Lešo srdele i domaći kruh s maslinama i origanom

  • Šime Sušić
  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

Ako mislite raditi kuhane (lešo) srdele uistinu je bitno kupiti ih svježe. Moraju biti šokirane, srebrne boje, bistrih očiju i neutralnog morskog mirisa.

PRIČA

U moru raznih recepata za plavu ribu malo je onih koji podrazumijevaju njezino kuhanje. Općenito se smatra da plava riba nije za pogodna za kuhanje, osim ako nije riječ o dugotrajnom kuhanju s ciljem konzerviranja.

Međutim postoji nekoliko recepata koji opovrgavaju tu teoriju. Bitno je zadovoljiti neke preduvjete.

Ako mislite raditi kuhane/lešo srdele uistinu je bitno kupiti ih svježe. Moraju biti šokirane, srebrne boje, bez tragova krvi, bistrih očiju i neutralnog morskog mirisa. Jednostavno kad ih ugledate da znate da su svježe!

Drugi bitan dio pripreme lešo srdela je eliminacija krvi u trbušnom dijelu ribe. Ribu nemojte prati već je obrišite ubrusom, posebno trbušni dio, da maknete krv.

Kratkotrajnim kuhanjem marinirane srdele u maloj količini vode dobit će te prekrasni blagi toć nježnog okusa koji u kombinaciji sa začinima i maslinovim uljem uistinu čine ovo jelo prekrasnom marendom!

Ovaj način pripreme srdela oduvijek je prisutan u mojoj obitelji. Međutim nisam do sada obraćao toliku pažnju da se radi o plavoj ribi. To me potaknulo da malo istražim i naišao sam na sličan recept gdje kuhaju svježe inćune, samo umjesto limuna stave malo bijelog vina.

Budući da je toć nositelj cijelog jela, odlično se nadovezuje na cijelu priču i domaći kruh s maslinama i origanom. Ovaj brzinski recept za kruh, toliko je jednostavan, da ne ostavlja mjesta pogreškama. Svaki put odlično ispadne, čovjek se svaki put iznenadi. Vama još jedino ostaje da nabavite srdele i iznenadite sami sebe.

Sastojci za 4 osobe:

Za srdele

  • 70 dkg srdela (oko 35 komada većih srdela)
  • limun
  • peršin list
  • češnjak
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

ZA KRUH

  • 500 g brašna (omjeri i vrste po želji; ja sam koristio 300 g crnog pšeničnog i 200 g pirovog)
  • 500 ml mlake vode
  • pola svježeg kvasca
  • žlica soli
  • žlica origana
  • maslinovo ulje
  • sjemenke po želji (2-3 žlice)
  • šaka narezanih maslina (pečenih, sirovih ili konzerviranih)
  • kalup za kruh

NAČIN PRIPREME

  1. Recept za kruh je krajnje jednostavan.

    U širokoj posudi razmutite kvasac u mlakoj vodi. Dodajte sol, origano, sjeckane masline i ulje. Kada se kvasac rastopi postepeno sipajte brašno. Kada dobijete jednoličnu smjesu pokrijte je krpom i ostavite na toplom da se diže trideset minuta.

  2. Smjesa će biti dosta ljepljiva i gnjecava. Neka vas to ne brine.

    Nakon trideset minuta smjesu prebacite u kalup. Kalup možete namastiti ili obložiti masnim papirom. Stavite u pećnicu prvih 10 minuta na 50 stupnjeva, a potom idućih 55 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih.

  3. Nakon što se kruh ispeče izvadite ga iz kalupa i ostavite da se ohladi.

  4. Očistite srdele. Papirnatim ubrusima dobro obrišite trbušnu šupljinu svakoj srdeli. Cilj je eliminirati što više krvi koja kuhanjem postaje gorka.

  5. Posložite srdele u lonac ili dublju tavu okrenute trbušnom šupljinom prema gore. Ribe pokapajte limunovim sokom i maslinovim uljem. Posolite, popaprite, dodajte tanko rezani češnjak i sitno sjeckani peršin te ih ostavite da se mariniraju desetak minuta. 

  6. U posudu sa srdelama ulijte hladnu vodu, taman da ih pokrije i stavite na najslabiju vatru da se kuhaju nekih četiri do pet minuta.

    Jedite dok je toplo, odmah!

AUTOR RECEPTA
Šime Sušić
Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela!

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba