Lešo srdele i domaći kruh s maslinama i origanom
Ako mislite raditi kuhane (lešo) srdele uistinu je bitno kupiti ih svježe. Moraju biti šokirane, srebrne boje, bistrih očiju i neutralnog morskog mirisa.
PRIČA
U moru raznih recepata za plavu ribu malo je onih koji podrazumijevaju njezino kuhanje. Općenito se smatra da plava riba nije za pogodna za kuhanje, osim ako nije riječ o dugotrajnom kuhanju s ciljem konzerviranja.
Međutim postoji nekoliko recepata koji opovrgavaju tu teoriju. Bitno je zadovoljiti neke preduvjete.
Ako mislite raditi kuhane/lešo srdele uistinu je bitno kupiti ih svježe. Moraju biti šokirane, srebrne boje, bez tragova krvi, bistrih očiju i neutralnog morskog mirisa. Jednostavno kad ih ugledate da znate da su svježe!
Drugi bitan dio pripreme lešo srdela je eliminacija krvi u trbušnom dijelu ribe. Ribu nemojte prati već je obrišite ubrusom, posebno trbušni dio, da maknete krv.
Kratkotrajnim kuhanjem marinirane srdele u maloj količini vode dobit će te prekrasni blagi toć nježnog okusa koji u kombinaciji sa začinima i maslinovim uljem uistinu čine ovo jelo prekrasnom marendom!
Ovaj način pripreme srdela oduvijek je prisutan u mojoj obitelji. Međutim nisam do sada obraćao toliku pažnju da se radi o plavoj ribi. To me potaknulo da malo istražim i naišao sam na sličan recept gdje kuhaju svježe inćune, samo umjesto limuna stave malo bijelog vina.
Budući da je toć nositelj cijelog jela, odlično se nadovezuje na cijelu priču i domaći kruh s maslinama i origanom. Ovaj brzinski recept za kruh, toliko je jednostavan, da ne ostavlja mjesta pogreškama. Svaki put odlično ispadne, čovjek se svaki put iznenadi. Vama još jedino ostaje da nabavite srdele i iznenadite sami sebe.
Sastojci za 4 osobe:
Za srdele
- 70 dkg srdela (oko 35 komada većih srdela)
- limun
- peršin list
- češnjak
- sol, papar
- maslinovo ulje
ZA KRUH
- 500 g brašna (omjeri i vrste po želji; ja sam koristio 300 g crnog pšeničnog i 200 g pirovog)
- 500 ml mlake vode
- pola svježeg kvasca
- žlica soli
- žlica origana
- maslinovo ulje
- sjemenke po želji (2-3 žlice)
- šaka narezanih maslina (pečenih, sirovih ili konzerviranih)
- kalup za kruh
NAČIN PRIPREME
-
Recept za kruh je krajnje jednostavan.
U širokoj posudi razmutite kvasac u mlakoj vodi. Dodajte sol, origano, sjeckane masline i ulje. Kada se kvasac rastopi postepeno sipajte brašno. Kada dobijete jednoličnu smjesu pokrijte je krpom i ostavite na toplom da se diže trideset minuta.
-
Smjesa će biti dosta ljepljiva i gnjecava. Neka vas to ne brine.
Nakon trideset minuta smjesu prebacite u kalup. Kalup možete namastiti ili obložiti masnim papirom. Stavite u pećnicu prvih 10 minuta na 50 stupnjeva, a potom idućih 55 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih.
-
Nakon što se kruh ispeče izvadite ga iz kalupa i ostavite da se ohladi.
-
Očistite srdele. Papirnatim ubrusima dobro obrišite trbušnu šupljinu svakoj srdeli. Cilj je eliminirati što više krvi koja kuhanjem postaje gorka.
-
Posložite srdele u lonac ili dublju tavu okrenute trbušnom šupljinom prema gore. Ribe pokapajte limunovim sokom i maslinovim uljem. Posolite, popaprite, dodajte tanko rezani češnjak i sitno sjeckani peršin te ih ostavite da se mariniraju desetak minuta.
-
U posudu sa srdelama ulijte hladnu vodu, taman da ih pokrije i stavite na najslabiju vatru da se kuhaju nekih četiri do pet minuta.
Jedite dok je toplo, odmah!