Pureći popečci sa salatom od jagoda i rikule
Popečci i jagode spoj su koji će izazvati oprečna mišljenja, ali okus ovog jela preobratit će i najveće skeptike. Isprobajte kombinaciju koju Nikolina naziva genijalnom.
PRIČA
Ne bih se nimalo čudila da ste, čitajući naziv ovog jela i zamišljajući kombinaciju jagoda u slanom jelu, napravili ne baš privlačnu grimasu. Istu stvar napravio je i moj dečko kad sam mu rekla što ovog puta kuhamo za Jamnicu.
"Popečci, salata i - jagode? Na mom tanjuru ćeš izbaciti jagode!" bila je njegova reakcija.
"Stavit ću ti samo par komada da probaš, neću ti staviti koliko i sebi." odgovaram smješkajući se.
Kuhamo mi tako i fotkamo, a on mi cijelo vrijeme nekako sumnjičav, no također i vidno zainteresiran za ono što ću iskombinirati. Kad sam mu objasnila da jagode idu i u dresing, još se više namrštio jer u salati ipak ne možeš izbjeći dresing ako ne želiš da bude potpuno suha i bez preljeva.
Jelo je gotovo. Popečci divno mirišu i savršeno su sočni, nismo mogli izdržati pa probamo jednog prije serviranja. Na tanjur dekorativno slažem rikulu, ploškice jagoda (njemu manje, sebi više), sve zalijevam dresingom od jagoda i aceta balsamica (opet njemu manje, sebi više) i povrh svega stavljam prepečeni tost i popečke.
U niti jednom trenutku nisam sumnjala u kombinaciju koju sam stavila na tanjur jer sam je radila par puta prije i znam koliko je kombinacija smjela, egzotična, ali i božanstveno fina. Kako mi je drago kad imam pravo...
Pogađate, dragi ne samo da je pojeo prvu turu dodajući si još jagoda, nego je preljevom od jagoda prelio i meso te sve ponovio još jednom u drugoj turi. Osmijeh mi nije silazio s lica. Ovo je definitivno jedno od najzanimljivijih jela koje sam ikad napravila.
Toplo preporučujem da probate i uvjerite se sami, još sada u sezoni jagoda. Kombinacija savršeno sočnih popečaka, salate te slatkih jagoda i kiselkastog aceta balsamica je stvarno genijalna. Potvrdio moj muški mesojed.
Sastojci za 4 osobe:
ZA POPEČKE
- 500 g mljevenog purećeg mesa
- 1 luk
- 1 žličica maslaca
- sol, papar
- 3 šnite bijelog tosta
- 2 jaja
- svežnjić svježih začinskih trava (origano, peršin, vlasac, timijan)
- 1 žlica brašna
- ulje (za prženje)
ZA SALATU
- 70 g rikule
- 250 g jagoda
- 50 ml aceta balsamica
- 50 ml maslinovog ulja
- 2 žlice meda
- sol, papar
- prepečene kriške tosta
NAČIN PRIPREME
-
Luk nasjeckajte vrlo sitno. U tavi ugrijte žličicu maslaca, pa na tome prepržite luk par minuta da postane slatkast.
Stavite ga u veću zdjelu u koju ste stavili mljeveno meso.
-
Tost narežite prvo na trakice, a zatim na kockice i dodajte mesu.
Svježe začinsko bilje (u nedostatku koristite sušeno) operite, osušite i sitno nasjeckajte, pa zajedno s jajima dodajte u mješavinu mesa. U smjesu još dodajte dosta soli i papra, te žlicu brašna.
-
Sve dobro izmijesite rukama da dobijete kompaktnu, jednoličnu smjesu.
Ako vam se ne gadi sirovo meso, kušajte smjesu da provjerite je li dovoljno začinjena.
-
Rukama oblikujte popečke srednje veličine. Ruke možete malo nauljiti da vam se smjesa ne lijepi. Popečke je najjednostavnije raditi tako da prvo oblikujete smjesu u kuglu koju zatim spljoštite među dlanovima.
Slažite ih na dasku obloženu papirom za pečenje te pustite da malo odstoje.
-
Operite i ocijedite rikulu. Jagode operite i uklonite im zeleni dio te oko 150 g jagoda narežite na ploškice.
Preostalih 100 g jagoda izgnječite vilicom ili izmiksajte u blenderu da dobijete pire. Pireu od jagoda dodajte med, maslinovo ulje i aceto balsamico te sve posolite i popaprite. Dobro izmiješajte.
-
Popečke pecite na par žlica ulja u zagrijanoj tavi, po 4-5 minuta sa svake strane (ovisi o tome koliko velike ste ih napravili), dok ne poprime smećkastu boju.
-
Rikulu i ploške jagoda dekorativno složite na tanjur pa ih obilno nakapajte dresingom od jagoda.
Povrh svega složite po 2-3 popečka te par ploškica prepečenog tosta. Uživajte u ovoj nesvakidašnjoj kombinaciji okusa!