Torta od limuna, bijele čokolade i šumskog voća
PRIČA
Jednostavnih recepata za fine torte nikad dosta, slažete li se? Ova jednostavna, preukusna torta oduzet će vam manje od sat vremena, a poslužit će kao odlično ljetno osvježenje uz čašu hladne Jamnice.
Za kalup promjera 22-24 cm
Biskvit
- 6 jaja, odvojeno bjelanjci i žumanjci
- prstohvat soli
- 180 g šećera
- 60 g limunova soka
- ribana korica jednog limuna
- 135 g oštrog brašna + 1 žlica za kalup
- malo maslaca za premazivanje kalupa
Krema
- 250 g kremastog sira
- 250 g bijele čokolade
- ribana korica jednog limuna
- 100 g vrhnja za šlag, mliječnog
Dekoracija
- pekmez po želji ili ukuhano šumsko voće
- svježe voće
NAČIN PRIPREME
Priprema
-
Pećnicu zagrijte na 180 °C, a kalup za tortu premažite maslacem i pospite s malo oštrog brašna sa svih strana.
-
Žumanjke i šećer miksajte na najvećoj brzini dok smjesa ne postane blijeda i gusta. Dodajte koricu i sok od limuna, izmiješajte pa dodajte brašno i kratko izmiksajte.
-
Bjelanjke miksajte sa soli dok ne dobijete čvrst snijeg.
-
U žutu smjesu dodajte 1/3 snijega od bjelanjaka pa izmiješajte dok se sve ne sjedini. Zatim dodajte ostatak bjelanjaka i polako miješajte špatulom pazeći da ne izbijete zrak iz smjese. Prelijte u kalup, poravnajte površinu i pecite 25 minuta, dok čačkalica koju ubodete u sredinu biskvita ne iziđe čista.
-
Ohladite u kalupu, zatim prođite nožićem uz stranicu kalupa da biste odvojili biskvit pa ga preokrenite na tanjur za posluživanje. Razrežite na dvije ili tri kore.
-
Dok se biskvit hladi pripremite kremu: Prvo izmiksajte limunovu koricu i sir, a zatim u to dodajte otopljenu bijelu čokoladu. Kratko ohladite.
-
Vrhnje za šlag izmiksajte u meki šlag (ne skroz čvrsti) pa šlag vrlo kratko umiksajte u kremu od čokolade. Trebate dobiti svilenkastu kremu koja dobro drži oblik.
-
Na tanjur za posluživanje stavite prvu koru, premažite je pekmezom ili ukuhanim, ohlađenim voćem pa premažite trećinom kreme. Ponovite postupak još jednom, a na vrh stavite zadnju koru, zadnji dio kreme i svježe voće. Ohladite i poslužite uz čašu hladne Jamnice :) Dobar tek!