Najsočnija trgana svinjetina

  • Kristina Štriga
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

PRIČA

Poslužena u domaćim burger pecivima s coleslaw salatom, krastavcima i čašom hladne Jamnice, ova trgana svinjetina je savršen izbor za druženja s ekipom.

Sastojci

  • 1,3-1,5 kg svinjske lopatice u komadu
  • 1 žlica dimljene paprike
  • 1 žličica čilija
  • 1 žličica češnjaka u granulama
  • 1 žličica papra
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • 2 žličice soli

Mokra marinada

  • 50 ml jabučnog octa
  • 100 ml kečapa
  • 100 ml vode
  • 400 g BBQ umaka

Coleslaw

  • 100 g mrkve
  • 150 g crvenoga kupusa
  • 200 g kupusa
  • 100 g majoneze
  • 100 g grčkog jogurta
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • 1 žlica limunova soka

Posluživanje

  • 10-12 peciva za burgere
  • kolutići kiselih krastavaca
  • BBQ umak

NAČIN PRIPREME

Priprema

  1. U zdjelici pomiješajte sve suhe sastojke za marinadu. Marinadu dobro utrljajte rukama u meso, trebate potrošiti svu marinadu.

  2. Umotajte začinjeno meso u plastičnu foliju i prebacite na tanjur. Ostavite u hladnjaku najmanje 6 sati, najbolje 12-24 sata.

  3. Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva. U pekaču u kojem ćete peći meso pomiješajte ocat, kečap i vodu. Dodajte marinirano meso, poklopite pekač i stavite u pećnicu. Pecite meso od 5 do 5 i pol sati uz povremeno okretanje i podlijevanje sokovima koje meso pusti tijekom pečenja. Prema potrebi, dolijte 1 dcl vode kako meso ne bi ostalo suho. Ako pripremate veći komad mesa (do 2 kg), pecite ga još 1,5 sat.

  4. U međuvremenu pripremite coleslaw. Na ribežu za sir naribajte očišćenu mrkvu. Pomoću „mandoline” naribajte obje vrste kupusa. Naribano povrće prebacite u zdjelu i lagano posolite. Ostavite da odstoji 5 minuta. Ocijedite tekućinu koju je povrće pustilo i dodajte ostale sastojke za umak. Promiješajte i stavite u hladnjak do upotrebe.

  5. Pečenu svinjetinu prebacite u plitku posudu zajedno s umakom koji se reducirao tijekom pečenja i natrgajte pomoću dvije vilice.

  6. U trganu svinjetinu dodajte BBQ umak i dobro promiješajte. Poslužite trganu svinjetinu u pecivima za burgere s pripremljenom coleslaw salatom, krastavcima i BBQ umakom. Nazdravite čašom ohlađene Jamnice i uživajte.

Napomena

  1. Za pečenje mesa možete upotrijebiti pekač od lijevanog željeza, vatrostalni ili keramički pekač te lonac koji je otporan na toplinu. Ako nemate pekač s odgovarajućim poklopcem, pokrijte posudu u kojoj pečete aluminijskom folijom.