Pečeni batat u meksičkom ruhu
PRIČA
Ljeto traži jednostavne, brze i aromatične obroke, kao i svježinu te odmak od svakodnevice. Ljeto traži boje, baš poput ovih na tanjuru. Pečeni batat uz žuti kukuruz, crni grah, crvene rajčice, zeleni korijander i ljubičasti luk navlači novo, meksičko ruho i pretvara se u neodoljiv zalogaj kakav još niste probali. Začinite povrće maslinovim uljem i sokom od limete, nadjenite pečene slatke batate, dodajte povrh svega i žličicu gustoga kiselog vrhnja, pospite sve s malo dimljene slatke paprike, poslužite pa natočite čašu hladne Jamnice i - uživajte u ljetu.
Sastojci za 4 osobe
Baza:
- 2 veća batata
Nadjev:
- 150 g kukuruza šećerca
- 150 g crnoga graha
- 150 g minirajčica
- 1 manja glavica ljubičastog luka
- stručak svježeg korijandera ili peršina
- sok od jedne limete
- 30 ml maslinova ulja
- prstohvat soli
- prstohvat dimljene slatke paprike
- nekoliko žlica kiselog vrhnja
NAČIN PRIPREME
Priprema:
-
Batat operite, posušite, prerežite napola po dužini, premažite maslinovim uljem i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 °C te pecite 45 min.
-
Ocijedite kukuruz i crni grah (ako upotrebljavate konzervirano povrće), stavite ih u zdjelu, dodajte sitno narezane minirajčice i sitno nasjeckani ljubičasti luk i lišće korijandera, posolite, dodajte sok od limete i maslinovo ulje te dobro izmiješajte.
-
Pečeni batat malo ohladite, sredinu izdubite vilicom i potisnite prema rubovima pa nadjenite pripremljenim povrćem.
-
Dodajte žlicu kiselog vrhnja, malo dimljene slatke paprike, pokapajte maslinovim uljem i poslužite.