Nepečena torta od sira i borovnica

  • Matejka Buča
  • preko 1h
  • Desert
  • Srednje zahtjevno

PRIČA

Jednostavan, brz i fin desert za koji nije potrebno paliti pećnicu - torta od sira i borovnica je upravo takva :) Odlično će vas osvježiti na ove vruće ljetne dane, a pogotovo ako ju poslužite uz čašu hladne Jamnice.

Sastojci za tortu:

Podloga

  • 200 g keksa (digestive, integralnih, s maslacem...)
  • 100 g otopljenog maslaca

Krema

  • 500 g krem sira ili mascarponea
  • 150 g šećera
  • 1 vrećica bourbon vanilija šećera
  • 500 g mliječnog vrhnja za šlag
  • 30 g limunovog soka + korica jednog limuna
  • 1 vrećica mljevene želatine
  • 250 g svježih ili zamrznutih borovnica + još svježih za posluživanje

NAČIN PRIPREME

Podloga

  1. Kekse sameljite u multipraktiku ili ih izlupajte batom za meso dok se ne usitne pa ih dobro izmiješajte s otopljenim maslacem.

    Utisnite ih u dno kalupa za tortu - ja volim cijeli kalup obložiti papirom za pečenje kad radim ovakve torte, lakše mi ih je kasnije vaditi, no vi kako vam je inače praksa. Kekse dobro utisnite dlanom ili žlicom pa ohladite.

     

Krema

  1. U zdjeli za miksanje izmiješajte sir i oba šećera. Ulijte vrhnje za šlag pa miksajte dok smjesa ne postane kremasta i gusta.

  2. Ako imate svježe borovnice, samo ih izblendajte u sok ili zgnječite vilicom. Možete ih i protisnuti kroz sito da se riješite kožica. Ako imate zamrznute, kratko ih prokuhajte i usitnite u sok.

  3. Želatinu prelijte s 3-4 žlice hladne vode i ostavite da nabubri 8-10 minuta. Limunov sok zagrijte do vrenja, skinite s vatre pa umiješajte želatinu dok se sva ne otopi (ako je potrebno još malo sve zajedno zagrijte, no nemojte da zavrijte).

    Upalite mikser pa u kremu ulijte limunov sok sa želatinom i dobro izmiješajte.

  4. Sada odvojite 1/3 kreme, a u preostalu umiješajte sok od borovnica.

    Ljubičastu kremu prelijte preko keksa, a zatim preko nje prelijte bijelu (onu 1/3 koju ste čuvali). Pomoću žlice lagano izmiješajte obje kreme kako biste dobili prošarani efekt.

  5. Ohladite najmanje 6 sati tj. dok se krema potpuno ne stisne, zatim pažljivo izvadite iz kalupa (prođite nožićem uz rub prije nego otvorite kalup), ukrasite svježim borovnicama i poslužite uz čašu hladne Jamnice - dobar tek!