Svinjski lungić omotan pancetom s chutneyjem od dunja
Ne znam kako smo s vremenom izgubili ljubav prema dunjama, ali mi se činilo zgodno spojiti ovu mirisnu voćku i nježno meso lungića u jedno modernije jelo poznatih okusa.
PRIČA
Dunje su možda opjevali pjesnici, ali mi se čini da su ih kuhari poprilično zanemarili. Kada razmišljam o jelima s dunjom, na pamet mi tek padne kotonjata, odnosno sir od dunje.
Istina, dunja je malo 'zeznuto' voće. Većina sorti je tvrda i ružnog okusa ako se jede sirova. S druge strane, bogata je pektinom pa je to čini idealnom za ukuhavanje u marmelade, džemove i kompote. Kuhanjem omekšava, a njezin okus prelazi u predivnu kiselo-voćnu aromu.
Nekoć ugledno voće i simbol plodnosti
Miris dunje je neodoljiv, a njezina ljekovita svojstva poznata su od davnina. Bogata je vitaminima te se koristila kroz povijest kao lijek za mnoge bolesti. Ova voćka uživala je poseban ugled u antičkoj Europi koja ju je slavila kao kraljicu plodnosti, ljubavi i braka te se vezivala uz grčku božicu Afroditu. Priča kaže da su mladenke u drevnoj Grčkoj obavezno jele dunju u prvoj bračnoj noći kako bi imale ugodan dah te osigurale plodan brak.
Gdje smo uz put, kroz povijest, izgubili ljubav prema ovoj mirisnoj voćki ne znam, no čini mi se zgodno spojiti ovo drevno voće u jednoj modernijoj kombinaciji s nježnim mesom svinjskog filea. Možda tako i vas zainteresiram da eksperimentirate s dunjama pa im vratimo staru slavu.
Vratite dunjama staru slavu, skuhajte chutney
Dunje sam ukuhala s lukom i začinima u aromatični chutney. Chutney je umak podrijetlom s indijskog potkontinenta. Izvorno se spravljao od rajčice, kikirikija ili krastavaca, no miješanjem indijske kuhinje s engleskim utjecajima chutney postaje voćni umak.
Ono što ga čini drugačijim od običnog džema je činjenica da pravi chutney mora biti bogat aromama, podjednako sladak, slan, kiseo i ljut te iznimno mirisan. Kako se chutney najčešće pravi s kiselkastim jabukama, idealno mi se činilo napraviti ga s dunjama.
Bila sam potpuno u pravu.
Uz kombinaciju azijskih mirisnih začina i puno luka pretvorila sam dunje u predivan prilog mesnom jelu. Dunje su uz to kuhanjem dobile i nježnu ružičastu boju koja ovaj umak čini još zanimljivijim.
Sa svinjetinom nisam komplicirala, uz ovako bogat chutney to i nije bilo potrebno. Marinirala sam je u pestu od bosiljka, ružmarina i oraha. Omotala sam je dimljenom pancetom i kratko ispekla u pećnici. Slana dimljena panceta i aromatizirane dunje pokazale su se kao kombinacija iz snova. Vjerujte mi, ovo jelo jednostavno trebate isprobati.
Sastojci za 4 osobe:
Za chutney
- 3 dunje, očišćene, težine 600 g
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 glavice luka, nasjeckane
- 3 režnja češnjaka, nasjeckana
- 2 cm đumbira, naribanog
- 1 žličica sjemenki kumina
- 1 mahuna kardamoma, samo sjemenke
- 1 štapić cimeta
- 1 zvjezdani anis
- 1 žličica pimenta
- 3 peperončina
- 100 ml jabučnog octa
- 200 g smeđeg šećera
- 1 žličica soli
- sok 1 limuna
Za svinjetinu
- 500 g svinjskog filea (lungića)
- šaka svježeg bosiljka
- mala grančica ružmarina
- 2 režnja češnjaka
- 40 g oraha
- 50 ml maslinovog ulja
- dobar prstohvat soli
- svježe mljeveni papar
- 150 g pancete narezane na tanke kriške
- 1 - 2 žlice maslinovog ulja, za pečenje
- 1 - 2 glavice češnjaka, za pečenje
- 1 grančica ružmarina, za pečenje
NAČIN PRIPREME
Priprema chutneyja
-
Dunje ogulite, odstranite im koštice i narežite ih na kockice.
Trebali bi imati oko 600 g pripremljene dunje.
-
Na 2 žlice maslinovog ulja pirjajte narezani luk dok ne omekša. Tada dodajte nasjeckani češnjak i ostale začine (đumbir, kumin, sjemenke kardamoma, štapić cimeta, zvjezdani anis, piment i peperončine).
Nastavite sve pirjati dok češnjak i začini fino ne zamirišu. Dodajte pripremljene dunje, promiješajte i zalijte sve jabučnim octom.
-
Kuhajte 10-ak minuta dok ocat ne ishlapi. Dodajte šećer, dobro promiješajte te dodajte tek toliko tople vode da prekrijete dunje. Kuhajte na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje 1,5 - 2 sata.
Konzistencija kuhanog chutneya je slična onoj džema. Pred kraj kuhanja dodajte sok jednog limuna i doradite okus solju. Kratko još prokuhajte te odmah pospremite u sterilizirane teglice.
-
Chutney koristite po potrebi kao prilog mesnim jelima, uz hamburgere ili uz aromatične sireve.
Priprema lungića
-
Svinjski file obrišite kuhinjskim ubrusom te mu odstranite masnoće i tetivu.
-
U blenderu pomiješajte bosiljak, iglice ružmarina, češnjak, orahe, maslinovo ulje te sol i papar. Miksajte sve dok ne dobijete pesto koji ne treba biti potpuno gladak.
Premažite lungić pestom te ga odložite u hladnjak nekoliko sati ili preko noći kako bi se marinirao.
-
Prije pečenja omotajte svinjski file tankim kriškama pancete pa ga položite u lim za pečenje premazan maslinovim uljem.
Stavite svinjetinu u lim tako da spoj pancete bude okrenut prema dolje.
-
Dodajte i prerezanu glavicu češnjaka te grančicu ružmarina i sve pecite u pećnici zagrijanoj na 180˚C.
Meso pecite 30 - 35 minuta ili dok vam termometar za meso ne očita temperaturu od 63˚C.
-
Izvadite meso iz pećnice, prebacite ga na dasku za rezanje te ga pokrijte aluminijskom folijom i ostavite da se 'odmori' desetak minuta.
Meso narežite na kriške debljine 2 - 3 cm te ga servirajte uz pripremljeni chutney od dunja.