Šnenokle s borovnicama

  • Kristina Štriga
  • do 60 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Za koji to desert trebate samo jaja, mlijeko i šećer? Mislim da svi znamo odgovor - šnenokle.

PRIČA

Za koji to desert trebate samo jaja, mlijeko i šećer? Mislim da svi znamo odgovor - šnenokle. Iako su odlične i klasične, mi smo ih odlučili poslužiti uz umak od borovnica i sad imamo jedan problem, kako ih više ikad jesti bez umaka od borovnica? Rade se jako jednostavno, a najbolje ih je ubaciti u hladnjak sat vremena prije posluživanja. I da, nemojte zaboraviti ohladiti i Jamnicu. 

 

SASTOJCI

Šnenokle

  • 4 jaja
  • 800 ml mlijeka
  • 80 g šećera
  • 1 paketić vanilin šećera
  • Prstohvat soli

Umak od borovnica

  • 250 g borovnica, svježih ili smrznutih
  • 2 žlice šećera
  • Korica pola limuna

NAČIN PRIPREME

PRIPREMA

  1. Prvo pripremite umak od borovnice. U tavu dodajte borovnice, šećer i naribanu koricu limuna te kuhajte 5 minuta na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Maknite s vatre, prebacite u zdjelicu i ostavite da se hladi.

  2. U lonac ulijte mlijeko te ga stavite grijati na srednje jaku vatru do vrenja. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke prebacite u veću zdjelu i miksajte dok se ne formira mekani šlag. Ubacite prstohvat soli te još kratko miksajte. Sad dodajte 2 žlice šećera i nastavite miksati još nekoliko minuta dok se ne formira čvrst snijeg. Žumanjke kratko izmiksajte s ostatkom šećera.

  3. U kipuće mlijeko žlicom stavljajte snijeg od bjelanjaka. Kuhajte oko pola minute, okrenite te kuhajte još pola minute. Šupljom žlicom vadite žličnjake u zdjelice za serviranje. Ponovite s ostatkom bjelanjaka.

  4. Maknite lonac s mlijekom s vatre te dodajte nekoliko žlica mlijeka u smjesu sa žumanjcima i dobro promiješajte. Uz miješanje ulijte smjesu sa žumanjcima nazad u mlijeko te vratite na laganu vatru i kuhajte dok se ne zgusne.

  5. Dobivenu kremu prelijte preko žličnjaka, dodajte umak od borovnice i poslužite.