Torta od limuna, bijele čokolade i šumskog voća

  • Matejka Buča
  • do 60 min.
  • Desert
  • Srednje zahtjevno

PRIČA

Jednostavnih recepata za fine torte nikad dosta, slažete li se? Ova jednostavna, preukusna torta oduzet će vam manje od sat vremena, a poslužit će kao odlično ljetno osvježenje uz čašu hladne Jamnice.

Za kalup promjera 22-24 cm

Biskvit

  • 6 jaja, odvojeno bjelanjci i žumanjci
  • prstohvat soli
  • 180 g šećera
  • 60 g limunova soka
  • ribana korica jednog limuna
  • 135 g oštrog brašna + 1 žlica za kalup
  • malo maslaca za premazivanje kalupa

Krema

  • 250 g kremastog sira
  • 250 g bijele čokolade
  • ribana korica jednog limuna
  • 100 g vrhnja za šlag, mliječnog

Dekoracija

  • pekmez po želji ili ukuhano šumsko voće
  • svježe voće

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 180 °C, a kalup za tortu premažite maslacem i pospite s malo oštrog brašna sa svih strana.

  2. Žumanjke i šećer miksajte na najvećoj brzini dok smjesa ne postane blijeda i gusta. Dodajte koricu i sok od limuna, izmiješajte pa dodajte brašno i kratko izmiksajte.

  3. Bjelanjke miksajte sa soli dok ne dobijete čvrst snijeg.

  4. U žutu smjesu dodajte 1/3 snijega od bjelanjaka pa izmiješajte dok se sve ne sjedini. Zatim dodajte ostatak bjelanjaka i polako miješajte špatulom pazeći da ne izbijete zrak iz smjese. Prelijte u kalup, poravnajte površinu i pecite 25 minuta, dok čačkalica koju ubodete u sredinu biskvita ne iziđe čista.

  5. Ohladite u kalupu, zatim prođite nožićem uz stranicu kalupa da biste odvojili biskvit pa ga preokrenite na tanjur za posluživanje. Razrežite na dvije ili tri kore.

  6. Dok se biskvit hladi pripremite kremu: Prvo izmiksajte limunovu koricu i sir, a zatim u to dodajte otopljenu bijelu čokoladu. Kratko ohladite.

  7. Vrhnje za šlag izmiksajte u meki šlag (ne skroz čvrsti) pa šlag vrlo kratko umiksajte u kremu od čokolade. Trebate dobiti svilenkastu kremu koja dobro drži oblik.

  8. Na tanjur za posluživanje stavite prvu koru, premažite je pekmezom ili ukuhanim, ohlađenim voćem pa premažite trećinom kreme. Ponovite postupak još jednom, a na vrh stavite zadnju koru, zadnji dio kreme i svježe voće. Ohladite i poslužite uz čašu hladne Jamnice :) Dobar tek!