MasterChef akademija: gratiniranje i tempura by Tihomir Krklec
Bivši MC-ovac Tihomir Krklec zna tajnu najhrskavije tempure uz Jamnicu.
PRIČA
Bivši MC-ovac Tihomir Krklec zna tajnu najhrskavije tempure uz Jamnicu.
SASTOJCI
SASTOJCI
- 300 g svinjskog filea
- 4 krumpira
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 150 g mozzarelle
- 200 g maslaca
- 50 g bukovača
- 130 g brašna
- 100 ml mineralne vode Jamnice
- 1 jaje
- 300 ml crnog vina
- 3 žlice pekmeza od šljiva
- sol, papar
- pola žličice češnjaka u granulama
NAČIN PRIPREME
Priprema
-
Pripremite gratinirani krumpir. Krumpire ogulite i narežite na tanke ploške, posolite i popaprite, dodajte na njega malo češnjaka u granulama te složite u posudu. Svaki sloj prelijte mješavinom vrhnja za kuhanje i pola otopljenog maslaca. Ponovno posolite i popaprite. Stavite u pećnicu na 180 °C i pecite oko 30 minuta. Zatim dodajte ribanu mozzarellu i pecite još 5 do 10 minuta dok ne dobije zlatnu koricu na vrhu.
-
Pomiješajte hladnu Jamnicu s brašnom, jajem, solju i paprom. Uvaljajte bukovače u smjesu i pržite ih u ulju zagrijanom oko 170 °C dok ne postanu hrskave i lagano zlatne boje, otprilike 3 minute. Potom ih izvadite na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
-
Svinjski file začinite solju, paprom i češnjakom u granulama pa pecite na ulju sa svih strana, a zatim stavite u pećnicu na 200 °C otprilike 15 minuta.
-
U tavu u kojoj ste pekli file ulijte crno vino i dodajte otprilike tri žlice pekmeza od šljiva. Kuhajte desetak minuta dok se umak ne reducira.