Profinjeni puding od griza s preljevom od malina
Mnogima najdraži slatki doručak može se pripremati i kao desert. Aromatiziran vanilijom i limunovom koricom, svidjet će se svima, a vama neće oduzeti puno vremena.
PRIČA
Jedna od najdražih uspomena na djetinjstvo bila su mi jutra kad nam je mama kuhala griz za doručak. Lagano zaslađeni s obaveznim dodatkom slatkog kakaa ili kockica čokolade na kraju, mmm... Ne sramim se priznati da griz volim toliko da si ga i u ovoj dobi često priuštim za doručak ili večeru.
Mnogi ne znaju da postoji više vrsta griza – sitnije i krupnije mljeveni. Također, postoji i razlika u tipu pšenice od koje se radi griz, ona može biti tvrđa i mekša. Sitnije mljevena pšenična krupica koristi se uglavnom za dječju prehranu i kašice, dok se grublje mljevena durum pšenica koristi više u profesionalnoj kuhinji, npr. za izradu žličnjaka.
Iako je griz praktički desert sam po sebi, ovaj put sam ga odlučila pretvoriti u nešto totalno drugačije od kaše te ga poslužiti malo profinjenije. Odmak od klasičnog okusa griza napravila sam tako što sam ga aromatizirala mahunom vanilije i limunovom koricom, a budući da sam veliki obožavatelj malina, napravila sam i preljev za puding upravo od tog voća. Ovo je desert s kojim ćete biti brzo gotovi, a mislim da će se svima svidjeti.
Ako preferirate čokoladne umake, razmislite o tome da preljev od maline zamijenite upravo čokoladom. Hm, ne znam zašto se toga nisam prije sjetila, možda bih tako i napravila. Također, griz možete aromatizirati i nekim drugim začinom osim vanilije, npr. cimetom. Slobodno se poigrajte s kombinacijama!
Sastojci za 4 osobe:
Za griz
- 500 ml mlijeka
- 50 g šećera
- ½ mahune vanilije
- prstohvat soli
- 1 žličica limunove korice
- 125 g pšenične krupice (griza)
- 1 jaje
- 10 g omekšalog maslaca
Za preljev od malina
- 300 g malina
- 70 g šećera
NAČIN PRIPREME
-
Mahunu vanilije prepolovite po dužini pa joj ostružite sjemenke. Mlijeko ulijte u lonac, dodajte mahunu i srž vanilije te mrvicu soli. Miješajući zakuhajte pa dodajte naribanu limunovu koricu.
-
Izvadite mahunu vanilije te miješajući pjenjačom dodajte pšeničnu krupicu i kuhajte minutu do dvije dok se ne zgusne. Smjesa će biti dosta gusta.
-
Izmiksajte omekšali maslac s 50 g šećera, a kad se šećer otopi, dodajte jaje. Ako vam se ne sviđa ideja sirovog jajeta u desertu, jaje i šećer možete istući na pari pa onda ohlađeno dodati u maslac.
-
Griz prohladite miješanjem kako ne bi bio prevruć prilikom dodavanja smjese od maslaca i jajeta. Zatim mikserom dobro povežite te dvije smjese.
-
Kalupe ili čaše u kojima ćete raditi desert dobro poplahnite hladnom vodom te ih odmah punite grizom. Griz će biti ljepljiv pa si pomognite tako što ćete žlicu kojom ga zaglađujete namočiti u hladnoj vodi, ili možda još jednostavnije, pokušajte namočenim prstima. Stavite kalupe u hladnjak na barem 3 sata.
-
Za preljev od malina odmrznite maline, ako koristite smrznute. Stavite ih kuhati u lončić sa žlicom vode i ostatkom šećera (kasnije probajte je li vam dovoljno slatko).
-
Kad se šećer rastopi i maline raspadnu, tiskanjem žlicom procijedite kroz gusto sito da se riješite koštica. Ako vam smjesa nakon kuhanja nije kašasta, usitnite je štapnim mikserom pa onda procijedite. Preljev malo ohladite.
-
Ohlađene pudinge odvojite od ruba kalupa pomoću čačkalice te uz lupkanje preokrenite na tanjur. Površinu možete malo poravnati mokrim prstom ili nožem. Prelijte umakom od malina i dekorirajte s nekoliko malina.