Purica z mlincima
Zagorska delicija u novom ruhu!
PRIČA
Zagorska delicija u novom ruhu!
Zagorski okusi su mi oduvijek bili bliski jer sam odrastao u domu gdje se purica s mlincima često nalazila na našem stolu, kao i Jamnica. No, ovaj put sam se odlučio za potpuno drugačiji pristup. Kroz dekonstrukciju ovog tradicionalnog jela, donosim vam moju verziju purice s mlincima – spoj staroga i novoga, zagorske tradicije i modernih tehnika pripreme. Ovaj recept je zapravo moj način da podijelim s vama dio svojih korijena.
Na prvi pogled, ovaj recept može izgledati kao prilično složen zadatak, ali vjerujte mi, sve je izuzetno jednostavno. Radi se o nekim osnovnim tehnikama moderne kuhinje.
Uživajte ljudi!
SASTOJCI
SASTOJCI
- Pureći batak
- 500 g cvjetače
- 500 g maslaca
- 3 velike mrkve
- 3 glavice luka
- Paket mlinaca
- Vezica mladog luka
- Češnjak
- Krušne mrvice
- 1 jaje
- Pasirana rajčica 250 g
- Crno vino 200 ml
NAČIN PRIPREME
PRIPREMA
-
Cvjetaču narežemo na male ploške te prokuhamo u vodi i mlijeku oko 35 minuta. Ocijedimo je i smiksamo u blenderu sa 150 g maslaca da dobijemo svilenkastu kremu pa posolimo.
-
Odvojimo kožicu od batka pa je stavimo između masnoga papira i dviju posuda da se ne bi savijala prilikom pečenja. Pečemo na 200 °C oko 30 minuta. Povremeno provjeravamo i pazimo da ne izgori.
-
Otkoštimo batak pa kosti zapečemo s lukom, mrkvom, uljem i začinima, po želji, oko 45 minuta na 200 °C. Zapečene kosti i povrće potom stavimo u lonac te prelijemo vinom i rajčicom. Pustimo da vino ispari, a zatim dodamo pileći temeljac da prekrije sve. Kuhamo oko sat vremena (za najbolji okus oko 2 – 3 sata). Nakon toga procijedimo sve, stavimo u manji lonac i reduciramo oko 60 % te pred kraj dodamo nekoliko hladnih kockica maslaca.
-
Puretinu narežemo na manje komade te u blenderu miksamo s mladim lukom, češnjakom, krušnim mrvicama, jajetom, nekoliko žlica Jamnice i začinima. Dobivenu smjesu oblikujemo u manje kuglice i pečemo par minuta sa svih strana, konstantno okrećući da meso ne bi postalo suho.
-
Prethodno namočene mlince u kipućoj vodi ocijedimo te dodamo na tavu gdje se peklo meso i malo prelijemo reduciranim umakom od kostiju.
-
Poslužimo na preporučenom tanjuru ili se poigramo na nekoliko drugih načina.