Piletina u kremastom umaku od luka i vina
Brzi recept koji od vas zahtjeva svega nekoliko sastojaka, od kojih većinu vjerojatno već imate kod kuće. Glavni akteri ove priče su piletina, luk, senf, vino i riža.
PRIČA
Pileća prsa su mi u posljednje vrijeme postala jedna od najčešćih namirnica u kuhinji. Jasno vam je vjerojatno i zašto. Radi se o mesu koje se odlično kombinira s gotovo svakom vrstom kuhinje - mediteranskom, istočnjačkom, meksičkom... Moglo bi se zapravo reći da je u zadnjih par mjeseci piletina zapravo i jedino meso koje jedem.
Upravo iz tog razloga uvijek sam u potrazi za novim, zanimljivim i drugačijim receptom za piletinu. Ovoga puta odlučila sam trakicama piletine dodati luk, i to ne sitno sjeckan kao inače, nego luk rezan na veće komade, na ploškice. Tako rezan luk će se doduše tijekom pripreme gotovo skroz "raspasti", ali će dati fini slatkasti okus, kojeg sam još dodatno upotpunila vinom, senfom, mljevenom paprikom i vrhnjem.
Idealni prilog uz ovo jelo je riža, a vjerojatno već znate i tajnu kako ju brže skuhati ako ste u stisci s vremenom – kuhalo za vodu! U njemu ćete puno prije zavrijeti vodu, zatim je ulijte u lonac na vatri, posolite i stavite kuhati rižu. Time ste uštedjeli barem pet minuta vremena jer u kuhalu voda puno prije zavrije nego u loncu.
Ako nemate kuhalo, nije kraj svijeta. Ukućani će, kad osjete fine mirise piletine, sigurno izdržati još tih dodatnih pet minuta, budno prateći što se događa u tavi. Ja najčešće koristim rižu koja se kuha u vrećicama, jer mi se pokazala najboljom što se tiče rastresitosti i okusa, te ju je puno teže raskuhati nego običnu rižu.
Sastojci za 4 osobe
Za piletinu u umaku:
- 25 g maslaca
- 2 žlice suncokretovog ulja
- 4 pileća prsa
- 2 veća luka
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- 2 žlice senfa
- 6 žlica (slađeg) bijelog vina
- 6 žlica vode
- 6 žlica kiselog vrhnja
- sol, papar
- riža
NAČIN PRIPREME
-
U veći lonac stavite zagrijavati vodu za kuhanje riže. Za bržu pripremu, vodu zagrijte u kuhalu za vodu ako ga imate. Ja sam koristila paraboiled rižu u vrećicama koja uvijek ispadne fino rastresita. Rižu kuhajte prema uputama s pakiranja.
-
Izvadite sve potrebne namirnice. Izvažite maslac. Ogulite luk, te ga nasjeckajte na ploškice i lagano razdvojite prstima.
Pileća prsa narežite na trakice.
-
U dubljoj tavi zagrijte maslac i ulje. Ubacite piletinu i luk pa ih pržite na srednje jakoj vatri oko 6-7 minuta, neprestano miješajući, dok ne poprime zlatnu boju.
Umiješajte mljevenu papriku pa dodajte senf, vino, vodu, sol i papar. Kuhajte još oko 3 minute. Provjerite da li je piletina kuhana.
-
Na kraju dodajte kiselo vrhnje pa lagano promiješajte. Kad se i vrhnje malo ugrijalo, piletina je gotova i spremna za posluživanje.
-
Piletinu u umaku poslužite s rižom. Po želji ukrasite s malo peršina i poslužite s vašom omiljenom salatom.