Šnenokle s borovnicama
Za koji to desert trebate samo jaja, mlijeko i šećer? Mislim da svi znamo odgovor - šnenokle.
PRIČA
Za koji to desert trebate samo jaja, mlijeko i šećer? Mislim da svi znamo odgovor - šnenokle. Iako su odlične i klasične, mi smo ih odlučili poslužiti uz umak od borovnica i sad imamo jedan problem, kako ih više ikad jesti bez umaka od borovnica? Rade se jako jednostavno, a najbolje ih je ubaciti u hladnjak sat vremena prije posluživanja. I da, nemojte zaboraviti ohladiti i Jamnicu.
SASTOJCI
Šnenokle
- 4 jaja
- 800 ml mlijeka
- 80 g šećera
- 1 paketić vanilin šećera
- Prstohvat soli
Umak od borovnica
- 250 g borovnica, svježih ili smrznutih
- 2 žlice šećera
- Korica pola limuna
NAČIN PRIPREME
PRIPREMA
-
Prvo pripremite umak od borovnice. U tavu dodajte borovnice, šećer i naribanu koricu limuna te kuhajte 5 minuta na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Maknite s vatre, prebacite u zdjelicu i ostavite da se hladi.
-
U lonac ulijte mlijeko te ga stavite grijati na srednje jaku vatru do vrenja. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke prebacite u veću zdjelu i miksajte dok se ne formira mekani šlag. Ubacite prstohvat soli te još kratko miksajte. Sad dodajte 2 žlice šećera i nastavite miksati još nekoliko minuta dok se ne formira čvrst snijeg. Žumanjke kratko izmiksajte s ostatkom šećera.
-
U kipuće mlijeko žlicom stavljajte snijeg od bjelanjaka. Kuhajte oko pola minute, okrenite te kuhajte još pola minute. Šupljom žlicom vadite žličnjake u zdjelice za serviranje. Ponovite s ostatkom bjelanjaka.
-
Maknite lonac s mlijekom s vatre te dodajte nekoliko žlica mlijeka u smjesu sa žumanjcima i dobro promiješajte. Uz miješanje ulijte smjesu sa žumanjcima nazad u mlijeko te vratite na laganu vatru i kuhajte dok se ne zgusne.
-
Dobivenu kremu prelijte preko žličnjaka, dodajte umak od borovnice i poslužite.