Kako napraviti prhke keksiće u obliku uskršnjih zečića

  • Nikolina Dianežević
  • preko 1h
  • Desert
  • Srednje zahtjevno

Uvijek je dobro vrijeme za pripremu prhkih keksića, pogotovo kada su zabavnih oblika i dekorirani veselim bojama. Isprobajte ove zečiće i razveselite sebe i ukućane!

PRIČA

Običaj je da se sitni keksi uglavnom peku za Božić. No malim hrskavim slasticama se možete počastiti i za Uskrs (kao i bilo koji drugi dan), osobito ako ih tematski ukrasite kao što sam ja napravila s ovim zečićima.

Ovo su jednostavni prhki keksi od maslaca, šećera u prahu, žumanjaka, brašna i kiselog vrhnja. Uz malo kreativnosti u kombinaciji s otopljenom čokoladom i kraljevskom glazurom (royal icingom) i šećernim perlicama, dobit ćete zabavno ukrašenu slasticu kojoj će se svatko obradovati.

Priprema keksića će biti još zabavnija ako "uposlite" ostale ukućane. Ja sam ovaj put zaposlila dečka, koji je zamijesio svoje prvo prhko tijesto u životu.

Možda se brinete da su ove dekoracije komplicirane, ali ako pratite sve korake pripreme prikazane u galeriji, nema šanse da vam nešto pođe po krivu.

Sastojci za 6 osoba:

ZA TIJESTO (OKO 35 ZEČIĆA)

  • 200 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 vanilin šećera
  • 2 žumanjka
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 500 g oštrog brašna

ZA DEKORACIJU

  • 1 bjelanjak
  • 170 g šećera u prahu
  • 40 g čokolade
  • šećerne perlice za nos

NAČIN PRIPREME

  1. Prosijte brašno. Maslac narežite na kockice i stavite miksati. U par navrata dodajte šećer u prahu i vanilin šećer pa sve pjenasto izmiksajte. 

  2. Dodajte dva žumanjka (sačuvajte jedan bjelanjak za dekoraciju) i kiselo vrhnje. Kad se sve povezalo, dodajte žlicu po žlicu brašna, miksajući na najmanjoj brzini.

  3. Kad ste dodali ¾ brašna, prebacite se na radnu površinu pa rukama doradite i zamijesite tijesto do kraja, uz dodatak ostalog brašna.

    Nemojte previše mijesiti da ne bude žilavo, samo koliko je potrebno da se svi sastojci povežu i da dobijete kompaktno tijesto. 

  4. Tijesto ne treba stajati u hladnjaku, možete ga odmah podijeliti na dva dijela (da je lakše razvaljati na manjoj plohi) i razvaljati. Ja valjam na silikonskoj podlozi, na debljinu tijesta oko 7-8 mm.

    Pokušajte što manje brašniti tijekom valjanja jer će keksići biti bolji.

  5. Pećnicu ugrijte na 180°C, a iz tijesta izrezujte oblike zečića modlicom. Slažite zečiće na lim za pečenje s malim razmakom (neće se raširiti tijekom pečenja), pa pecite svaku turu oko 12-13 minuta, da se tek malo zazlate oko rubova, no da ostanu svijetli.

  6. Slažite ih na rešetku pažljivo i ostavite da se ohlade.

    Za dekoraciju nasjeckajte čokoladu sitno i stavite je u malu plastičnu vrećicu u kojoj ćete je i otopiti malo kasnije.

  7. Bjelanjak izmiksajte oko minutu-dvije, tako da se zabijeli i formira meke vrhove (ne do kraja). Zatim mu malo pomalo dodajte šećer u prahu, miješajući pjenjačom, dok ne dobijete pravu gustoću.

    Kraljevska glazura u ovom slučaju mora biti čvršća tj. gušća, da se ne razlijeva previše. 

  8. Stavite ga u malu vrećicu za zamrzavanje kojoj ćete odrezati vrh, tako da glazura može izlaziti u tanjem, kontroliranom mlazu.

    Kraljevskom glazurom prvo svakom zečiću napravite kuglicu u području nosa. Odmah na njih utisnite po šećernu perlicu, kako vam se glazura ne bi stvrdnula i osušila. Zatim napravite bjeloočnice svakom zečiću.

  9. Sada rastopite onu pripremljenu čokoladu, uranjajući je u lončić s vrućom vodom koju stavite zagrijavati. Vrećicu držite pod vodom dok se sva čokolada ne otopi.

    Pazite da ne prislonite vrećicu uz stijenke posude jer će se rastopiti i onda sve možete baciti.

  10. Osušite vrećicu i odrežite joj jako mali vrh, tako da možete kontrolirati koliko čokolade izlazi. Sada tom čokoladom nacrtajte zjenice unutar bijelih bjeloočnica koje ste već nacrtali. Osim toga, čokoladom nacrtajte obrub ušiju svakom zecu, a možete nacrtati i  brkove, usta, obrve... Poigrajte se.

    Nakon što ste zečićima nacrtali usta, iskoristite još malo glazure da im nacrtate i zubiće.

  11. Ostavite da se sve osuši i stisne, pa pospremite u limenu kutiju kako bi keksi ostali što duže prhki.

AUTOR RECEPTA
Nikolina Dianežević
Osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke!

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10