Pita od šljiva

  • preko 1h
  • Desert
  • Srednje zahtjevno

Pita od jabuka najčešće se priprema i svima je općepoznata, no idemo iskoristiti sezonu šljiva i napraviti slasnu mrvičastu pitu od šljiva.

PRIČA

Pita od jabuka najčešće se priprema i svima je općepoznata, no idemo iskoristiti sezonu šljiva i napraviti slasnu mrvičastu pitu od šljiva 🤤. Stavila sam i jedan dodatak koji savršeno paše, a ne sjetimo ga se staviti u pite s voćem – to su komadići čokolade 🤩.

Meni je to odlična kombinacija, a nadam se da će se i Vama svidjeti. Ako ste previše skeptični i nesigurni oko ove ideje, možete dodati samo u polovicu kolača pa probati što Vam više odgovara ☺️.

SASTOJCI

Sastojci za tijesto:

  • 2 šalice pšeničnog brašna (može tip 850)
  • ½ šalice smeđeg šećera*
  • 1 šalica (cca. 160 g) ohlađenih kockica maslaca (ili veganskog margarina u bloku)
  • *Koristila sam svijetlosmeđi muscovado; možete staviti i obični bijeli šećer ili neki drugi po želji.

Sastojci za nadjev od šljiva:

  • 1 šalica vode
  • ½ šalice smeđeg šećera
  • 1 žličica cimeta
  • oko 700 g šljiva (cca 25 manjih šljiva)
  • 1 žlica kukuruznog škroba
  • opcionalno: 100 g tamne čokolade

Sastojci za posipanje:

  • 2 + 1/3 šalice pšeničnog brašna (može tip 850)
  • ¾ šalice smeđeg šećera
  • 1 šalica + 1 žlica (cca. 170 g) ohlađenih kockica maslaca
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

NAČIN PRIPREME

PRIPREMA

  1. Pećnicu zagrijati na 180 stupnjeva. Pleh promjera 30 x 22 cm obložiti papirom za pečenje.

  2. U zdjelu staviti sve sastojke za tijesto. Prstima umijesiti brašno i šećer u maslac sve dok se ne sjedine. Umijesiti u tijesto te ako je previše suho dodati malo ledene vode. Oblikovati kuglu i izvaljati je na papiru za pečenje. Možete koristiti papir za pečenje koji ste utisnuli u kalup te se po njemu ravnati za veličinu. Staviti izvaljano tijesto s papirom u pleh za pečenje te ga probosti vilicom (pogledati video). Peći u zagrijanoj pećnici 20 minuta.

  3. Za to vrijeme, narezati šljive na komadiće, staviti sve sastojke (osim škroba i čokolade) za nadjev od šljiva u dublju tavu ili posudu za kuhanje te kuhati na srednje jakoj vatri dok šljive ne omekšaju i dok ne ispari većina tekućine. Dodati razmućeni škrob u malo hladne vode te kratko kuhati dok se umak ne stisne.

  4. Pustiti da se malo ohladi dok pripremate sastojke za posipanje koje ćete pomiješati u dubljoj zdjeli. Kao i za tijesto za pitu, brašno ćete umijesiti u maslac sve dok ne dobijete masnu mrvičastu smjesu.

  5. Prebaciti šljive na polupečeno tijesto, poravnati sve te dodati na polovicu ili po cijelom nadjevu nasjeckane čokolade. Posipati pripremljenim sastojcima pa tijesto lagano utisnuti.

  6. Vratiti u pećnicu i peći još otprilike pola sata do 40 minuta.

  7. Prije rezanja pustiti da se skroz ohladi, najbolje preko noći (može i u hladnjak).