnicu te još kratko promiješajte. Ako imate vremena, ostavite smjesu 30 minuta u hladnjaku.
-
Tavu za palačinke stavite na srednje jaku vatru. Zagrijanu tavu premažite maslacem i ulijte 1 mjericu smjese. Pecite 1 – 2 minute, okrenite palačinku i nastavite peći još minutu s druge strane. Pečenu palačinku stavite na tanjur i ispecite ostatak palačinki, trebalo bi Vam ispasti 10 – 12 komada.
-
Za nadjev u zdjeli sjedinite sir, jaje, šećer i koricu limuna. Dodajte grožđice i još kratko promiješajte.
-
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim ili keramički pekač premažite maslacem. Na palačinku stavite 1 – 2 žlice nadjeva, razmažite ga i zarolajte palačinku. Prebacite palačinku u lim. Ponovite isti postupak s ostatkom palačinki i nadjeva. Palačinke prelijte preljevom za koji u zdjeli pjenjačom umutite vrhnje za šlag, kiselo vrhnje, jaje i šećer.
-
Prebacite lim u pećnicu i pecite 20 minuta. Poslužite ih tople posipane šećerom u prahu uz čašu hladne Jamnice.