Snježne pahulje na čokoladnim pralinama

  • Nikolina Dianežević
  • preko 1h
  • Desert
  • Srednje zahtjevno

Uz savjete Nikoline Dianežević otkrijte kako na jednostavan način kod kuće možete pripremiti neodoljive kremaste praline, uz dodatak začina koji prizivaju okus blagdana.

PRIČA

Tko kaže da se na Božić moraju jesti samo keksići? Da se razumijemo, nemam ništa protiv keksića, no ponekad mi u njima fali malo kreme, jer sam ipak više tip za kremaste kolače. Zato vam ovog Božića donosim recept za malo drugačije slastice – božićne praline!

Ove praline sadrže neodoljivo punjenje u obliku ganachea od bijele čokolade, no da bi sve dobilo božićni štih, u ganache sam dodala malo cimeta i začina za medenjake. Za božićni miris i okus smo se pobrinuli, no što je s izgledom? I na to sam mislila pa sam na naše praline, nakon što smo im napravili divni hrskavi omotač od tamne čokolade, odlučila nacrtati i male pahulje od bijele čokolade koje će zaokružiti božićni zimski ugođaj.

Oko izrade pralina stvorena je cijela jedna mala znanost koja se prvenstveno odnosi na takozvano temperiranje čokolade u koju se praline umaču, kako bi se dobio što veći sjaj pralina i kako na njima ne bi bilo vidljivih oštećenja.

Ono što ja radim u svojoj pojednostavljenoj verziji je da pazim na temperaturu čokolade, kako ne bi previše narasla. Čokoladu u koju ćete umakati praline je potrebno što sitnije nasjeckati prije samog topljenja i obavezno je topiti na pari uz često miješanje. S obzirom na to da je čokolada nasjeckana, trebat će joj manje vremena da se otopi i neće postići previsoku temperaturu, a to je ključno za njezin sjaj.

Temperatura čokolade ne bi smjela biti viša od 50°C pa ako imate kuhinjski termometar, temperaturu možete provjeravati i njime. Ne bojte se, ovo je ipak kućna verzija pralina i najbitnije je da vi uživate u njihovoj izradi te da samo malo više pripazite na topljenje čokolade. Rezultat će biti male simpatične praline finog, kremastog i čokoladnog okusa.

Sastojci za 10 osoba:

ZA GANACHE

  • 180 ml slatkog vrhnja ili vrhnja za šlag
  • 400 g bijele čokolade
  • 30 g maslaca
  • ½ žličice cimeta
  • ½ žličice začina za medenjake

ZA ČOKOLADNU KORICU I UKRAŠAVANJE

  • 500 g tamne čokolade
  • 50 g bijele čokolade

NAČIN PRIPREME

  1. Prvo pripremite ganache koji čini punjenje pralina. Sitno nasjeckajte bijelu čokoladu i stavite je u zdjelu.

    Slatko vrhnje stavite u lončić i zagrijte ga gotovo do vrenja (povremeno ga promiješajte).

  2. Prelijte nasjeckanu bijelu čokoladu vrućim vrhnjem i sve lagano promiješajte kuhačom kako bi se čokolada rastopila.

    Pažljivo miješajte minutu do dvije, a zatim u smjesu dodajte malo cimeta i začina za medenjake pa ponovno promiješajte kako bi se povezalo. 

  3. Tako pripremljeni ganache ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi da se ohladi, a zatim ga stavite u hladnjak na 5 do 6 sati (ili još bolje, preko noći), da se ganache potpuno stisne, kako bi se mogao oblikovati u kuglice.

  4. Papirom za pečenje obložite dva veća lima jer ćete na njih stavljati praline. Nakon što se ganache stisnuo, žličicom uzmite malu količinu smjese i dlanovima napravite kuglicu.

    Smjesa će vam vjerojatno biti mekana i ljepljiva, ali to je normalno. Ako se smjesa teško oblikuje, stavite je malo u zamrzivač.

  5. Nakon što napravite sve kuglice, stavite ih u zamrzivač na pola sata kako bi se stisnule i kako biste im eventualno mogli malo popraviti oblik.

    Ako ste zadovoljni oblikom kuglica, stavite ih u hladnjak na dva sata.

  6. Nasjeckajte tamnu čokoladu na sitne komadiće i uz miješanje je otopite na pari.

    Ostavite da se malo ohladi minutu-dvije pa je prelijte u čašu (pazite da čaša ne bude previše uska kako biste mogli umočiti kuglice).

  7. Dobro ohlađene kuglice pomoću dvije vilice umačite u čokoladu. Pustite da se višak čokolade ocijedi te ih vratite natrag na papir za pečenje.

    Ako primijetite da vam se čokolada počela stiskati, čašu s čokoladom lagano uronite u vruću vodu ili čokoladu otapajte na pari u više navrata.

  8. Praline ostavite na sobnoj temperaturi kako bi se čokolada ohladila i stisnula. 

  9. Nasjeckajte bijelu čokoladu koju ćete koristiti za dekoraciju. Usitnite je i stavite u malu plastičnu vrećicu za zamrzavanje. U lončiću zagrijte vodu te u nju uronite vrećicu s čokoladom.

    Držite je u vodi dok se čokolada potpuno ne otopi (voda ne smije proključati). Kad se čokolada otopila, ostavite je par minuta da se ohladi. Praline premjestite u papirnate košarice.

  10. Škarama odrežite mali vrh na vrećici s bijelom čokoladom kako biste dobili ‘pisaljku’ od bijele čokolade te pomoću nje nacrtajte pahuljice na pralinama.

    Nacrtajte jedan križić, a preko njega dijagonalno jedan malo veći. To su naše pahuljice. Na slikama možete bolje vidjeti kako dobiti ovaj motiv. 

AUTOR RECEPTA
Nikolina Dianežević
Osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke!

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10