Mousse od kestena za okus jeseni

  • Nikolina Dianežević
  • do 60 min.
  • Desert
  • Srednje zahtjevno

Pjenast i ukusan, mousse se najčešće priprema od čokolade. Nikolina Dianežević je odlučila napraviti promjenu i u ovom receptu čokoladu zamijeniti kesten pireom.

PRIČA

Mousse definitivno spada u moje omiljene deserte. Jedna sam od onih osoba koje padaju na kremaste kolače. Mislim, može biti i malo biskvita, ali je još bolje kad ga nema! Upravo zato volim mousse.

Pitate se od kuda dolazi sama riječ mousse i što ona uopće znači? Radi se o francuskoj riječi koja u doslovnom prijevodu znači pjena, što je zapravo savršen opis željene teksture tog deserta.

Tekstura moussea prvenstveno ovisi o tehnici pripremanja istog. Tako, ovisno o tehnici i sastojcima, možemo dobiti vrlo prozračan mousse, ali i mousse nešto teže i gušće teksture.

Mousse se obično priprema od jaja (ili samo žumanjaka) tučenih na pari, kojima se potom dodaje tučeno slatko vrhnje ili čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka. Oni se moraju pažljivo umiješati kako bi mousse dobio prozračnu teksturu koju stvaraju mjehurići zraka iz tučenog šlaga ili bjelanjaka.

To je osnova moussea kojoj se dodaju okusi po želji. Najčešće se dodaje čokolada, no izvrstan mousse možemo napraviti od bilo kojeg voća, lješnjaka, vanilije i drugih namirnica. Kombinacije su mnogobrojne!

Do sada sam uglavnom radila samo čokoladne mousseve, no sad je krenula sezona kestena! Kao mala nisam baš voljela kesten pire, no to se na svu sreću promijenilo u posljednjih par godina. Zato sam sad odlučila kreirati recept za mousse od kestena. Odličan kesten pire koji je baza za ovaj mousse možete kupiti u svakom većem supermarketu.

Budući da jako volim i mousse od čokolade, nisam ga se htjela odreći ni u ovoj kombinaciji pa sam ga stavila kao bazu za mousse od kestena. Ako želite pojačati okus samog kestena, izbacite čokoladu iz recepta i u cijelu smjesu dodajte dvostruku količinu kesten pirea.

Sastojci za 4 osobe:

ZA MOUSSE

  • 2 žumanjka
  • 20 g šećera
  • 60 ml mlijeka
  • 330 ml vrhnja za šlag
  • 50 g tamne čokolade
  • 150 g kesten pirea (odleđenog)
  • čokoladne dekoracije

NAČIN PRIPREME

  1. Izvažite i izmjerite sve sastojke, a čokoladu fino nasjeckajte i rastopite na pari ili u mikrovalnoj.

    Pripremite dekorativne posudice ili čaše u koje ćete servirati mousse.

  2. Žumanjke i šećer pjenasto istucite i stavite u posudu u kojoj ćete smjesu kasnije kuhati na pari. 60 ml mlijeka i 60 ml vrhnja za šlag u malom lončiću zagrijte skoro do vrenja. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.

    Smjesu potom polako ulijte u žumanjke i cijelo ih vrijeme miješajte kako se ne bi skuhali.

  3. Smjesu zatim stavite na paru i kuhajte na srednje laganoj vatri. Miješajte smjesu pjenjačom sve dok se ona ne počne lagano zgušnjavati. Proces kuhanja na pari traje oko 5 minuta.

    Maknite s vatre i podijelite smjesu na dva jednaka dijela.

  4. U jedan dio dodajte rastopljenu čokoladu, a u drugi dodajte kesten pire koji ste lagano izmiksali.

    Promiješajte obje smjese zasebno.

  5. Preostalo vrhnje istucite u čvrsti šlag i nakon toga ga podijelite na dva dijela.

    Jedan dio šlaga dodajte u smjesu od kestena, a drugi umiješajte u smjesu sa čokoladom. Pažljivim pokretima umiješajte šlag u smjese kako bi mousse ostao pjenast.

  6. U pripremljene čaše prvo dodajte žlicu do dvije čokoladnog moussea.

    Mousse od kestena po želji stavite u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom pa istisnite puslice na čokoladni dio. 

  7. Ostavite nekoliko sati da se ohladi, a zatim po želji dekorirajte.

    Ja sam napravila čokoladne listiće (upute za izradu listića možete vidjeti u videu o ukrašavanju), no mousse možete ukrasiti kako god želite.

AUTOR RECEPTA
Nikolina Dianežević
Osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke!

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10