Kroštule
Krafne su kraljice veljače, ali nemojmo zaboraviti na kroštule.
PRIČA
Za pripremu kroštula trebate svega nekoliko sastojaka, a dobit ćete nevjerojatno hrskavo tijesto koje je nama najbolje uz čašu hladne Jamnice s kriškom limuna.
SASTOJCI
Kroštule
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 80 g šećera
- 400 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice soli
- korica 1 naranče
- 170 g kiselog vrhnja
- 1 žlica ulja
- ulje za prženje
- šećer u prahu (za posluživanje)
NAČIN PRIPREME
PRIPREMA
-
U zdjelu dodajte jaje, žumanjak i šećer te miksajte dok ne postane pjenasto. U drugoj, većoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i koricu naranče. Dodajte smjesu jaja, vrhnje i ulje pa pomiješajte sastojke.
-
Rukama umijesite mekano tijesto, oblikujte u disk i stavite u hladnjak na 30 minuta.
-
Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte po pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 2 do 3 mm. Narežite na trakice duljine 6 cm i širine 2 cm. Napravite prorez po sredini svake trakice i provucite tijesto kroz njega.
-
Zagrijte ulje na temperaturu od 170 stupnjeva. U ulje oprezno ubacite 8 – 10 kroštula i pržite ih oko tri minute uz povremeno miješanje dok ne poprime zlatnosmeđu boju.
-
Pržene kroštule izvadite u sito ili na pladanj obložen ubrusom i ostavite ih da se nakratko ohlade i ocijede od viška ulja. Prebacite ih na pladanj za posluživanje, posipajte šećerom u prahu i poslužite uz čašu Jamnice.