Pečeni batat u meksičkom ruhu

  • Sandra Rončević
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

PRIČA

Ljeto traži jednostavne, brze i aromatične obroke, kao i svježinu te odmak od svakodnevice. Ljeto traži boje, baš poput ovih na tanjuru. Pečeni batat uz žuti kukuruz, crni grah, crvene rajčice, zeleni korijander i ljubičasti luk navlači novo, meksičko ruho i pretvara se u neodoljiv zalogaj kakav još niste probali. Začinite povrće maslinovim uljem i sokom od limete, nadjenite pečene slatke batate, dodajte povrh svega i žličicu gustoga kiselog vrhnja, pospite sve s malo dimljene slatke paprike, poslužite pa natočite čašu hladne Jamnice i - uživajte u ljetu.

Sastojci za 4 osobe

Baza:

  • 2 veća batata

Nadjev:

  • 150 g kukuruza šećerca
  • 150 g crnoga graha
  • 150 g minirajčica
  • 1 manja glavica ljubičastog luka
  • stručak svježeg korijandera ili peršina
  • sok od jedne limete
  • 30 ml maslinova ulja
  • prstohvat soli
  • prstohvat dimljene slatke paprike
  • nekoliko žlica kiselog vrhnja

NAČIN PRIPREME

Priprema:

  1. Batat operite, posušite, prerežite napola po dužini, premažite maslinovim uljem i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C te pecite 45 min.

  2. Ocijedite kukuruz i crni grah (ako upotrebljavate konzervirano povrće), stavite ih u zdjelu, dodajte sitno narezane minirajčice i sitno nasjeckani ljubičasti luk i lišće korijandera, posolite, dodajte sok od limete i maslinovo ulje te dobro izmiješajte.

  3. Pečeni batat malo ohladite, sredinu izdubite vilicom i potisnite prema rubovima pa nadjenite pripremljenim povrćem.

  4. Dodajte žlicu kiselog vrhnja, malo dimljene slatke paprike, pokapajte maslinovim uljem i poslužite.