Raštika sa suhim mesom i bobom
Tradicionalna sezonska jela prikazuju nam razvoj hrvatske gastronomske ponude. Šime Sušić je zavirio u povijest i donio nam recept za kraljicu lisnatog povrća, raštiku.
PRIČA
Bez obzira na to kuhamo li iz gušta ili iz potrebe, naše se kuhanje temelji na tradiciji. Hrvatska se u povijesti nalazila na tromeđi kulturno-civilizacijskih utjecaja. U sferi kuhanja, međusobno ispreplitanje različitih utjecaja rezultiralo je mozaičnom složenošću hrvatske gastronomske ponude koja je učinila naša jela zanimljivijima i raznovrsnijima.
Nažalost, moderan način života polako ubija tekovine tradicije. Tradicija je tu da se poštuje, ali kuhanje je živi organizam koji se razvija i mijenja. U čovjekovoj je prirodi da istražuje, a da ne bude isključiv. U životu treba sve probati.
Hladan dio godine odličan je za okrepljujuća jela na žlicu. Sezonski ukomponirana jela imaju itekako smisla i odraz su stoljetnih promišljanja ljudi. Raštika, vanserijska kraljica lisnatog povrća, do potpunog izražaja dolazi nakon prvog mraza koji je omekša i ubije gorčinu. Raštiku možemo opisati kao bogatstvo nutrijenata u jako malo kalorija.
Ljudi, hranite se sezonski i uživajte u blagodatima prirode!
Sastojci za 4 osobe:
Za varivo
- 1 kg raštike
- 200 g boba
- 200 g slanutka
- huha svinjska rebra
- 400 g domaćih kobasica
- 4 češnjaka
- 3 luka
- lovor
- sol, papar
- pešt (panceta, peršin, kim i češnjak usitnjeni u pastu)
NAČIN PRIPREME
-
Razrežite suho meso na manje komade i stavite da se kuha u vodi 45 minuta.
-
Zažutite luk na maslinovom ulju, dodajte lovor, sol, papar i meso. Ulijte novu vodu i pustite da se kuha na laganoj vatri.
Ubacite komade domaće kobasice.
-
Raštiku operite i odstranite središnji tvrdi dio stabljike.
Raštiku narežite na deblje trake.
-
Nakon nekih 40 minuta kuhanja dodajte bob i raštiku te po potrebi možete dodati pešt. Ostavite da se lagano krčka pola sata.
Pred sam kraj ubacite kuhani slanutak i po potrebi korigirajte slanoću.