Purica z mlincima

  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Vrlo zahtjevno

Zagorska delicija u novom ruhu!

PRIČA

Zagorska delicija u novom ruhu! 

 

Zagorski okusi su mi oduvijek bili bliski jer sam odrastao u domu gdje se purica s mlincima često nalazila na našem stolu, kao i Jamnica. No, ovaj put sam se odlučio za potpuno drugačiji pristup. Kroz dekonstrukciju ovog tradicionalnog jela, donosim vam moju verziju purice s mlincima – spoj staroga i novoga, zagorske tradicije i modernih tehnika pripreme. Ovaj recept je zapravo moj način da podijelim s vama dio svojih korijena.

 

Na prvi pogled, ovaj recept može izgledati kao prilično složen zadatak, ali vjerujte mi, sve je izuzetno jednostavno. Radi se o nekim osnovnim tehnikama moderne kuhinje.

 

Uživajte ljudi!

SASTOJCI

SASTOJCI

  • Pureći batak
  • 500 g cvjetače
  • 500 g maslaca
  • 3 velike mrkve
  • 3 glavice luka
  • Paket mlinaca
  • Vezica mladog luka
  • Češnjak
  • Krušne mrvice
  • 1 jaje
  • Pasirana rajčica 250 g
  • Crno vino 200 ml

NAČIN PRIPREME

PRIPREMA

  1. Cvjetaču narežemo na male ploške te prokuhamo u vodi i mlijeku oko 35 minuta. Ocijedimo je i smiksamo u blenderu sa 150 g maslaca da dobijemo svilenkastu kremu pa posolimo.

  2. Odvojimo kožicu od batka pa je stavimo između masnoga papira i dviju posuda da se ne bi savijala prilikom pečenja. Pečemo na 200 °C oko 30 minuta. Povremeno provjeravamo i pazimo da ne izgori.

  3. Otkoštimo batak pa kosti zapečemo s lukom, mrkvom, uljem i začinima, po želji, oko 45 minuta na 200 °C. Zapečene kosti i povrće potom stavimo u lonac te prelijemo vinom i rajčicom. Pustimo da vino ispari, a zatim dodamo pileći temeljac da prekrije sve. Kuhamo oko sat vremena (za najbolji okus oko 2 – 3 sata). Nakon toga procijedimo sve, stavimo u manji lonac i reduciramo oko 60 % te pred kraj dodamo nekoliko hladnih kockica maslaca.

  4. Puretinu narežemo na manje komade te u blenderu miksamo s mladim lukom, češnjakom, krušnim mrvicama, jajetom, nekoliko žlica Jamnice i začinima. Dobivenu smjesu oblikujemo u manje kuglice i pečemo par minuta sa svih strana, konstantno okrećući da meso ne bi postalo suho.

  5. Prethodno namočene mlince u kipućoj vodi ocijedimo te dodamo na tavu gdje se peklo meso i malo prelijemo reduciranim umakom od kostiju.

  6. Poslužimo na preporučenom tanjuru ili se poigramo na nekoliko drugih načina.