Paccheri s vrganjima, pancetom i grana padanom
PRIČA
Otvaramo sezonu vrganja. Započeli su jos u ljeto, no vrhunac njihove vladavine je u periodu dok je zemlja još topla i počinju kiše. Prije samog pripremanja nužno je da ih dobro očistite. Ne perite ih već ih očistite vlažnom krpom ili očetkajte posebnom četkom za gljive. Nakon što ih očistite nemojte dugo čekati da ih iskoristite za pripremu hrane. Vrganji se mogu jesti sirovi, kuhati, peći, pržiti, a također su poznati i u svojoj aromatičnoj - sušenoj varijanti.
Sastojci za 4 osobe
- tjestenina paccheri (pakeri) - 350 g
- panceta - 120 g
- luk - 2 glavice
- češnjak - 2 režnja
- svježi vrganji - 300 g
- pasirana rajčica - 200 g
- crno vino - 2 dcl
- maslac - 50 g
- grana padano - po želji
- sol i papar (svježe mljeveni)
NAČIN PRIPREME
-
Vrganje očistimo od zemlje, očetkamo ih i narežemo na ploške debljine par milimetara, pancetu i luk nasjeckamo, a češnjak narežemo na listiće.
-
U lonac s vrelom i posoljenom vodom dodamo tjesteninu i kuhamo ju po uputama na pakiranju.
-
Za to vrijeme u ugrijanu tavu stavimo maslac i pričekamo da se rastopi. Zatim dodamo sjeckanu pancetu koju prepržimo.
-
Nakon 1-2 minute dodamo sitno nasjeckani luk pa dalje pržimo i nakon toga listiće češnjaka, promiješamo i čim češnjak zamiriše dodamo vrganje i sve začinimo solju i paprom.
-
Dinstamo sve skupa te ulijemo pasiranu rajčicu, promiješamo i kuhamo na laganoj vatri dodavajući vino.
-
Kuhamo dok se sastojci ne sjedine i vrganji budu spremni. Također je bitno da alkohol ispari.
-
Tjesteninu ocijedimo i dodamo u tavu s umakom, promiješamo i završimo s obilnom količinom maslaca i Grana Padana.