Najsočnija trgana svinjetina
PRIČA
Poslužena u domaćim burger pecivima s coleslaw salatom, krastavcima i čašom hladne Jamnice, ova trgana svinjetina je savršen izbor za druženja s ekipom.
Sastojci
- 1,3-1,5 kg svinjske lopatice u komadu
- 1 žlica dimljene paprike
- 1 žličica čilija
- 1 žličica češnjaka u granulama
- 1 žličica papra
- 3 žlice smeđeg šećera
- 2 žličice soli
Mokra marinada
- 50 ml jabučnog octa
- 100 ml kečapa
- 100 ml vode
- 400 g BBQ umaka
Coleslaw
- 100 g mrkve
- 150 g crvenoga kupusa
- 200 g kupusa
- 100 g majoneze
- 100 g grčkog jogurta
- prstohvat soli
- prstohvat papra
- 1 žlica limunova soka
Posluživanje
- 10-12 peciva za burgere
- kolutići kiselih krastavaca
- BBQ umak
NAČIN PRIPREME
Priprema
-
U zdjelici pomiješajte sve suhe sastojke za marinadu. Marinadu dobro utrljajte rukama u meso, trebate potrošiti svu marinadu.
-
Umotajte začinjeno meso u plastičnu foliju i prebacite na tanjur. Ostavite u hladnjaku najmanje 6 sati, najbolje 12-24 sata.
-
Zagrijte pećnicu na 140 stupnjeva. U pekaču u kojem ćete peći meso pomiješajte ocat, kečap i vodu. Dodajte marinirano meso, poklopite pekač i stavite u pećnicu. Pecite meso od 5 do 5 i pol sati uz povremeno okretanje i podlijevanje sokovima koje meso pusti tijekom pečenja. Prema potrebi, dolijte 1 dcl vode kako meso ne bi ostalo suho. Ako pripremate veći komad mesa (do 2 kg), pecite ga još 1,5 sat.
-
U međuvremenu pripremite coleslaw. Na ribežu za sir naribajte očišćenu mrkvu. Pomoću „mandoline” naribajte obje vrste kupusa. Naribano povrće prebacite u zdjelu i lagano posolite. Ostavite da odstoji 5 minuta. Ocijedite tekućinu koju je povrće pustilo i dodajte ostale sastojke za umak. Promiješajte i stavite u hladnjak do upotrebe.
-
Pečenu svinjetinu prebacite u plitku posudu zajedno s umakom koji se reducirao tijekom pečenja i natrgajte pomoću dvije vilice.
-
U trganu svinjetinu dodajte BBQ umak i dobro promiješajte. Poslužite trganu svinjetinu u pecivima za burgere s pripremljenom coleslaw salatom, krastavcima i BBQ umakom. Nazdravite čašom ohlađene Jamnice i uživajte.
Napomena
-
Za pečenje mesa možete upotrijebiti pekač od lijevanog željeza, vatrostalni ili keramički pekač te lonac koji je otporan na toplinu. Ako nemate pekač s odgovarajućim poklopcem, pokrijte posudu u kojoj pečete aluminijskom folijom.