Svilena juha od mrkve s uljem metvice
Kremasta juha od mrkve prijat će svakom nepcu, a Nikolina je ovu juhu 'osvježila' uljem od metvice koje je sama izradila.
PRIČA
Obožavam kremaste juhe! Relativno se brzo pripremaju i svi ih vole jer svojom "kremoznošću" tako dobro prijaju nepcu.
Kad bih imala vremena, spravljala bih ih i jela svaki dan. Međutim, moj radni ritam mi to ponekad jednostavno ne dozvoljava pa si tek jednom do dva puta tjedno, uglavnom vikendom, mogu priuštiti takav gušt. Tako je bilo i ovog vikenda.
Na pamet mi je pala zanimljiva ideja. Naime, nedavno sam probala čaj od metvice i njegov me osvježavajući okus ugodno iznenadio pa sam htjela provjeriti može li isti efekt imati i u kremastoj juhi od mrkve.
Kreirala sam juhu u kojoj su se "okupali" luk, puno mrkve, a "zaplivalo" je i malo riže. Ulje od metvice sam pak vrlo jednostavno pripremila u multipraktiku, s malo maslinovog ulja i divno je zaokružilo cijelu priču!
Sastojci za 6 osoba:
ZA JUHU
- 750 g mrkve
- 40 g riže dugog zrna
- 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
- 300 ml punomasnog mlijeka
- 1 luk
- 2 žlice maslinovog ulja
ZA ULJE METVICE
- 15 g svježe metvice
- prstohvat šećera
- 5 žlica maslinovog ulja
- sol, papar
NAČIN PRIPREME
-
Nasjeckajte luk na kockice, a mrkvu na tanje kolutiće.
-
U lonac dodajte maslinovo ulje pa na njemu pržite luk kojeg ste lagano posolili da brže omekša.
Dinstajte 10-ak minuta uz često miješanje da ne zagori.
-
Luku dodajte mrkvu. Pirjajte miješajući oko pet minuta. Dodajte rižu, malo promiješajte, a zatim ulijte temeljac i začinite solju i paprom.
Pustite da zakuha, a zatim poklopite i lagano kuhajte oko 45 minuta, povremeno miješajući.
-
Pripremite ulje s metvicom. Operite i posušite svježu metvicu pa odvojite listiće od stabljike i ubacite ih u multipraktik ili manji mikser.
Dodajte prstohvat šećera, te malo soli i papra.
-
Sve blendajte da metvica bude što sitnije isjeckana, zatim dodajte maslinovo ulje i ponovno dobro izmiksajte da se ulje dobro poveže.
-
Kuhanu juhu maknite s vatre i štapnim mikserom dobro izmiksajte, otprilike 5 minuta dok više ne bude komadića mrkve. Trebali biste dobiti divno kremastu juhu.
Vratite na vatru i umiješajte mlijeko. Ponovno zagrijte i začinite solju i paprom po ukusu, ako je potrebno.
-
Juhu razdijelite u tanjure i poslužite ju nakapanu uljem metvice. Po želji, juhu ukrasite kojim listićem metvice.