Profinjeni puding od griza s preljevom od malina

  • Nikolina Dianežević
  • do 60 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Mnogima najdraži slatki doručak može se pripremati i kao desert. Aromatiziran vanilijom i limunovom koricom, svidjet će se svima, a vama neće oduzeti puno vremena.

PRIČA

Jedna od najdražih uspomena na djetinjstvo bila su mi jutra kad nam je mama kuhala griz za doručak. Lagano zaslađeni s obaveznim dodatkom slatkog kakaa ili kockica čokolade na kraju, mmm... Ne sramim se priznati da griz volim toliko da si ga i u ovoj dobi često priuštim za doručak ili večeru.

Mnogi ne znaju da postoji više vrsta griza – sitnije i krupnije mljeveni. Također, postoji i razlika u tipu pšenice od koje se radi griz, ona može biti tvrđa i mekša. Sitnije mljevena pšenična krupica koristi se uglavnom za dječju prehranu i kašice, dok se grublje mljevena durum pšenica koristi više u profesionalnoj kuhinji, npr. za izradu žličnjaka.

Iako je griz praktički desert sam po sebi, ovaj put sam ga odlučila pretvoriti u nešto totalno drugačije od kaše te ga poslužiti malo profinjenije. Odmak od klasičnog okusa griza napravila sam tako što sam ga aromatizirala mahunom vanilije i limunovom koricom, a budući da sam veliki obožavatelj malina, napravila sam i preljev za puding upravo od tog voća. Ovo je desert s kojim ćete biti brzo gotovi, a mislim da će se svima svidjeti.

Ako preferirate čokoladne umake, razmislite o tome da preljev od maline zamijenite upravo čokoladom. Hm, ne znam zašto se toga nisam prije sjetila, možda bih tako i napravila. Također, griz možete aromatizirati i nekim drugim začinom osim vanilije, npr. cimetom. Slobodno se poigrajte s kombinacijama!

Sastojci za 4 osobe:

Za griz

  • 500 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • ½ mahune vanilije
  • prstohvat soli
  • 1 žličica limunove korice
  • 125 g pšenične krupice (griza)
  • 1 jaje
  • 10 g omekšalog maslaca

Za preljev od malina

  • 300 g malina
  • 70 g šećera

NAČIN PRIPREME

  1. Mahunu vanilije prepolovite po dužini pa joj ostružite sjemenke. Mlijeko ulijte u lonac, dodajte mahunu i srž vanilije te mrvicu soli. Miješajući zakuhajte pa dodajte naribanu limunovu koricu.

  2. Izvadite mahunu vanilije te miješajući pjenjačom dodajte pšeničnu krupicu i kuhajte minutu do dvije dok se ne zgusne. Smjesa će biti dosta gusta.

  3. Izmiksajte omekšali maslac s 50 g šećera, a kad se šećer otopi, dodajte jaje. Ako vam se ne sviđa ideja sirovog jajeta u desertu, jaje i šećer možete istući na pari pa onda ohlađeno dodati u maslac.

  4. Griz prohladite miješanjem kako ne bi bio prevruć prilikom dodavanja smjese od maslaca i jajeta. Zatim mikserom dobro povežite te dvije smjese.

  5. Kalupe ili čaše u kojima ćete raditi desert dobro poplahnite hladnom vodom te ih odmah punite grizom. Griz će biti ljepljiv pa si pomognite tako što ćete žlicu kojom ga zaglađujete namočiti u hladnoj vodi, ili možda još jednostavnije, pokušajte namočenim prstima. Stavite kalupe u hladnjak na barem 3 sata.

  6. Za preljev od malina odmrznite maline, ako koristite smrznute. Stavite ih kuhati u lončić sa žlicom vode i ostatkom šećera (kasnije probajte je li vam dovoljno slatko).

  7. Kad se šećer rastopi i maline raspadnu, tiskanjem žlicom procijedite kroz gusto sito da se riješite koštica. Ako vam smjesa nakon kuhanja nije kašasta, usitnite je štapnim mikserom pa onda procijedite. Preljev malo ohladite.

  8. Ohlađene pudinge odvojite od ruba kalupa pomoću čačkalice te uz lupkanje preokrenite na tanjur. Površinu možete malo poravnati mokrim prstom ili nožem. Prelijte umakom od malina i dekorirajte s nekoliko malina.

AUTOR RECEPTA
Nikolina Dianežević
Osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke!

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10