Zapečene palačinke sa sirom

  • Kristina Štriga
  • do 30 min.
  • Predjelo
  • Jednostavno

Sočne palačinke punjene svježim sirom su hit na svakom obiteljskom ručku ili druženju.

PRIČA

Sočne palačinke punjene svježim sirom su hit na svakom obiteljskom ručku ili druženju. Imamo i jedan trik: Nama palačinke ispadnu najmekše ako na kraju u smjesu dodamo Jamnicu, a punjenje obavezno radimo sa sirom i grožđicama. Radi li se kod vas punjenje na isti način ili preskačete grožđice?

Sastojci

Palačinke

  • 2 jaja
  • 1 žlica šećera
  • prstohvat soli
  • 120 g glatkog brašna
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml Jamnice
  • maslac ili ulje, za pečenje

Nadjev

  • 350 g svježeg sira
  • 1 jaje
  • 50 g šećera
  • korica 1 limuna
  • 40 g grožđica
  • maslac, za lim

Preljev

  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • 1 žlica šećera
  • šećer u prahu, za posluživanje

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. U zdjelu srednje veličine dodajte jaja, šećer, sol, brašno i 100 ml mlijeka te sjedinite pjenjačom. Ulijte ostatak mlijeka i Jamnicu te još kratko promiješajte. Ako imate vremena, ostavite smjesu 30 minuta u hladnjaku.

  2. Tavu za palačinke stavite na srednje jaku vatru. Zagrijanu tavu premažite maslacem i ulijte 1 mjericu smjese. Pecite 1 – 2 minute, okrenite palačinku i nastavite peći još minutu s druge strane. Pečenu palačinku stavite na tanjur i ispecite ostatak palačinki, trebalo bi Vam ispasti 10 – 12 komada.

  3. Za nadjev u zdjeli sjedinite sir, jaje, šećer i koricu limuna. Dodajte grožđice i još kratko promiješajte.

  4. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Lim ili keramički pekač premažite maslacem. Na palačinku stavite 1 – 2 žlice nadjeva, razmažite ga i zarolajte palačinku. Prebacite palačinku u lim. Ponovite isti postupak s ostatkom palačinki i nadjeva. Palačinke prelijte preljevom za koji u zdjeli pjenjačom umutite vrhnje za šlag, kiselo vrhnje, jaje i šećer.

  5. Prebacite lim u pećnicu i pecite 20 minuta. Poslužite ih tople posipane šećerom u prahu uz čašu hladne Jamnice.