Keksi iz staklenke - maštoviti božićni poklon

  • Ana Rako
  • do 30 min.
  • Desert
  • Jednostavno

U nedostatku raskošnog poklona, lijepa staklenka može poslužiti kao idealno iznenađenje. U duhu blagdana – bitno je ono što je unutra, a to su posloženi sastojci za ukusne keksiće!

PRIČA

Nisu svi blagdani raskošni kao u reklamama. Ponekad se dogodi nostalgična, skromna ili teška godina. No, baš u takvim trenutcima obitelj postaje bliskija, veze čvršće, a pokloni kreativniji.

Moja velika obitelj se jedne godine dogovorila da ćemo odrediti budžet za poklone. To me potaknulo da dobro razmislim kako što bolje rasporediti budžet, a opet uspjeti izmamiti smiješak na njihova lica.

"Hmmm...? Što je svima zajedničko?" Pa ljubav prema hrani, naravno! Sestra voli brusnice, brat lješnjake, mama i tata kombinaciju tamne čokolade i naranče. Prilagodila sam recepte njihovim najdražim okusima, posložila sastojke u staklenke i razveselila ih slatkim poklonom.

Sastojci za 10 osoba

Za 20 do 24 keksića:

  • 200 g brašna
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica soli
  • 50 g šećera
  • 50 g smeđeg šećera
  • 125 g brusnica
  • 100 g bijele čokolade
  • 50 g kikirikija
  • 50 g badema
  • 200 g otopljenog maslaca
  • 2 jaja
  • 2 žličice arome vanilije

NAČIN PRIPREME

  1. Pripremite lijepu staklenku te je dobro operite. Za navedenu količinu sastojaka od kojih ćete dobiti do 24 keksića, trebat će vam staklenka od jedne litre

  2. Staklenku punite sloj po sloj. Počnite od mješavine brašna, soli i soda bikarbone. Slojeve dalje slažite po sljedećem poretku: smeđi šećer, zobene pahuljice, brusnice, bijela čokolada, bademi, šećer i kikiriki.

    Svaki put kad stavite jedan sloj sastojaka, lagano ga pritisnite rukom pa rubove i stijenke teglice obrišite krpicom kako bi izgledala što urednije.

  3. Redoslijed i sastojke možete promijeniti prema osobnom ukusu. Bijelu čokoladu zamijenite tamnom, brusnice korom naranče, bademe orasima, a kikiriki lješnjacima.

    U svakom slučaju vam preporučam da koristite zobene pahuljice jer su odlična zamjena za brašno i čine keksiće hrskavijima.

  4. Ako ste staklenku namijenili kao poklon, priložite i recept s uputama za pripremu keksića.

    U zdjeli pomiješajte 200 g otopljenog maslaca, 2 jaja i 2 žličice arome vanilije. Umiješajte sastojke iz staklenke. Žlicom oblikujte okrugle keksiće. Pecite ih 8-10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C.

  5. Ovo je jednostavan, pristupačan i ukusan božićni poklon koji je ujedno i odličan povod za pečenje kolača s ekipom i dobru zabavu.

AUTOR RECEPTA
Ana Rako
Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa.

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane