Kroštule

  • Kristina Štriga
  • preko 1h
  • Desert
  • Srednje zahtjevno

Krafne su kraljice veljače, ali nemojmo zaboraviti na kroštule.

PRIČA

Za pripremu kroštula trebate svega nekoliko sastojaka, a dobit ćete nevjerojatno hrskavo tijesto koje je nama najbolje uz čašu hladne Jamnice s kriškom limuna.

SASTOJCI

Kroštule

  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 80 g šećera
  • 400 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • korica 1 naranče
  • 170 g kiselog vrhnja
  • 1 žlica ulja
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu (za posluživanje)

NAČIN PRIPREME

PRIPREMA

  1. U zdjelu dodajte jaje, žumanjak i šećer te miksajte dok ne postane pjenasto. U drugoj, većoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i koricu naranče. Dodajte smjesu jaja, vrhnje i ulje pa pomiješajte sastojke.

  2. Rukama umijesite mekano tijesto, oblikujte u disk i stavite u hladnjak na 30 minuta.

  3. Tijesto izvadite iz hladnjaka i razvaljajte po pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 2 do 3 mm. Narežite na trakice duljine 6 cm i širine 2 cm. Napravite prorez po sredini svake trakice i provucite tijesto kroz njega.

  4. Zagrijte ulje na temperaturu od 170 stupnjeva. U ulje oprezno ubacite 8 – 10 kroštula i pržite ih oko tri minute uz povremeno miješanje dok ne poprime zlatnosmeđu boju.

  5. Pržene kroštule izvadite u sito ili na pladanj obložen ubrusom i ostavite ih da se nakratko ohlade i ocijede od viška ulja. Prebacite ih na pladanj za posluživanje, posipajte šećerom u prahu i poslužite uz čašu Jamnice.