Svilena juha od mrkve s uljem metvice

  • Nikolina Dianežević
  • do 60 min.
  • Predjelo
  • Jednostavno

Kremasta juha od mrkve prijat će svakom nepcu, a Nikolina je ovu juhu 'osvježila' uljem od metvice koje je sama izradila.

PRIČA

Obožavam kremaste juhe! Relativno se brzo pripremaju i svi ih vole jer svojom "kremoznošću" tako dobro prijaju nepcu.

Kad bih imala vremena, spravljala bih ih i jela svaki dan. Međutim, moj radni ritam mi to ponekad jednostavno ne dozvoljava pa si tek jednom do dva puta tjedno, uglavnom vikendom, mogu priuštiti takav gušt. Tako je bilo i ovog vikenda.

Na pamet mi je pala zanimljiva ideja. Naime, nedavno sam probala čaj od metvice i njegov me osvježavajući okus ugodno iznenadio pa sam htjela provjeriti može li isti efekt imati i u kremastoj juhi od mrkve.

Kreirala sam juhu u kojoj su se "okupali" luk, puno mrkve, a "zaplivalo" je i malo riže. Ulje od metvice sam pak vrlo jednostavno pripremila u multipraktiku, s malo maslinovog ulja i divno je zaokružilo cijelu priču!

Sastojci za 6 osoba:

ZA JUHU

  • 750 g mrkve
  • 40 g riže dugog zrna
  • 1 l povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 300 ml punomasnog mlijeka
  • 1 luk
  • 2 žlice maslinovog ulja

ZA ULJE METVICE

  • 15 g svježe metvice
  • prstohvat šećera
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • sol, papar

NAČIN PRIPREME

  1. Nasjeckajte luk na kockice, a mrkvu na tanje kolutiće

  2. U lonac dodajte maslinovo ulje pa na njemu pržite luk kojeg ste lagano posolili da brže omekša.

    Dinstajte 10-ak minuta uz često miješanje da ne zagori.

  3. Luku dodajte mrkvu. Pirjajte miješajući oko pet minuta. Dodajte rižu, malo promiješajte, a zatim ulijte temeljac i začinite solju i paprom.

    Pustite da zakuha, a zatim poklopite i lagano kuhajte oko 45 minuta, povremeno miješajući.

  4. Pripremite ulje s metvicom. Operite i posušite svježu metvicu pa odvojite listiće od stabljike i ubacite ih u multipraktik ili manji mikser.

    Dodajte prstohvat šećera, te malo soli i papra.

  5. Sve blendajte da metvica bude što sitnije isjeckana, zatim dodajte maslinovo ulje i ponovno dobro izmiksajte da se ulje dobro poveže.

  6. Kuhanu juhu maknite s vatre i štapnim mikserom dobro izmiksajte, otprilike 5 minuta dok više ne bude komadića mrkve. Trebali biste dobiti divno kremastu juhu.

    Vratite na vatru i umiješajte mlijeko. Ponovno zagrijte i začinite solju i paprom po ukusu, ako je potrebno.

  7. Juhu razdijelite u tanjure i poslužite ju nakapanu uljem metvice. Po želji, juhu ukrasite kojim listićem metvice.

AUTOR RECEPTA
Nikolina Dianežević
Osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke!

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10