Pita od šljiva
Pita od jabuka najčešće se priprema i svima je općepoznata, no idemo iskoristiti sezonu šljiva i napraviti slasnu mrvičastu pitu od šljiva.
PRIČA
Pita od jabuka najčešće se priprema i svima je općepoznata, no idemo iskoristiti sezonu šljiva i napraviti slasnu mrvičastu pitu od šljiva 🤤. Stavila sam i jedan dodatak koji savršeno paše, a ne sjetimo ga se staviti u pite s voćem – to su komadići čokolade 🤩.
Meni je to odlična kombinacija, a nadam se da će se i Vama svidjeti. Ako ste previše skeptični i nesigurni oko ove ideje, možete dodati samo u polovicu kolača pa probati što Vam više odgovara ☺️.
SASTOJCI
Sastojci za tijesto:
- 2 šalice pšeničnog brašna (može tip 850)
- ½ šalice smeđeg šećera*
- 1 šalica (cca. 160 g) ohlađenih kockica maslaca (ili veganskog margarina u bloku)
- *Koristila sam svijetlosmeđi muscovado; možete staviti i obični bijeli šećer ili neki drugi po želji.
Sastojci za nadjev od šljiva:
- 1 šalica vode
- ½ šalice smeđeg šećera
- 1 žličica cimeta
- oko 700 g šljiva (cca 25 manjih šljiva)
- 1 žlica kukuruznog škroba
- opcionalno: 100 g tamne čokolade
Sastojci za posipanje:
- 2 + 1/3 šalice pšeničnog brašna (može tip 850)
- ¾ šalice smeđeg šećera
- 1 šalica + 1 žlica (cca. 170 g) ohlađenih kockica maslaca
- 1 žličica ekstrakta vanilije
NAČIN PRIPREME
PRIPREMA
-
Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Pleh promjera 30 x 22 cm obložiti papirom za pečenje.
-
U zdjelu staviti sve sastojke za tijesto. Prstima umijesiti brašno i šećer u maslac sve dok se ne sjedine. Umijesiti u tijesto te ako je previše suho dodati malo ledene vode. Oblikovati kuglu i izvaljati je na papiru za pečenje. Možete koristiti papir za pečenje koji ste utisnuli u kalup te se po njemu ravnati za veličinu. Staviti izvaljano tijesto s papirom u pleh za pečenje te ga probosti vilicom (pogledati video). Peći u zagrijanoj pećnici 20 minuta.
-
Za to vrijeme, narezati šljive na komadiće, staviti sve sastojke (osim škroba i čokolade) za nadjev od šljiva u dublju tavu ili posudu za kuhanje te kuhati na srednje jakoj vatri dok šljive ne omekšaju i dok ne ispari većina tekućine. Dodati razmućeni škrob u malo hladne vode te kratko kuhati dok se umak ne stisne.
-
Pustiti da se malo ohladi dok pripremate sastojke za posipanje koje ćete pomiješati u dubljoj zdjeli. Kao i za tijesto za pitu, brašno ćete umijesiti u maslac sve dok ne dobijete masnu mrvičastu smjesu.
-
Prebaciti šljive na polupečeno tijesto, poravnati sve te dodati na polovicu ili po cijelom nadjevu nasjeckane čokolade. Posipati pripremljenim sastojcima pa tijesto lagano utisnuti.
-
Vratiti u pećnicu i peći još otprilike pola sata do 40 minuta.
-
Prije rezanja pustiti da se skroz ohladi, najbolje preko noći (može i u hladnjak).